Раздават тайно антибългарска книга в Родопите

Раздават тайно антибългарска книга в Родопите | StandartNews.com

Смолян. Книга срещу освободителния характер на Балканската война се разпространява тайно в джамиите на Родопите.

Исмен Реджепов е неин автор, който твърди, че е близък с писателя Николай Хайтов. Книгата със заглавие "Балканските войни в Родопите 1912-1913 г." е първото издание на основаната неотдавна неправителствена организация "Европейски институт Помак".

Историческото изследване развива тезата, че войната не освобождава българите мохамедани, а е насочена срещу тях. Турция била готова и е отстъпила доброволно Родопите на България, но българите християни извършили геноцид над "помаците", като клали, прогонвали и палили цели села, се подчертава в него.

Читатели определят книгата едновременно като промарксическа и проислямистка.

Авторът определя Балканската война като най-голямото бедствие за "помаците". Той привежда спомени, които обаче се оказват реминисценции на събития от османско време, но с нов прочит, който ги свързва с българската войска: "В селото било изиграно най-жестокото хоро, най-кървавото хоро, оставило неизлечими следи в паметта на хората от това време като черен спомен за нечуваните издевателства на една свирепа армия от бандити, която за кощунство на преживелите трагедията се нарича армия-освободителка на поробените братя в Родопите."

Според Реджепов, и днес българските управници продължават политиката на предшествениците си от времето на Балканската война.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай