Провалът може да те изстреля към върха

Найден Николов притежава няколко титли в сферата на научната психология

Провалът може да те изстреля към върха | StandartNews.com

IT титанът Ричард Чембърс и сър Ричард Брансън вдъхновяват учения от Алма матер

Откажем ли се от негативизма, ще се превърнем в победители, казва експертът в психологията Найден Николов

Световните теории за щастието в академична или във всекидневна интерпретация варират от сложни словесни и философски концепции до всекидневен минимализъм или еуфоричен оптимизъм. Всички сме наясно - щастието най-често е това, което ти липсва. Но има хора, които умеят да променят действителността - както в своя полза, така и за благото на обществото. И това съвсем не са празни приказки.

"Увеличителите са личностите, които повишават продуктивността и поощряват хората, докато Намалителите потискат околните", казва Найден Николов, асистент по социална психология и тренинг в Софийския университет "Свети Климент Охридски", член на Дружеството на психолозите в България, Фондация "Отворени проекти" и Асоциацията по приложна психология.

Николов дълги години изследва поведението на онези, които са като преса за обкръжението си. И твърди, че голяма част от тях го правят несъзнателно. Неслучайно се е посветил на мисията да помогне на всеки, който иска да се превърне от Намалител в Увеличител. "Можем да осъзнаем тези състояния, да ги овладеем и да ги накараме да работят в наш интерес. Няма проблем всеки да се промени и да учуди всички. Харизматичният лидер е Увеличителят. Той вдъхновява", категоричен е експертът на семинарите си. И припомня едно от най-популярните послания в LinkedIn и Facebook: "Хората напускат мениджъри, а не компании." Според Николов 60 на сто от хората в организацията осъзнато избягват да се "влагат" в бизнеса - техните преки ръководители са откровената пречка за това. Просто не им осигуряват всички условия за разгръщане на дарбите. 30 процента от шефовете пък потискат активността и успеха на служителите си, без да го осъзнават. 10 на сто го правят съвсем стратегически - с цел да защитят своето място. Те дори не разбират мисията си като Умножители на таланта в общността. Ученият е убеден, че живеем в разделно време, в което се формира нова цивилизация, която изисква адаптация на българите към движението напред - с ентусиазъм и развитие на персоналния потенциал. Явно е настъпил моментът да скъсаме с модела на "жертвата и страданието".

"Неоспорим факт е, че щастието и удовлетвореността оказват влияние както върху личния, така и върху обществения успех. Моят метод се базира върху изследване на най-големия триумф на Умножителите в бизнеса и на хора от обикновеното всекидневие, които се радват на постигнатото и живеят с усмивка. Изводите показват няколко ключови закономерности. Първо: категоризираните като Умножители са насочени към бъдещето. Второ: неблагополучието за тях е шанс и възможност. Провалът е пружина, която ги изстрелва много високо - но без стремеж да наранят себе си или околните, превръщайки това в собствена мотивация. Третият елемент е и най-важният - стремежът каквото и да правим, то да има социален смисъл, така че да удовлетворява нас и другите", анализира Николов. Неговата методология е базирана върху опита и наблюденията на професор Мартин Селигман, определян като "бащата на позитивната психология."

"Трябва да извличаме положителното от всяка ситуация - така винаги можем да намерим изход от неудобен момент. Българинът прави точно обратното - депресира се, гледа от негативната страна на нещата и съответно не успява да се справи с проблема. Всичко се свежда до нагласата. Ние носим умението да бъдем щастливи - остава ни само да го развиваме. Издигам кандидатурата си за министър на щастието - без портфейл, разбира се", коментира Николов. Изследвайки и наблюдавайки успешните и щастливи, той открива, че те не само не драматизират, а приемат, че критичната ситуация генерира ресурс за успех. "Защото ако всички са недоволни, мърморещи, неадекватни - при положение, че има възможности, успява само този, който се усмихва и умее да привлича другите. Той е Умножителят, който ще мотивира хората. Всеки бяха от другото", твърди Николов, който на 20 и 21 май ще говори за "Умножителите" и "Намалителите" в бизнес сграда "Лакарт".

Неизчерпаемият позитивизъм на Найден, естествено, се корени в детството му. Израснал в арт средите на Бургас, където се събира елитът от музиканти, актьори и поети, бъдещият тренер по социална психология се зарежда с усмивката на баща си, посрещащ всяка трудност с добро настроение - увертюра към положителния изход. По-късно съдбата среща Найден с необикновен мъж - Джон Чембърс, председател на борда на директорите на глобална компания за нови технологии. Българинът бързо научава, че големият бос има особен епизод в битието си - заради мозъчно нарушение не може да чете в продължение на 4 години. Фундаментален проблем, който би накарал всяко дете да изпадне в униние и отчаяние. При Чембърс обаче това не се случва, а става тъкмо обратното - той приема супердраматичната случка като голямо предизвикателство. Създава екип от приятели в училище, които му помагат. До такава степен имитира четене, че нито родителите му, нито учителите му разбират, че момчето не умее да чете. Преди време Чембърс посещава София - като един от четиримата големи в световната IT индустрия. Николов участва в срещата между него, президента Георги Първанов и тогавашния премиер Сергей Станишев. Сър Ричард Брансън е друг вдъхновител за Найден. Феноменалният предприемач е известен с дислексията, която ни най-малко не се превръща в препъни камък в кариерата му. Тъкмо тя го провокира към социална адаптация. "Брансън притежава отворен харизматичен стил на Увеличител - и милиардни нива на бизнес успех", не се колебае Николов. Той не пропуска да акцентира, че уеб интелигентността е важен ключ за управление на новата икономика на знанието - онлайн мозъчни тръстове, професионална мрежа за обучение и развитие, анализ на идеите в реално време и интернет. Според Николов "3D политика"-та е кодът за актуалния тип в социалното лидерство на 21 век.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай