Президентът чества 24 май пред Националната библиотека

Президентът чества 24 май пред Националната библиотека | StandartNews.com

Президентът Румен Радев ще участва в честванията в София по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В 10.30 часа от сградата на Администрацията на президента държавният глава ще се присъедини към традиционното празнично шествие за 24 май до паметника на светите братя Кирил и Методий. В 11.00 часа пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий" президентът Румен Радев ще присъства на тържествения водосвет за празника и ще произнесе слово. От 18.30 часа в Националния исторически музей в столицата президентът Румен Радев и съпругата му ще бъдат домакини на традиционния прием по случай Деня на славянската просвета и култура и на славянската писменост.

Вицепрезидентът Илияна Йотова пък ще открие тържествата по случай Деня на славянската писменост и българската просвета и култура и Деня на града във Велики Преслав. 2018-а е юбилейна за Велики Преслав, тъй като се навършват 1125 г. от обявяването му за столица на Първата българска държава.

От 09.00 часа вицепрезидентът ще разговаря с учителския колектив на ОУ „Св. св. Кирил и Методий" и ще приветства учениците. От 09.50 часа Илияна Йотова ще се включи в тържественото шествие до централния градски площад, където е предвидена официална празнична програма.

Посещението на вицепрезидента във Велики Преслав навръх 24 май е кулминацията на пътуването по стъпките на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици, което Илияна Йотова предприе, за да почете делото им. Вицепрезидентът се поклони пред светите места в Чешката и Словашката републики и Република Сърбия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай