Паника за бомба подлуди София (ОБЗОР)

Паника за бомба подлуди София (ОБЗОР) | StandartNews.com

Фалшива паника за бомба разтресе  София. Повод за това стана съмнителен бял белгийски бус, паркиран на Терминал 1 на летището. Пет часа службите претърсваха машината, а накрая извършиха два контролирани взрива. Допълнително напрежение внесе служителка на пресцентъра на летището, която още в начален етап заяви, че е намерено взривно устройство. Впоследствие информацията бе опровергана.

Взривиха куфари с багаж в белгийски микробус

Неадекватни изказвания на служители нажежиха напрежението

Фалшива паника за бомба на летището подлуди  София. Неадекватни изказвания за открито взривно устройство нажежиха допълнително напрежението, а в крайна сметка се оказа, че става дума за неверен сигнал. Няколко часа обаче постъпваше противоречива информация, което доведе до сериозно объркване. Най-голям страх вся служителка на летището, която обяви, че има открито взривно устройство, каквото в крайна сметка не бе открито.

Това обаче не попречи над пет часа експерти по взривовете да проверяват съмнителен бял микробус, паркиран пред Терминал 1. Около 12,30 ч полицаи от Гранична полиция заедно с куче тръгнали на обход и минали през паркинга. Кучето реагирало на взрив, когато стигнало до белия бус "Мерцедес Спринтер" с белгийска регистрация. Това наложило светкавично да бъдат извикани антитерористите от СОБТ. Тяхното куче, порода белгийска малиноа, специално обучено да открива експлозиви, също потвърдило съмненията и реагирало положително. След това бусът бил обследван и със специално устройство, който открил нисковолтови токове в буса. Апаратът също подал сигнал, че във вътрешността на мерцедеса има източник на ток. Около 13,30 ч антитерористите взривиха задната врата на буса, а в публичното пространство започна да се усеща паника. Специален робот започна да вади с автоматичната си ръка куфари с багаж. Той изхвърли първо син полиетиленов плик, след това пазарска чанта, от която се виждаше детска раница. По-късно излязоха денкове с багаж. Около 16,30 ч баретите взривиха с пирозапалка част от багажа, в който се оказа, че няма взривно вещество. Половин час след това се чу втори пукот от взривен багаж. По-късно антитерористите провериха долната част на шасито и отвориха предния капак на буса, за да търсят експлозив в двигателната част. Едва около 17,30 ч бусът бе изтеглен настрани от джип "Пустинна котка", а минути по-късно беше извлечен от паркинга. "Установихме, че бусът е собственост на белгиец, който го е оставил около 1 ч през нощта на паркинга. Впоследствие той е излетял в 5 часа сутринта", коментира шефът на Гранична полиция Антонио Ангелов.

И всичко щеше да си остане поредната фалшива аларма, ако към 15 ч служителката от пресцентъра на летището Даниела Велева в прав текст заяви, че в буса е открито взривно устройство. Думите й предизвикаха сериозна истерия, въпреки че към онзи момент проверката на екипа от СОБТ, изпратен на мястото, все още изобщо не беше приключила.
За напрежението допринесе и шефът на Гранична полиция Антонио Ангелов, който обяви, че "при нормален обход на маршрута от наряд на Гранична полиция със служебно куче то реагира на взривно вещество, след което е използван специализиран уред за детекция на взривни вещества, който също реагира, след което е задействана веднага процедурата за реакция при взривни вещества".

Половин час след Велева шефката на пресцентъра на летището уточни, че става дума само за съмнения. Наложи се МВР да излезе с официална позиция, че бомба няма. По информация на БНР Даниела Велева ще бъде освободена заради изявлението й пред медиите.

Въпреки че сигналът се оказа фалшив, движението бе отцепено още от 13 часа от кръстовището на бул. "Брюксел" към Терминал 2. Още около 14,30 ч пък пътници за полета за Валенсия в 17,20 ч вървяха пеша към Терминал 1, но бяха отклонявани и не можеха да влязат в залата за отпътуващи. По-късно летищните власти затвориха Терминал 1, а всички полети с излитане до 24 часа бяха прехвърлени на Терминал 2. По-късно от летището уточниха, че полетите от 1,30 ч ще бъдат прехвърлени отново на Терминал 1.

Тройна телефонна заплаха в петричкия съд

Тройно подсигуряване на неизвестен злосторник опразни сградата на Съдебната палата в Петрич. Точно в 8,55 часа сутринта във вторник, в рамките на по-малко от минута, са направени три обаждания със заплаха за поставена бомба в съда в южния град. Обадил се е мъж, който предупредил по телефона в деловодството и в регистратурата на Съдебната палата, регистрирано е обаждане и на телефон 112. Веднага са евакуирани съдии, прокурори, адвокати, служители и граждани. Районът край съда е отцепен от полицаи. "Извършено бе претърсване на цялата сграда, няма открито взривно устройство. Подписах декларация и след 12,00 часа се върнахме на работните си места. Крайно неприятно е, че по този начин спъват работата ни. Всеки от нас има достатъчно сериозни ангажименти. Днес в съда няма някакво знаково дело, но ще проверим всички насрочени съдебни заседания. Целта е да разберем дали някой заинтересован не е направил тези обаждания", заяви председателят на Районен съд - Петрич Мая Банчева. Полицията работи по случая. Най-вероятно обаче е използвана предплатена карта за мобилен телефон, което прави издирването на извършителя доста трудно.

"Атентатор" евакуира и съда в Благоевград

Сигнал за бомба опразни  следобед и Съдебната палата в Благоевград, след като в началото на деня това се случи и в Районен съд - Петрич по същия сценарий. Сигналът за поставено взривно устройство в сградата на съда, където се намира и прокуратурата, е подаден от анонимен мъжки глас малко преди 14,00 часа на телефон 112. Веднага на място пристигнаха над 30 полицаи, които отцепиха района и евакуираха служители и граждани. Десетки униформени претърсваха цялата сграда. По тяхно разпореждане и със съдействието на съдебната охрана бе извършена евакуацията. Специализираните органи извършиха обстойна проверка. "В София съм на съвещание, но веднага ме уведомиха. Не е приятно. Дано не зачестят подобни сигнали, както бе преди време. Издала съм заповед съдебните дела да не се отлагат, а да се гледат в съседни сгради. Така ще бъде до сряда на обяд. След 13,30 часа, когато минат 24 часа, ще се върнем на работните си места в Съдебна палата", каза председателят на Окръжен съд - Благоевград Катя Бельова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай