13:35 ч.

06.09.18

2 мин.

0

3

0

Откриха паметник на Махатма Ганди в София

от редактори |

Откриха паметник на Махатма Ганди в София

Президентът Румен Радев и индийският му колега Рам Нат Ковинд откриха в Южния парк в столицата паметник на водача на индийското движение за независимост Махатма Ганди.


Модерна Индия и днес се ръководи в изграждането на съвременната държава от заветите на Махатма Ганди, каза при откриването Румен Радев. Апостол на ненасилието, идеолог на независимостта на Индия, Махатма Ганди е известен като великата душа, посочи президентът. По думите му той е моралният компас на индийците, благодарение на който днес Индия е най-голямата плуралистична демокрация в света.


В днешния празничен ден, в който отбелязваме 133-ата годишнина от Съединението на България, за мен е чест да присъствам на още един празник - откриване на паметник на Махатма Ганди, каза президентът. По думите му мирният подвиг на Махатма Ганди, неговата любов към родината символично се родеят с делото на нашите смели борци за единна България. Посланията на Махатма Ганди за мир, за ненасилие, за любов между хората, неговият призив ние да носим промяната, към която се стремим, му отрежда достойното място сред едни от най-светлите мислители и хуманисти, посочи Румен Радев. По думите му в България неговото дело е широко известно и дълбоко уважавано. Неговите идеи и учения съдържат универсални ценности, карат ни да бъдем по-добри, да търсим доброто за света, каза президентът.


Индийският държавен глава Рам Нат Ковинд благодари на всички, които са допринесли за откриването на паметник на Махатма Ганди в София. Дълбоко благодарен съм на българския народ, че е отредил това вечно място и дом за паметник на Махатма Ганди, заяви той. В днешните времена на раздор, необуздано насилие, на разруха мислите и ценностите на Махатма Ганди са още по-актуални, отбеляза индийският президент. Той заяви, че това е изключително вълнуващ момент за него, защото има възможност да отдаде почит на бащата на индийската нация и апостол на мира и ненасилието. По думите му животът и моралните устои на Махатма Ганди са послужили за вдъхновение на мнозина, като Нелсън Мандела и Мартин Лутер Кинг. По думите на Рам Нат Ковинд Махатма Ганди има силна връзка с България, негов близък приятел е българският художник Борис Георгиев. Индийският президент заяви, че днес е свят ден за българския народ и го поздрави по повод Съединението.


Рам Нат Ковинд подари на българския си колега книга на Махатма Ганди, писана по време на пътуването му от Лондон към Южна Африка през 1909 г. Автор на паметника на Махатма Ганди е българският скулптор Иван Русев.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 15:33 · 07.09.2018
HAHAHAHA VERNO E. SHOPETO E PRAV...DA STROQT KUSHTA ZA BULGARI NA DVA KVADRATNI METRA...MNOO SI PROST. A KOI E MAHATMA GANDI PITAI MAIKA TI
Потребител · 20:28 · 06.09.2018
Въпрос- Кой Предател е подарил или продал Българска земя на индийците, за да правят паметници ??? Махатма ганди не е никакъв за България. Предателя е за Разтрел. Земя се взима с война. А предателите които искаха да продадат България ОТНОВО на турци и араби ги убихме- Поп Кръстьо , Стефан Стамболов. Трябва да съборят тоя паметник. Там може да направят къща на българи, без жилище, или да им осигурят работа.
Shopeto · 21:42 · 06.09.2018
@Потребител Двата квадратни метра ли ти се свидят? Ама защо се чудя -ти явно не знаеш кой е Ганди, щом пускаш такива бисери.
Знаеш ли, тази държава е на тоя хал точно от такива като теб....
Исках да ти добавя и няколко прилагателни, но знам, че кожата ти е дебела като на слон и нищо не може да те обиди. Затова: приятна ти вечер и вземи прочети една книга в тоя живот.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент