Общината спира строителен обект в квартал Овча купел, сезира прокуратурата

Общината спира строителен обект в квартал Овча купел, сезира прокуратурата | StandartNews.com

Спира се строителството на обекта в кв. 104-Б в район „Овча купел", където рано тази сутрин пропадна неукрепен строителен изкоп. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Заповедта за спирането се издава от ДНСК заради допуснатото съществено отклонение от одобрените строителни книжа от фирмата „С. А. Г. Груп" ЕООД. На място са извикани проектанта по част „Конструктивна" и надзорната фирма на обекта, на които е разпоредено да се представят техническо решение за укрепване и засипване на пропадналия изкоп.

Главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков е сезирал за случая Камарата на строителите в България. Столична община и Камара на строителите ще инициират законодателни промени с мерки за санкциониране на строителни фирми, които допускат нарушаване на мерките за безопасност в строителството. Кметът на София Йорданка Фандъкова сезира Софийска градска прокуратура за строителната авария, допусната от фирмата „С. А. Г. Груп" ЕООД.

Междувременно депутати и общински съветници от БСП се оплакаха, че никой не обръща внимание на случващото се в Овча купел „и за пореден път сме свидетели на абсолютното безхаберие и бездействие на държавните институции". Думите са на заяви зам.-председателя на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски от брифинг на мястото на инцидента в "Овча купел", където сутринта кола пропадна в свлачище на строителен обект и жителите се разминаха с голяма трагедия.

Свиленски поясни, че живеещите са притеснени и никой от тях не е разбрал да има представител на ДНСК или на общината, който би следвало да бъде на място и да вземе някакво адекватно решение. "Имаше опит за изваждане на пропадналия автомобил в строителния обект, което е опит за прикриване на доказателства по произшествието, тъй като нито от МВР, нито от районното кметство имаше представители", подчерта Свиленски. "Не може просто да бъде казано на хората, че всичко е "ОК", на същите тези хора, които довечера, обезпокоени, ще се приберат по домовете си", отбеляза Свиленски.

"Призоваваме за най- важното- ако прокуратурата счете, че има някакво нарушение- било то по документацията на строежа, било то по укрепването му или по действията след инцидента, да бъдат предприети съответните мерки", заключи Георги Свиленски. По думите му отговорните институции трябва да вземат мерки и да кажат на хората- дали ще могат да спят спокойно тази вечер.

"С просто око се вижда, че тук има много нарушения на строителните норми", заяви пред събралите се народният представител от ПГ на "БСП за България" Петър Витанов. Той обясни, че става въпрос за недостатъчното отстояние от ръба на функциониращ жилищен блок до ръба на строежа, който по план е трябвало да е 11 метра, а той е само 6; уличното осветление е в рамките на строежа, а той е общинска собственост. "Общината е бездействала и е допуснала 4 метра нейна площ да бъде усвоена от строителя", коментира депутатът. Витанов заяви, че са видими и непрофесионалните укрепителни действия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай