Наум Шопов преживя три байпаса, направи опит за самоубийство

Наум Шопов преживя три байпаса, направи опит за самоубийство  | StandartNews.com

София. Големият български артист Наум Шопов, който почина днес, живееше с три байпаса на сърцето, направени му през 2010 година в Кардиологичната клиника на болница "Света Екатерина" в София. Той е приет за операция в болница със запушване на едната артерия на 99%. Здавословното му състояние се влошило по време на почивка в Сандански. Лично директорът на клиниката проф. Генчо Начев оперира актьора.

Сърцето на артиста било доста увредено, но състоянието му за момента бе стабилизирано. Диагнозата на Шопов бе тежка исхемична болест на сърцето и атеросклероза.

През 1996 година Шопов прави опит за самоубийство, а мотивите и до днес остават неизяснени. Спасява го една от реквизиторките на Народния театър. Актьорът идва с час по-рано, за да се приготви за представление и се затваря в гримьорната си. Минути преди представлението обаче Шопов не се явил зад кулисите при колегите си и те разбили вратата. Намерили го полугол на земята, откарали го в болница и бил спасен.

Най-известните му роли в киното са "Крадецът на праскови", "Цар и генерал", "Вилна зона", "По следите на безследно изчезналите" и много други.

В продължение на много десетилетия Наум Шопов играе в Народния театър "Иван Вазов" и Театъра на българската армия. Най-известните му театрални роли са "Хамлет", "Крал Лир", "Дневникът на един луд" и много др.

Шопов е син на известната българска актриса от Стара Загора Мара Шопова. За пръв път излиза на театрална сцена на 3-годишна възраст. Съпругата му Невена Симеонова, синът му Христо Шопов и дъщерята Лиза Шопова също са артисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай