Лъв посреща евролидерите в НДК

Лъв посреща евролидерите в НДК | StandartNews.com

Лъв ще посреща евролидерите в обновения НДК.

Отливка на статуята, която е пред съдебната палата, е поставена на вход А6, който е предвиден за ВИП гостите. Пред него са засадени лалета в цвета на европредседателството ни (синьо и бяло), но целият им блясък ще видим чак напролет, когато разцъфнат.

Вчера министрите за Българското председателство на Съвета на ЕС - Лиляна Павлова, и на културата - Боил Банов, заедно с председателя на директорския борд на Двореца Борислав Великов показаха реновираните зали. Там ще се проведат събитията и срещите от календара на българското европредседателство.

Отливката на лъва е стара и не е правена специално за европредседателството, поясни Борислав Велков пред Mediapool.
Вход А6 е предпочетен за параден за премиери и министри, защото до него се стига директно с автомобил, обясни министър Банов. Решението е взето и заради засилените мерки за сигурност, чиято система струва 12 млн. лв. Централният вход остава отворен за всички граждани, тъй като културния живот в НДК ще продължи по време на самото председателство и сградата ще бъде достъпна за всички, каза министър Павлова.

Графити, дело на неизвестни автори, красят централния вход на НДК. Реставрирани са и творбите на класици от времето на социализма. Бронзовата статуя "Възраждане" на Димитър Бойков е на централния вход. Запазена е и дърворезбата "Пламъкът" на Ангел Стефанов.

Реставрирани са платната "Човекът и мирът" на Йоан Левиев, "Триумф" на Антон Дончев, "Възхвала на българската култура" на Дечко Узунов. "Битката за Ахелой" на Ванко Урумов е пред Зала 3, където ще се провеждат пленарните заседание на евролидерите и министрите. "България" на Светлин Русев в Зала 6, където ще е международният пресцентър.
Имената на авторите и творбите засега са изписани само на български език, но от културното министерство обещават да бъдат поставени надписи и на латиница.

Зала 3 на последния седми етаж е преоборудвана изцяло, без да е променена вътрешната й архитектура. Тук ще бъде срещата на европейските лидери през май, както и съветите на министрите. "Пленарната зала на европредседателството е уникална и няма аналог", каза Боил Банов. В нея ще се проведат общо 32 събития, допълни Лиляна Павлова. В центъра е разположена кръгла маса, около която са наредени бели кожени кресла. На тях ще се настанят евролидерите. Все още не е решено кой къде ще седне. Поставен е и нов окачен таван, син мокет, двоен под, в който са вградени всички комуникации. Напълно оборудвани са и 8-те постоянни преводаческите кабини. Капацитетът на залата е за около 1500 – 2000 души за едно събитие. Очакванията са на работните срещи в Зала 3 да се събират около 250 – 300 души.
Непосредствено до нея е Зала 10, която е преоборудвана за работните обеди. Те ще бъдат на бюро, а не на маса. По думите на Павлова такава била обичайната практика.

Пред залата се намира и най-хубавата тераса на НДК, откъдето се вижда цяла Витоша. Вече е монтиран и специалният таван, който има овална форма. От "Галчев Инженеринг" са сложили и специално осветление, което може да се контролира напълно от много светло до приятно тъмно.

Придружаващите гостите лица ще обядват в ресторант "Скай плаза", който е основно ремонтиран, но все още не е обзаведен.
Първата голяма официална среща ще се проведе в НДК на 11 и 12 януари, каза министър Павлова. "Надявам се, че след тези 6 месеца председателство, ще продължим да се радваме на силна конгресна дейност", допълни министър Банов. Той обясни, че занапред в НДК няма да имат място за пазари, на които да се продава трикотаж и бельо, а сградата ще се използва основно за културни събития - изложби и форуми.

Ремонтът струва около 45 млн. лв., като само строителните дейности възлизат на 24 млн. лв. 4.5 млн. лв. са вложени в техника и още 12 млн. лв. - за сигурност.

 

Галчев Инженеринг" ремонтира Двореца

"Галчев Инженеринг" е компанията, която извърши ремонта на НДК. 90 000 от общо 123 000 квадратни метра в Двореца вече са изцяло преобразени. В рамките на 330 дни фирмата успя да ремонтира огромната площ, която не е реконструирана от години. В края на 2016 г. след дълги процедури държавата сключи договор с компанията, до началото на 2017 г. бяха одобрени проектите за ремонт на Двореца. Същинската работа компанията започна през февруари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай