19:53 ч.

31.08.13

5 мин.

5337

15

143
Камбанен звън и сълзи за Борис III

Патриарх, президент и цар на годишнината от смъртта на монарха


Кюстендил. Камбанен звън и сълзи в очите на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза. Наследниците на Борис III и стотици миряни се събраха в Рилския манастир на панихида за 70-ата годишнина от кончината на монарха. Хората изпълниха двора на Светата обител, носейки здравец в ръце. За да почетат паметта на последния български цар Борис III, в манастирския храм "Света Богородица" рамо до рамо застанаха патриарх Неофит, президентът Росен Плевнелиев и Царя. Това наложи повишени мерки за сигурност от страна на НСО. Държавните гардове проверяваха влизащите в обителта на два пъти - веднъж на входа на манастира и втори път - на входа на църквата. Никой от гостите обаче не възропта против този контрол, дори много от тях се шегуваха с охраната.


Възпоминателните служби започнаха точно в 9 часа със Заупокойна света литургия, отслужена от Негово светейшество българския патриарх Неофит в съслужение с Пловдивския митрополит Николай и епископите Йоан Знеполски, Наум Стопийски, Тихон Тивериопулски. В обреда се включиха и игумените на Бачковския и Троянския манастир - епископ Борис Агатоникийски и епископ Григорий Браницки, както и много свещеници. В богослужението участва и хорът на храм-паметника "Свети Александър Невски" под диригентството на доц. Димитър Димитров - брат на патриарха.
Час и половина по-късно Плевнелиев прекрачи двора на манастира. Той обясни, че присъствието му в този ден е чисто човешки акт на уважение на един български държавник към друг български държавник, който освен всичко друго е бил обичан от своя народ. След това президентът Плевнелиев влезе в храма и застана до Симеон Сакскобургготски пред т.нар. царски трон. До тях бяха царица Маргарита и княгиня Мария Луиза. Панихидата завърши със слово на патриарах Неофит, което просълзи Симеон Сакскобургготски.


Литургията бе почетена и от Камило Дзуколи, посланик на Малтийския орден у нас, чийто почетен рицар е и Симеон Сакскобургготски.


След приключване на панихидата царското семейство бе посрещнато на входа от православен девически хор от град Екатеринбург, който бе на посещение в манастира. Облечени в традиционни руски рокли - "сарафани", девойките изпяха "Многая лета" и "Жив е той, жив е" на български език. В двора на манастира Симеон, Маргарита и Мария Луиза бяха приветствани от своите почитатели, много от които не пропуснаха да се снимат с тях. В самата църква, съгласно обичая, бе раздадено варено жито за "бог да прости".


Сред стоиците миряни, дошли да почетат паметта на царя, се забелязваха функционери от НДСВ. В Рилския манастир бяха лидерът на партията Христина Христова, бившите министри Николай Василев, Васил Иванов-Лучано, лидерът на българските арменци проф. Рупен Крикорян, евродепутатът Станимир Илчев, председателят на съюза на царските офицери о.р. полковник Николай Рухчев, академик Благовест Сендов. Панихидата уважиха и археологът проф. Николай Овчаров, както и бившият директор на вероизповеданията проф. Иван Желев. Правителството бе представено от зам.-министъра на икономиката и туризма Бранимир Ботев.


Три пъти погребват монарха


Едва ли в историята има друг монарх като цар Борис III, който да е кръщаван два пъти и погребван... три пъти.
Той приживе е оставил завещание. От него става ясно, че е пожелал да бъде погребан в Рилския манастир и е бил положен там в три саркофага. Три години по-късно тленните му останки са препогребани край двореца "Врана". Мотивът на управляващата БКП е бил гробът му да не се превръща в място за поклонение от страна на богомолците, които непрекъснато посещават манастира. Но по това време бившият царски дворец е бил правителствена резиденция и живеещият там тогавашен министър-председател Вълко Червенков се е дразнел от вида на царския гроб. Той заповядал да бъде разрушен, а костите - да бъдат изхвърлени. Така за около 40 години в набързо запълнения гроб останала стъкленицата със сърцето му, тъй като извършителите или не са знаели за нея, или не са я открили. През 1991 г. сърцето отново е изследвано от нашия патоанатом проф. Стоян Раданов, който потвърждава официалната диагноза за смъртта на царя от 1943 г. - масивен инфаркт.


През 1993 г. в присъствието на царица Йоанна и княгиня Мария Луиза стъкленицата със сърцето бе погребана отново във възстановения гроб на царя в църквата на Рилския манастир.


През 1943 г. обаче не е бил изследван мозъкът на царя. Затова оспорващите естествената смърт на Борис III продължават да смятат, че въпросът за кончината му остава открит.


Мария Луиза: Путин да отвори съветските архиви


Все още не се знае истината за смъртта на цар Борис III. Това отсече дъщеря му Мария Луиза след панихидата в Рилския манастир. Тя обясни, че с брат й Симеон от много години се опитват да я научат, но удрят на камък. И призова руският президент Владимир Путин да отвори съветските архиви от онова време. "Но както и да е - баща ми вече е на небето", каза още през сълзи княгинята.


По думите й България обичаше цар Борис III, а баща й също много е обичал народа си. Мария Луиза припомни, че където и да е ходил, държавникът е бил без охрана. "Все го следваха малки и големи и му се радваха", добави княгинята. По нейни думи Борис III е управлявал в много тежки времена. "Той обаче успя да направи нещо много трудно - да запази България извън войната", подчерта княгинята. Според нея това е и причината за силната връзка между българите и държавника.


Фактът, че той е успял да запази българските евреи и не е позволил нито един наш войник да умре на фронта, също е било голямо постижение за един управник. Затова и хората все още си спомнят за него. "Да, споменът е жив, но само за някои хора - на другите са им промили мозъците", категорична бе княгинята. Тя отказа да упомене изрично за кой говори, но обнадеждено заяви, че делото на цар Борис III отново започва да се обсъжда.
Княгинята благодари на президента Росен Плевнелиев, че е уважил панихидата, но не можа да обясни защо не присъства никой от изпълнителната или законодателната власт. "Беше хубаво", заяви тя за панихидата, като обясни, че патриархът е говорил "много мили думи, а хорът бе вълшебен - мехлем за душата". Княгинята допълни, че семейството й винаги е работело за България. "Все пак си идвам често тук, пък като ме няма - нали за това е интернет", каза още Мария Луиза. Тя призна, че няма профил във facebook, но за разговор с близки, приятели и роднини в България използва Skype.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 14:10 · 02.09.2013
Остава някои царадворци да изкарат Кобурга пра,пра и т.н.внук на Българина Борис Първи и Симеон.Какво общо имат тези наречени български царе с България.Само с присвоените и откраднати имоти.Сигурно ги имат по наследство от прадядо си Иван Асен Втори.Каква лакейщина,каква наглост.Впрочем допринесоха доста много за България:Две национални катастрофи.Малко ли е.?
Потребител · 08:54 · 02.09.2013
при раздаването на ролите от съюза на артистите на мен се падна да кажа кой кой е в театъра на абсурда от видин симеон е отряден председател от вършец кирил и методи гимназията вербуван от бкп да играе ролята на цар защото баща му сингера чичо гошо беше на дск банката управител и кгб смята че всицко е негово ролята на ройтерс ме задължава да съобщя на кгб че промяната на обществени фигури с данни на други е военно углавно престъпление и по добре рано отколкото късно да признаят защо ме влачиха на синджир във франция дето айфел им вее
Потребител · 12:32 · 01.09.2013
НАЙ ТЪПИЯ ЦАР КОЙТО ЗАТРИ БЪЛГАРИЯ...ЕДНО НЕЩО ДА Е СВЪРШИЛ И ДА НЕ Е СВЪРШИЛО С КАТАСТРОФА СЕГА И СИНА МУ Е СЪЩИЯ МИНДИЛ...
Потребител · 10:23 · 01.09.2013
За него не можело да има военни почести, защото за монарх нямало такива в Конституцияата.
Що е монарх? Глава на държавата, Глава на Българската Войска. И до тук ли? Цар Борис Трети е бил носител на обичта и доверието на целий български народ. Да сведем глави пред Царя на България и пред обичта на народа му. Поклон.
Потребител · 09:32 · 01.09.2013
Е, това българино нема мозак!
Прегръща и целува Симеон, дето се оправи за 800 дни - сега реве за Борис!
Потребител · 02:28 · 01.09.2013
Симеон Фердинандов може да предяви претенции,че и Рилския манастир е негова собственост.Такъв безскруполен човек!Върни държавните имоти и гори,Симеоне!Ти царува по-малко от баща си и дядо си,но се накраде повече от тях!Няма ли насищане твоята фамилия?Не се опитвай да фалшифицираш историята!Имаш пари,ако нямаш ще ти дам,купи си Български хроники на великия Стефан Цанев.Там с факти и документи е показано и доказано каква зловеща роля сте изпълнявали в Българската история!
Потребител · 10:40 · 01.09.2013
@Потребител Както е тръгнало от 23 години с опазването на българското и страната, това което ще се опази трябва да е в ръцете на царя. Бог да пази България.
Vankata · 01:39 · 01.09.2013
БКП с благородната Пройдоха, ронят сълзи над Царя Обединител, който единствен ще остане в сърцата на българите, но не и тези отишли на заупокойната молитва!!!:)
Потребител · 01:16 · 01.09.2013
Тази фамилия е носила само нещастия на народа ни.Фердинант(доведен от европейските бардаци)- бута България в пропастта.Заради неговите мегаломанщини са избити стотици хиляди българи по бойните полета и сме загубили почти една трета от териториите си.Борис-разпуска народното събрание,докарва на власт звенарите,прави България съюзник на Хитлер.Има пръст в убийството на Стамболийски.Симеон-издържан от КГБ,комарджия,крадец,създал партия,за да присвои имоти,които не са негови.Ай сиктир!
Kocho Stoyanov · 01:22 · 01.09.2013
@Потребител Стамболийски бe просто говeдо също като тeб дружбашки тиквeнико
Потребител · 10:36 · 01.09.2013
@Потребител Иван Михайлов: с партии си немам работа, а още по-малко с комунисти.
Потребител · 00:54 · 01.09.2013
кам царуа сe присаeдиниха плeаъда комсомолски сeкрeтари, твардуаши с пyанa на уста тои шиал да оправи Балгариа, а тои оправи eдниствeно собствeното си наслeдство...
Потребител · 21:53 · 31.08.2013
БОГ ! ЦАР ! ОТЕЧЕСТВО ! НЕ НА РЕПУБЛИКАНСКИТЕ МИЗЕРИЯ И НАЦИОНАЛНО ПАДЕНИЕ! НЕ, НА БЕЗВЕРИЕТО НА САМОЗАБРАВИЛИТЕ СЕ ПАРТИИ!
Потребител · 21:50 · 31.08.2013
Някога Царя влезе огласен от "Осанна" в София.Бе въздиган и носен на ръце от народа.Бе адмириран...адмириран не като този Който е, а като този, който политическите фарисеи бяха внушили с лъжеученията си, че е. Алчността,горделивостта и сребролюбието у хората, внушени им от политическите фарисеи, доведоха същия народ до краен обрат- те подиграха,обвиниха и предадоха Царя. Предадоха го дори най-близките следовници. А бе казал Царя, че ще бъде предаден...от онези най-паче, които крещят,че са негови довереници.
Потребител · 21:47 · 31.08.2013
Някога, Христос влезе огласен от "Осанна" в Иерусалим. Бе въздиган и носен на ръце от народа.Бе адмириран..адмириран не като този , Който е, а като този, който перверзниците фарисеи бяха внушили с лъжеученията си, че е. Алчността, горделивостта и сребролюбието у хората, внушени им от фарисеите, доведоха същият народ до краен обрат- те подиграха, обвиниха и предадоха Господ. Предаде го дори ученикът му, отрекъл се до първи петли три пъти пъти от Него. А бе казал Господ, че ще бъде предаден дори от следовниците си..
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент