Кабинетът решава за концесията за Банско (ОБЗОР)

Кабинетът решава за концесията за Банско (ОБЗОР) | StandartNews.com

Няма незаконно строителство в ски зоната, категорични са от ДНСК

Кабинетът ще решава за концесионния договор за ски зоната в Банско. В него трябва да бъдат изчистени неяснотите и разминаванията със сега действащото законодателство, да бъдат изяснени правата и задълженията на страните, а контролът по изпълнението му - завишен. Това стана ясно след проведения вчера в екоминистерството публичен дебат, въпреки че пълен консенсус по съдбата на концесията не бе постигнат. Обсъждано бе и увеличение на концесионната такса.

Предстои Министерски съвет да вземе решение за овластяване на министъра на околната среда и водите Ивелина Василев да проведе преговори с концесионера на ски зона Банско и анексиране на договора.

Преди седмица премиерът Бойко Борисов заръча на Василева да събере всички заинтересовани страни и да се сближат позициите. В противен случай той се зарече да спре концесията.

Прекратяването на договора ще доведе до огромни неустойки за държавата и пропуснати ползи за икономиката, категорични бяха всички представители на държавата на кръгла маса в екоминистерството. "Надявам се да постигнем консенсус и решение договорът за концесия да бъде изменен при стриктно съблюдаване на законодателството и гарантиране опазването на природен парк Пирин", заяви в началото на дебата Ивелина Василева. В него се включиха министрите на икономиката Божидар Лукарски, на туризма Николина Ангелкова, на спорта Красен Кралев, зам.-министри на МРРБ, представители от ДНСК, както и кметът на Банско Георги Икономов, депутати, неправителствени организации.

Част от природозащитните организации обаче не се съгласиха, че единственото решение е изменение на концесионния договор. Скандалният шеф на Асоциацията на природните паркове Тома Белев заяви, че ако има нередности в контракта, спорът трябва да се реши в съда.

"Няма основания за прекратяването на договора. Не са налице две от клаузите, които позволяват това - концесионерът да не си плаща таксата или да не изпълнява инвестиционните си планове. Третата клауза е при неизпълнение на задълженията на концесионера, за някои може да се спори, но те не са съществени", заяви Маргарита Немска, ръководител на Междуведомствената група, която изготви доклад за изпълнението на концесионния договор за ски зона Банско. "Няма основания концесионният договор да бъде прекратен. Пред съда това ще се установи категорично", заяви и адвокат Петър Петров, член на борда на директорите на "Юлен". По думите му ако държавата прекрати концесията, ще трябва да върне цялата направена инвестиция плюс пропуснатите ползи и нанесени вреди. Според доклада на междуведомствената комисия това би коствало на бюджета около 100 млн. лв. От "Юлен" не пожелаха категорично да заявят, че са съгласни с промяна на договора и нов размер на концесионната такса.

Ще обсъдим още веднъж резултата от тази среща и ще докладваме пред премиера, заяви министър Василева. Тя обяви, че работна група от експерти на МРРБ и МОСВ ще подготви промените в концесионния договор. В нея ще бъдат поканени и представители на природозащитниците. Една от неяснотите, които трябва да се реши, е точната концесионна площ. В договора е посочено, че тя е 99.55 ха, но концесионерът твърди, че е много по-голяма. "Причината за разминаването е, че към датата на подписване на договора терминът "концесионна площ" не е бил дефиниран в законодателството. Впоследствие законът въвежда определението за концесионна площ и тя трябва да се въведе и в договора", обясни Мариета Немска. Ще се промени и методиката за изчисляване на концесионното възнаграждение.

От ДНСК пък увериха, че никога не е било установявано незаконно строителство на територията на ски зоната в природен парк Пирин, така както твърдят природозащитници. Изграждането на ски съоръжения обаче не попада под дефиницията "строеж", уточниха от строителния контрол.

 

Шампиони:

Стига с рекета на
шепа псевдоеколози

Олимпийски и световни шампиони, както и единственият български носител на Световната купа в зимните спортове Радослав Янков изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов и министрите в подкрепа на развитието на българския спорт и зимен туризъм. Под него се подписаха Стефка Костадинова, Боян Радев, Петър Попангелов, Екатерина Дафовска, Любо Ганев, Димо Тонев, Илияна Раева, Наско Сираков, Мария Гроздева, Весела Лечева, Александра Жекова, Владо Николов, Алберт Попов, Станка Златева, Петър Стойчев, Димитър Бербатов, Лъчезар Танев и др.

"С огромно притеснениe и разочарование наблюдаваме войната на шепа псевдоеколози срещу българския спорт и зимен туризъм. Тази война нанася не само огромни щети върху обществото и икономиката, но и прераства в международен позор за България. Когато държавата ни прахосва 250 милиона лева по безсмислени екологични проекти, тя не губи просто 250 милиона лева. Тя губи милиарди, защото захранваните с тези пари шепа псевдоеколози блокират развитието на целия зимен спорт, туризъм и индустрия", пишат шампионите. И питат как може "пет псевдоеколози да държат десет правителства, стотици кметове и цял народ за заложници". Легендите ни в спорта недоумяват как за българския ски спорт се отделят по-малко пари, отколкото за развъждане на лалугери и броене на гъски от "екологична" организация.

В писмото на премиера и министрите легендарните ни спортисти припомнят, че са обиколили целия свят и често се връщали с медали, купи и отличия. Шампионите са категорични, че никъде по света не са виждали цирк като този в момента, който по думите им няма нищо общо с истинската екология. "Това е рекет, престъпление срещу нашия народ, подигравка с вас като управляващи. Ние казваме "СТИГА!". Спрете това безумие. Действайте решително", пише в писмото на едни от най-изявените български спортисти.

Стига емоции,
време е за решения

Ивелина Василева, министър на околната среда и водите

Стига емоции и спорове, време е за решения. За всички е видно, че в договора има слабости и неясноти. Може да се върви към изчистване на неяснотите, залагане на ясни клаузи, които да гарантират защитата на националния интерес и ефективен контрол, както и адекватност при формирането на дължимото концесионно плащане. Ако се прекрати договорът, концесионерът каза, че ще си търси правата в съда. Това означава в следващите 5 години нищо да не се прави в Банско.

Половин милион туристи
оставят там 21 млн. лв.

Николина Ангелкова, министър на туризма

Развиването на ски зоната в Банско е важно не само за туризма, но и за икономиката на страната. 47% от туристите през зимния сезон са в Банско, това са над 500 000 души. Според НСИ приходите от нощувки там в хотелите с над 10 легла за м.г. са били 21 млн. лв. Ако се прекрати договорът, икономиката ни ще понесе огромни загуби. Индиректните загуби ще бъдат свързани с влошения имидж на страната ни. Според TripAdvisor в момента Банско е на първо място в Европа по предлагане на продукт с най-добро съотношение цена-качество. Над 37% от заетите в Банско и съседните общини се препитават от зимен туризъм. Призовавам разумът да надделее.

Важен е за децата
и спортистите ни

Красен Кралев, министър на спорта

Банско е важен център за подготовка на спортистите ни за зимните спортове. Ако държавата трябва да плаща за подготовката им в чужбина, разходите ще са много по-големи. Банско е важен и за обучението на децата и подрастващите. В Банско са проведени и 5 световни зимни първенства и 2 европейски, в които държавата е инвестирала 14 млн. лв. Всяка година се дават по 520 000 лв. по програмата за обучение на деца в Банско и Разлог.

Трябват още лифтове

Божидар Лукарски, министър на икономиката

Няма нужда от статистически данни да се доказва, че ски зоната е недостатъчна, а по-скоро е необходимо развитие на лифтовете при положителен ОВОС.

Чевермето - само
от пиринско агне

Кметството помага на земеделци и животновъди от региона, въвежда марка за механите

Община Банско подема кампания за подпомагане на развитието на земеделието и животновъдството в региона. Целта е да се произвеждат зеленчуци и месни продукти от банскалии, с които да се захранват нуждите на туристическия бранш в зимния курорт. "Производството тук ще има гарантиран пазар. Ще можем и да контролираме качеството съвместно с Областната дирекция по безопасност на храните - Благоевград. Самата продукция пък ще е на по-приемлива цена, тъй като няма да се начисляват транспортни разходи. Не е едно и също стоката да идва от цех в Банско и от фирма в София", твърди кметът на общината Георги Икономов. В момента кметството готви проект за хидромелиоративна система, за да се осигури поливане на земеделските площи. "Не приемам липсата на каквито и да е производства в хранителната промишленост - няма фирма, която да прави бански колбаси, няма мандра, няма хлебопекарна. Общината ще стимулира всяко бизнес начинание в тази посока. Защото пазарът само в града за храни е огромен и със сигурност подобно предприятие ще е на печалба", категоричен е градоначалникът. Така традиционните за Пиринския край гозби като чеверме, капама, чомлек, катино мезе, бански старец, бански суджук и кървавица по заведенията ще са производство на местните фермери.

Икономов, екипът му и туристическият бранш работят и за създаването и налагането на марка "Уникално Банско". Тя ще се дава на заведения, в които обзавеждането е в бански стил, сервитьорите са с традиционни носии, слуша се народна музика от този край, предлагат се бански гозби и специалитети. За да знаят туристите къде могат да усетят истинския дух на Банско.,

Защо еколозите не
зачитат решенията на съда

Петър Петров, член на борда на директорите на "Юлен" АД

Не е нормално в една правова държава еколозите да не признават съдебните решения и становището на държавните институции. На каква база може да се постигне консенсус с тях? Разговорите с еколозите са изцяло обречени на неуспех и са пълна загуба на време. Оттук нататък правителството е на ход, за да намери най-целесъобразното решение в рамките на закона.

Кметът вещае колапс
при развален договор

Банско ще изпадне в колапс, ако се тръгне към прекратяване на концесионния договор между държавата и "Юлен". Това обяви на срещата в екоминистерството кметът на планинското градче Георги Икономов.

Освен че държавата ще трябва да плаща неустойки, поне 5 години в курорта няма да може да се развива ски туризъм, смята градоначалникът. Икономов цитира социологическо проучване, според което 70-80% от местните жители подкрепяли развитието на ски зоната. "Явно сегашният концесионен договор не може да остане в този вид, но прекратяването му е абсурдно. Това е марката на зимния туризъм в България", заяви Икономов.

Нека си дадем ясна сметка, че не само екологията трябва да е водеща и да определя нашите действия - настоящи и бъдещи, а да търсим баланса. Трябва да поставим на равна плоскост както екологичното, но и социално икономическото развитие и да имаме едно балансирано устойчиво развитие, каза зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков по време на срещата за Банско. Той бе категоричен, че няма незаконно строителство на територията на Ски зона Банско.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай