Християни и мюсюлмани ремонтираха храма в Сатовча

Християни и мюсюлмани ремонтираха храма в Сатовча | StandartNews.com

Огромна съпричастност не само на християни, но и на мюсюлмани, осигури по-мащабен ремонт от предвидения на църквата „Света Неделя" в село Сатовча. Инициативен комитет стартира кампания за реконструкцията през февруари миналата година по идея на Църковното настоятелство. Само до юни 2017 г. обаче в дарителската сметка постъпиха над 18 000 лева.

„Мислехме да стегнем само покрива, за да няма течове в светата обител. Но пари дариха не само християни, а и мюсюлмани, помогнаха ни и много емигранти, които са от нашия край. Затова решихме да стегнем храма и вътре", сподели Нели Бурова от Инициативния комитет. Ремонтирани са две от помещенията в църквата, сменени са с нови дървените стълби към втория етаж и към камбанарията, поправена е верандата на втория етаж, нов е и подът. Монтирано е осветление в двора на храма. Подкрепа оказа и кметът на община Сатовча – Арбен Мименов, който осигури работници и майстори. Те направиха отстъпка в цената, същото сториха и магазините, от които се закупиха необходимите строителни материали.

„Доволни сме, че кметът Мименов прояви разбиране, оказа ни съдействие и финансова помощ за цялостния ремонт. Благодарим и на много наши съселяни за всеотдайния им труд да поправим църквата и да я съхраним като символ на християнската вяра. В основата на всичко обаче е Църковното настоятелство, членовете му се трудиха наравно с майсторите", каза Нели Бурова, която е преподавател в местното училище. Ремонтът на храма доказа, че доброто съществува у хората независимо от благосъстояние, социално положение, религия и етнос, допълни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай