Хотели отварят само за месец

Хотели отварят само за месец | StandartNews.com

Чакат до 90% отлив на руските туристи, свалят с бонуси цените наполовина

Черно лято по морето очакват хората от туристическия бранш. "Със сигурност ще има хотели, които ще отворят само за 30 дни в пика на сезона", коментира Елена Иванова, шеф на Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Над 50% спад в ранните резервации от Русия отчитат туроператорите.

Това означава, че в морските курорти този сезон ще има невиждан досега отлив на туристи. Данните са повече от тревожни, признават хотелиери. Предварителните резервации сочат, че руските туристи ще бъдат поне два пъти по-малко в сравнение с минали години. Хора от бранша очакват спадът да е дори до 90 на сто. "Ще дойдат само братушките с имоти у нас", прогнозират туроператори. Според тях руснаците са над 50% от туристите по Черноморието ни. Освен това те харчат щедро извън хотелите за разлика от повечето западняци, които се ограничават с ол инклузив. Отливът на тези туристи може да доведе до куп фалити на хотели. Много ще пострадат и туристическите фирми, защото те също печелят почти изцяло от руския пазар.

Западните туристи идват чрез големите чужди туроператори, които се договарят директно с хотелите. На този пазар катаклизми към момента няма. Ранните записвания от скандинавските страни и Западна Европа са същите. Данните сочат, че очакваният срив ще дойде именно от руския пазар.

Заради липсата на туристи хотелиерите в Слънчев бряг обявиха двойно по-големи отстъпки за ранните записвания. Дори и този трик обаче не успява да напълни хотелите. "До миналата година летовниците, направили резервация до края на март, ползваха 10-15% отстъпка от пакетните цени за почивка. Тази година сме обявили отстъпки от цели 30%. Те са валидни за ранните записвания, направени до 31 март. Това обаче не е добра тенденция, защото рискуваме да копираме модела в Турция. Там години наред хотелите даваха големи отстъпки. Когато обаче се правят такива големи намаления, хотелиерът не може да инвестира в реновирането на базата, защото няма средства. Което пък води до падане на качеството на продукта и се влиза в омагьосан кръг", коментира Елена Иванова. Хотелиерите в курорта все още не са решили дали ще удължат промоциите за ранни записвания и през април и май. Това ще стане ясно в началото на следващия месец. Предварителните нагласи са отстъпките да са в рамките на 10%.

Също толкова трагична с руските туристи е и картината по Северното Черноморие. За хотелите с най-висока категория ранните записвания са до края на месеца, а за базите на втора и трета линия с по-малко звезди срокът е удължен до края на април. Над 50% спад на братушките показват анализите, коментира експертът в туризма и преподавател в Икономическия университет във Варна доц. д-р Стоян Маринов. Според него ранните записвания за руските туристи трябва въобще да ги забравим. Ако направят резервации братушките, това ще е в последния момент - 13-14 дни преди почивката.

Хотелите вече започнаха надпреварата с бонуси особено в предсезонния период - за май и юни. Намаленията за тях може да стигнат и до 30% от цените, а някои хотели са с оферти - плащаш една седмица, почиваш две, което означава ваканция на половин цена. Освен за безплатни нощувки отстъпки се правят и за семейства с две деца, като едното почива гратис. Когато нещата вървят зле, се стига до намаления, които са много по-големи от предварително обявените за сезона, каза доц. Маринов.

Братушките обидени, пропаганда срещу нас

Братушките били обидени от санкциите на ЕС към Русия, които България подкрепи. Сърдели се и за отношението на българските власти, демонстрирано на националния празник 3 март. Това е причината за нечувания отлив на близо 90% от руснаците от родното Черноморие през задаващото се лято, обясни за "Стандарт" шеф на една от големите ни туристически фирми, оперираща в бившия СССР. Нейни представители се завърнаха тези дни от изложение в Москва и описаха доста плачевна картинка.

"Лъжа е, че руснаците нямат пари заради рублата. Имат и ще ги изхарчат, но не по нашите курорти. В Русия в момента върви страшна пропаганда срещу почивките в България. Хората там са обидени жестоко. Коментират се санкциите на ЕС срещу Русия, подкрепени от нас. По телевизии дори се цитира обидното отношение на българските власти към Русия на Трети март. Твърди се от медиите, че посланикът им не е бил поканен официално на тържествата", сподели бизнесменът.
Според него отношението на държавата към визовия проблем също води до масово недоволство сред братушките. "Доста руснаци, идващи у нас, са от Далечния изток. Един път се казва, че лично трябва да получат визи, но това няма как да стане, тъй като трябва да бият път до Москва. Затова туроператорите събираха паспорти и ги носеха в столицата. Накрая се реши, че визи могат да се получават и на летищата у нас", добави източникът ни по повод неуредиците.

Подминават щанда ни на борсата в Москва

Борсата в Москва е преминала без никакви записвания и интерес от страна на руснаците, съобщи за "Стандарт" Красимира Стоянова - ръководител руски пазар в един от големите ни курорти - Албена. "Такова нещо се случва за първи път - просто щандът на България бе подминаван и изобщо не беше посещаван. Никога досега не е било по това време туроператорските фирми, с които работим, да нямат сключени договори за полетни програми. Не е ясно ще има ли полети до Варна и кой откъде ще лети", казва още Стоянова. Тя и колегите й дори се чудят дали има смисъл да ходят на предстоящата борса в Новосибирск, след като не е известно дали изобщо ще има полети до България.
Засега е известно единствено, че ще има редовни полети от Русия до България, но пък цените на билетите са високи и това става сериозна пречка за индивидуални записвания.

Сред другите сериозни проблеми Стоянова посочва и факта, че влаковете, минаващи през Украйна, са спрени за неопределено време, над страната не летят самолети, а и автобуси не пътуват.

Пращат децата в "Артек" вместо в Кранево

Трагично е положението и по отношение на детските лагери. Надя Вълкова от детски лагер "Бригантина" смята, че ще е успех, ако през това лято се постигне заетост на базата на 30 на сто от миналата година.
Децата са насочвани към почивки в "Артек" и други руски бази вместо в Кранево.

Правителството на Москва спря дотациите за ученическите лагери, които пълнеха целогодишно луксозната база на СОК "Камчия", твърдят от туристическия бизнес. Все пак има записвания на 300 деца за юли - не само от Москва, но и от други градове. Лагерите през лятото ще бъдат с изучаване на английски език.

Парите от социалния бюджет за ветераните от войната пък са пренасочени към Сочи и Крим. Още в края на миналата година с разпореждане на правителството са спрени т. нар. корпоративни клиенти, категорични са запознати с руския пазар. "Става въпрос за служители на държавни компании, които получаваха 80 на сто или 100% средства за профилактика. Спирането и насочването на профилактиката изцяло и единствено в руските курорти повлия изключително негативно на балнеотуризма у нас", коментира Красимира Стоянова, ръководител руски пазар в Албена.

Турция субсидира с 6000 евро всеки чартър

Турците използват момента, за да атакуват руския туристически пазар. "Те бяха заели половината изложение, докато ние бяхме представени с малко щандче. Турция субсидира всеки чартър от Русия за нейните курорти. Ако Москва - Анталия струва приблизително 19 000 долара, то Анкара дава 6000. Нямат проблеми и с визите", коментираха бизнесмени, върнали се наскоро от борсата в Москва.

Гърция пък ни конкурира с безплатни чадъри и шезлонги на плажа, посочиха туроператори.
В Египет сега е активният сезон и руснаците имат спад от 60-70%.

Немският пазар в никакъв случай не може да компенсира отлива на руския, в най-добрия случай да бъде на нивото през миналата година, коментира Венцислав Танчев, представител на четвъртия по големина германски туроператор ALLTOURS.
Сега е моментът да се направи изключително добра реклама на страната ни навън, смятат от туристическия бранш. Според негови представители борсите в този им вид вече са изчерпани от съдържание.

"По-добрият вариант е организирането на семинари с партньори в отделните страни, за да могат да видят какво предлага всеки един от нас и така да рекламират продукта ни и да правят записвания за България", казва Красимира Стоянова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай