Експерти виждат пряка връзка министър - бръмбари

Няма как Цветанов да не е знаел за незаконното подслушване

Експерти виждат пряка връзка министър - бръмбари | StandartNews.com

София. Няма начин като министър на вътрешните работи Цветан Цветанов да не е знаел за незаконното подслушване във ведомството си, категорични са експерти.

Висши ръководители на служби и експерти по сигурността, изразиха обща позиция по сагата с незаконните бръмбари в МВР в студиото на бТВ и се противопоставиха на твърденията на Цветанов, че той не носи вина за бръмбарите и че той не отговаря за техническите служби в МВР.

"За обществото ще има еднакво негативен ефект и от знанието, и от незнанието на министъра за закононарушенията в МВР," отбеляза бившият директор на Националната следствена служба Бойко Рашков. По думите му, ако министърът знае, постът му се лишава от смисъл, а в същото време следенето на граждани с тайни способи е нещо особено и затова е възложено на него и на председателя на ДАНС и ако Цветанов не е знаел, той не е изпълнявал отговорността си към гражданите.

„Ръководството на министерството трябва да знае за незаконното подслушване. За мен излиза, че Цветан Цветанов лъже и той трябва да поеме и политическа, и морална отговорност за случилото се," категоричен е бившият зам.-директор на Националната служба за сигурност Чавдар Петров.

След разкритията на прокуратурата вчера БСП, „Атака" и ДПС поискаха Цветанов да се оттегли от политиката и от председателския пост в предизборния щаб на ГЕРБ в кампанията преди 12 май.

Според бившия главен секретар на МВР ген. Валентин Петров, министърът трябва да е първият, срещу когото да бъде образувано наказателно производство, и първият, който да поеме отговорност в таката ситуация. „Четиримата служители с досъдебни производства не са извършвали пряко подслушването. Има много хора, които са участвали," категоричен бе ген. Петров.

Бившият депутат Йордан Бакалов настоява да бъде установено кой е звъннал по телефона на служителя от СДОТО Радко Димитров, за когото прокуратурата вчера съобщи, че се опитал да унищожи записаната информация от автомобила за подслушване.

Трябва да се провери кой е звъннал по телефона на служителя от СДОТО навръх рождения му ден и образно казано му е дал отвертката, за да разглобява техниката за подслушване, каза Бакалов. Той препоръча на прокуратурата да извади разпечатки от телефонните разговори на всички служители, които са били на работа на рождения ден на Радко Димитров – според прокуратурата случаят с отвертката е именно оттогава.

Според Бакалов никой служител на МВР не може да е извършвал незаконно подслушване с специализирания автомобил, без „гърба и разрешението" на ръководителите си.

„Ако сравните хората, които участват в подобни скандали през последните години, ще видите, че между тях има много общи неща," заключи ген. Валентин Петров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай