Дядо Калиник върти бизнес с манастири и къщи

Дядо Калиник върти бизнес с манастири и къщи | StandartNews.com

София. Дядо Калиник пусна търговците в храма. Буквално. От години бизнесмени от Враца и региона вземат манастири под аренда. Сделката е наглед проста - паралиите стягат светата обител и я ползват като хотел. Така хем манастирът не се руши, хем поддръжката не е за сметка на църквата, пресмятат близки до "брокера" с картонче от ДС Калиник Врачански.

Дядо Калиник се е преквалифицирал в брокер, за да храни поповете си. Така поддръжниците му оправдават отдаването на манастири под аренда и търговията с имоти. Списъкът със сделките на "агент Велко" е дълъг, но още в края на 2010 г. епархийският съвет във Враца излезе с гневно писмо до Светия синод, с което ги оправдаваше. В него на няколко страници се обяснява до каква мизерия са докарани поповете от региона и как са блокирани сметките на митрополията. Стигнало се дотам, че за да се плащат заплатите и осигуровките на свещениците, са продавани църковни имоти. Калиник пък протъргувал свои собствени, за да се издължи на подчинените си, но не искал за това да се шуми.

От митрополията и до днес признават само за две продажби, но дори не уточняват за кои точно църковни имоти става дума. Казват, че го направили от зор - за свежи пари. При това постройките върху терените били в окаяно състояние и за да не рухнат, трябвало в тях църквата да инвестира пари, каквито няма.

Продават се, мамо, белите манастири...

За дядо Калиник това не е шлагер, а традиция. Открай време хотелските части на манастирите във Врачанско се стопанисват от арендатори. Преди това бяха мощните промишлени предприятия в региона, а сега - бизнесмени с дебели портфейли. Какви пари влизат от тях в църковната каса е тема табу. Но е факт, че именно с частни пари се обновиха няколко от къщите в Черепишкия манастир, а също така и Градешкия и Струпешката света обител.

Брокер и половина

Брокерският нюх на дядо Калиник е пословичен и в мездренските села. В Царевец например митрополитът разиграл къща след семейна трагедия. И сега имотът се рекламира в сайтовете като семеен хотел на английски граждани. Преди години обаче домът е бил собственост на инженера Милчо Нецов, който се хвърлил под влака, разкри бившият кмет на Царевец Милчо Данков. Калиник купил имота от вдовицата, ремонтирал го и протъргувал на фирмата на чужденеца заедно с парцела от над 1000 кв. м. Местните обаче се чудят дали сделката е била богоугодна - защото по време на буря миналото лято мълния поразила горния кат на къщата.

Три ката за 415 лв.

Руснак и англичанин пък са новите собственици на доскорошни църковни владения в друго мездренско село. През март 2011 г. поданик на кралицата сложил ръка на 15 дка в Люти брод - известна туристическа дестинация заради скалния феномен Ритлите. Сделката е сключена на цена 91 лв/дка. Същата пролет е изтъргувана и нова триетажна къща в селото. Вдигнал я човек от Монтанско, но преди да я измаже отвън, починал. Той нямал наследници, а дядо Калиник я продал за жълти стотинки, защото е върху 600 кв. м църковен имот. Купувачът е руснак, съобщи кметът на Люти брод Иван Коцев. По документи братушката се сдобил с имота на смешната цена от 415 лв., която не стига и за две попски заплати. Кметът Иван Коцев призна, че няма представа за колко е продадена къщата на предалия Богу дух монтанчанин, но пък не скри, че имотите в селото държат добри цени заради хубавата природа и близостта до столицата.

Подари парцел на шофьора си

Симпатягата Николай Борисов е любимец на дядо Калиник, а щедростта на владиката към личния му шофьор не секва вече 20 г. Първият голям подарък на митрополита към "момчето за всичко" е жилище, макар и панелно. Негово високопреосвещенство взел общински апартамент в края на 90-те - неизвестно заради какви нужди, тъй като си има покои и в митрополията, и във всички манастири. И понеже наистина не му е било необходимо, след 5 г. го харизал на шофьора си. Двустайният панелен подарък обаче е нищо, ако се сравни с последния, поне засега, жест на владиката към шофьора. Става дума за къща на митрополията, която врачани доскоро свързваха с ресторант "Вечерница". Николай Борисов купил стоте квадрата заедно с парцел от 795 кв. м, по-малка постройка и огромен склад със свой съдружник само за 100 000 лв. Толкова струва 3-стаен апартамент в центъра, според офертите на брокерите. За такава масивна къща на пъпа на града би трябвало да се броят 3 пъти повече, недоволстват в града.

Дядо Калиник обаче отказва всякакъв коментар по брокерската тема. Епископ Киприян също не пожела да направи връзка с него, нито пък да каже мнението си по сделките. Въпросът за даренията и продажбите на църковна собственост на шофьора обаче го ядоса. "Това са глупости, няма такова нещо!", отсече епископът.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай