Чужди инвеститори си купуват гражданство за 1 милион

Депуттаите отхвърлиха идеята да станеш българин срещу имот от 600 000 лева

Чужди инвеститори си купуват гражданство за 1 милион | StandartNews.com

София. Българско гражданство няма да се дава за купуване на имот за 600 000 лв., а срещу инвестиция във фирма от 1 млн. лева. Това решиха окончателно депутатите в закона за насърчаване на инвестициите.

Предложението за придобиване на наше гражданство срещу имот от 600 000 лв. внесе Любен Татарски от ГЕРБ. Преди това народните поредставители бяха сложили условие цената на имота да не е под 1 млн. лева.

Правната комисия обаче се обяви против идеята, а опозицията настоя тя да бъде оттеглена. В крайна сметка депутатите не приеха поправката.

По този начин се заобикаля Закона за българското гражданство, каза Корнелия Нинова от БСП. Според нея тези текстове биха били още една пречка за приемането на България в Шенген. Не може и не следва да се придобива статут на постоянно пребиваващ заради това, че някой си е купил два апартамента някъде в страната, изтъкна и председателят на правната комисия Искра Фидосова.

Чуждестранен гражданин обаче може да стане български гражданин, ако е инвестирал поне 1 милион лева в капитала на българско дружество и е получил статут на постоянно пребиваващ преди поне една година. Освен това фирмата трябва да изпълнява приоритетен инвестиционен проект и да не е обявена в несъстоятелност. Също така не трябва да има парични задължения към държавата или към община, нито неизплатени трудови възнаграждения към работници и служители.

В същото време статут на постоянно пребиваващ у нас ще могат да получат инвеститори, внесли в капитала на българско търговско дружество не по-малко от 4 милиона лева. Те ще трябва да притежават и не по-малко от 50% от капитала на дружеството.

Вдигнахте прага на 4 млн. лева за статут на постоянно пребиваващ у нас чужд инвеститор, а предлагате българско гражданство за инвестиция до 1 млн. лева, оспори диспропорцията Корнелия Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай