Асоциация на парковете в България печели обществени поръчки

Министерство на околната среда и водите през юли 2012 отпусна 141 млн. лв. за паркове

Асоциация на парковете в България печели обществени поръчки | StandartNews.com

През юли 2012, когато вниманието на общество и медиите беше фокусирано върху протестите на Орлов мост и измененията в Закона за горите, МОСВ пренасочи 141 милиона 703 640 лева от Оперативна програма „Околна среда" към парковете в България.

Дали тези средства са отпуснати поради натиска на зелените неправителствени организации или не, може да каже единствено бившият министър Нона Караджова. Факт е обаче, че колосалната сума от 141 милиона 703 640 лева, около десет пъти по голяма от Фонда за научни изследвания, се насочи директно към дирекциите на националните и природни паркове, където зелените традиционно имат трайни интереси:

Дирекция на национален парк „Централен Балкан" – 55 милиона 092 000 лв
Дирекция на национален парк „Рила" – 21 милиона 030 933 лв
Дирекция на национален парк „Пирин" – 19 милиона 791 600 лв
Дирекция на парк на „Странджа" – 7милиона 821 000 лв
Дирекция на парк „Българка" – 7милиона 364 200 лв
Дирекция на парк „Витоша" – 5 милиона 240 300 лв.
Дирекция на парк „Врачански Балкан" – 4 милиона 533 938 лв.
Дирекция на парк „Златни пясъци"– 2 милиона 897 724 лв.
Дирекция на парк на „Персина" - 2 милиона 897 724лв.
Дирекция на парк на „Рилски манастир" - 978 014 лв
Дирекция на парк на „Русенски Лом" - 4 милиона 221 180 лв.
Дирекция на парк на „Сините камъни" - 3 милиона 680 688 лв.
Дирекция на парк „Шуменско плато" – 4 милиона 879 555 лв.
Дирекция на парк „Беласица" – 1 милион 344 108 лв.

Българският бюджет финансира 25% от тези впечатляващи разходи за нашите 14 парка, което по стойност почти съвпада с размера на трудно осигурените от правителство на Марин Райков средства от 43 милиона за подпомагане на социално слабите българи.
От друга страна, прехвърлянето на 141 милиона за устойчивото управление на парковете през 2012 г е меко казано нецелесъобразно, защото по това време Брюксел вече е посочил големия ни екологичен проблем. Отдавна е връчено становище на Комисията, в което се казва, че въздухът в някои райони на България е един от най-замърсените в ЕС и трябва да се вземат спешни мерки.

Че въздухът в повече от 15 български общини е опасен за здравето на хората не е новина от вчера и защо този проблем не е бил поставен сред приоритетите на ОП „Околна среда" е толкова неразбираемо, колкото е харченето на общо 202 милиона 052 886 хиляди по приоритета „Биоразнообразие"на програмата. Тази неадекватност на МОСВ в крайна сметка доведе до отваряне на наказателна процедура срещу България за лошо качество на въздуха.

От въпросните 141 милиона над 60 милиона лева са отделени за 11-те Природни парка, пряко подчинени на Изпълнителна агенция по горите. Девет от дирекциите на тези паркове участват в „Асоциация на парковете в България". Това сдружение е създадено на 28.01. 2003 , като оттогава досега се председателства от Тома Белев, въпреки че от 2012 г. той не е директор на парк Витоша.

В нашето първо разследване посочихме подозрителни връзки между комисията за оценка на офертите и участници в конкурса за изработване на новия план за управление на „Пирин". В този конкурс бяха декласирани всички други участници освен „Обединение Пирин 2014", в което участват „Зелени Балкани"на Тома Белев, едноличната търговска фирма на същата природозащитна организация „Екологичен център" и българо-швейцарската фондация „Биоразнообразие" на Петко Цветков.

Оказа се, че в природен парк „ Българка" големи обществени поръчки също са присъдени на свързани помежду си известни природозащитни организации и личности. През 2012 „Обединение Българка -2011" печели обществена поръчка „Изготвяне на инвентаризация на компонентите на околната среда и антропогенните фактори за изработване на План за управление на природен парк „Българка" за 340 000 лева.
Схемата е напълно аналогична с тази на конкурса за плана на Пирин. В „Обединение Българка -2011" отново участва търговската фирма на сдружение „Зелени Балкани" на Тома Белев „Екологичен център"ЕООД. Другите съсобственици на обединението са българското представителство на регистрирания в гр. Морж, Швейцария фонд „WWF-Световен фонд за дивата природа", управлявано от съпругата на Тома Белев, Веселина Кавръкова, и еднолична търговската фирма на WWF–България- „Марсилея" . В този конкурс оферти са подали 5 участника. По това време Тома Белев,освен че е председател на „Асоциация на парковете в България",все още и директор на парк „Витоша", т.е колега с директорката на парк „Българка" Мая Радева. Прогнозната стойност на поръчката е била 350 000 лева. „Обединение Българка 2011" на Тома Белев и неговата съпруга печели конкурса с цена 340 000 лева, само с 10 000 лева по-малко. Методиката на конкурса е с критерии за оценка: технически резултат с тежест 70 и финансова оферта с тежест 30. Същата методика беше обявена и за плана за управление на Пирин, където „Обединение Пирин 2014" на Тома Белев и Петко Цветков остана единствен кандидат. Категорично може да се каже, че дори в България, тази методиката се прилага изключително рядко, защото буди съмнения за корупция и нагласяне на поръчката в полза на кандидат, който има хора в оценителна комисия. Измислената златна формула работи , прилага се гладко и е с отличен финансов резултат.
В изложения случай има и друг съмнителен аспект. „Зелени Балкани" на Тома Белев е извършило първата инвентаризацията на парк „Българка" по време на проекта им „НАТУРА 2000". За тази работа вече един път им е платено. Сега отново вършат същото. Това влиза в противоречие с утвърдените европейски професионални стандарти, които изискват да бъдат ползвани други експерти, за да се осигури независим контрол на данните и да се сглоби по-обективно цялостната картина. Излиза така, че едни и същи хора са монополизирали експертната работа в парк „Българка", в парк „Пирин", а занапред ще установим и къде другаде.

По повод на нашите разследвания вероятно ще се появят критики, че зелените участват, защото са експерти. Но фактите водят към хипотеза за подозрителни връзки и схеми за печелене на обществени поръчки по ОП „Околна среда" в полза на няколко известни зелени организации чрез дирекциите на природни паркове, участващи в „Асоциация на парковете в България". По-важното обаче е , дали МОСВ ще вземе мерки, и занапред ще спре да одобрява съмнителни поръчки и комисии за оценка на оферти.

Практиката показва, че изхарчените през последните години милиони не са допринесли с нищо за подобряване на ситуацията в българските природни и национални паркове.
Дали пък целта не е, един обръч от хора и неправителствени организации да печелят обществени поръчки за да бъдат ползвани, когато има нужда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай