Започна подаването на документи за кандидатстване след 7ми клас

Започна подаването на документи за кандидатстване след 7ми клас | StandartNews.com

От днес започна подаването на заявления за кандидатстване след VII клас в профилираните и професионалните гимназии в страната. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и наукта (МОН). Документите за участие в първото класиране се попълват онлайн на адрес https://priem.mon.bg или на хартиен носител в училищата-гнезда, определени от началниците на регионалните управления на образованието (РУО). Списъците на училищата за всяка област са достъпни на интернет страниците на РУО. Заявленията се подават еднократно и ако бъдат пуснати на хартия, не могат да бъдат подавани онлайн и обратно.

Кандидатстването през електронната система става чрез входящ номер и уникален за всеки ученик 10-цифрен код за достъп, пише "Фокус". Те са записани в служебните бележки, с които младежите се явяваха на националните външни оценявания (НВО). В онлайн заявлението се вписват данните на ученика, предпочитаните училища с избраните профили или специалности от професии, подредени последователно според желанията. Всяка паралелка е отделно желание. Изборът става от падащо меню, както беше в демо версията на електронната система. В него са включени училищата с прием след завършен VII клас с утвърдените им паралелки по профили и специалности от професии, както и кодовете им, за да не се допускат грешки. Родителите и учениците могат да подават документи за училища в повече от една област в страната, като за всяка област пуснат отделно заявление.
Ако ученикът кандидатства и за професионални гимназии, задължително прикачва и сканираното копие на медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия му лекар (след като натисне бутон „прикачване на медицинско (PDF)).

Оригиналът се подава при записването. За да се потвърди електронното подаване на заявлението, се натиска бутон „потвърди", след което в отделен прозорец излиза декларация за съгласие на родителя.

Тази година в кандидатстването за профилираните и професионални гимназии в страната ще се включат всички седмокласници, дори да не са се явили на НВО. Балообразуването се формира от резултатите от изпитите по български език и математика и превърнатите в точки оценки от дипломата за завършен VII клас по предмети, определени от педагогическите съвети на училищата. Максималният бал е 500 т. Право на кандидатстване имат и учениците с 0 т. от НВО. Те ще се включат в класирането само с резултатите от двата учебни предмета от свидетелството за основно образование, необходими за кандидатстване в съответното училище.

Подаването на заявления е до 22 юни 2017 г. включително. Списъците с приетите на първо класиране излизат до 27 юни, а записването им е от 28 до 30 юни. В същия срок се подават и заявленията за участие във втори етап. Учениците, класирани по второ или следващо желание на първо класиране, имат възможност да се запишат в училището, в което са приети, или да подадат заявление за участие във второ класиране в същото училище. Ако изберат втората възможност местата им ще се запазят, но в същото време ще имат възможност да се класират за по-предно желание. Има и трети вариант – да не предпочетат нито една от предходните възможности, което означава, че губят мястото си. Учениците, които не са се записали след първи етап и са подали документи за второ класиране, не пренареждат желанията си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай