Топ учените ни с 5 бона заплата

Топ учените ни с 5 бона заплата | StandartNews.com

Между 3 и 5000 лева заплата ще получават най-добрите ни учени. Става въпрос за специалистите, които работят по проекти на ОП "Наука и образование" или по европроекти. Това стана ясно при представянето на новата оперативна програма "Наука и образование" за интелигентен растеж, която тръгва от тази година.

В момента един учен у нас взема едни от най-ниските ставки - 14 лева на час. Тъй като тази сума е недостатъчна, за да бъдат привлечени участници в проекти, включително и от чужбина, ставките ще бъдат изравнени с тези по европейската програма "Мария Кюри". Българското предложение, което предстои да бъде одобрено от Европа, е наш топучен, който ръководи проект, вече да получава 55 лева на час.

Идеята е 45 лева да взимат професори и доценти, участващи в проектите, 35 - асистентите, а 25 - студентите и докторантите. Най-високите суми ще се получават от около 5% от участниците в колективите, които имат водеща роля при научните изследвания, уточни зам.-министърът на образованието проф. Николай Денков. Според него не става дума за заплащане на пълен работен ден, а за по няколко часа дневно, които научните работници ще отделят паралелно с останалите си задължения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай