ТЕМА НА "СТАНДАРТ": Децата в регистър от шест годинки

Питат кандидат-първолаците за ляво и дясно, а тригодишните за горе и долу

ТЕМА НА "СТАНДАРТ": Децата в регистър от шест годинки | StandartNews.com

Карти, на които са изобразени котка и дърво. Това е един от тестовете, който тригодишните ни деца трябва да преживеят, за да стане ясно, че са годни да влязат в забавачката. Хлапетата трябва да кажат дали котката е под дървото, или над него.

От известно време насам малчуганите се подлагат на тест за предучилищна подготовка, а от следващата година на него ще се явяват и децата, които трябва да влязат в първи клас. От просветното министерство успокояват, че шестгодишните няма да получават оценки и данните за това как са се представили няма да влияят върху това, къде ще бъдат приети. На челно място отново ще бъде критерият близост до училището. Данните за това как са отговорили на въпросите обаче ще бъдат качвани в специален национален регистър, чрез който бъдещите учители на първолаците ще знаят каква допълнителна подкрепа трябва да им окажат. Така ще се създаде възможност за индивидуална работа с всеки малчуган, обясниха от МОН.

Тригодишните се изпитват предимно чрез картинки, на които трябва да посочват посоки, да разпознават цветове и фигурки. Хлапетата от първа група най-вече се затрудняват от картинки, които изразяват емоции, обясниха специалистите. Например, ако покажат на едно тригодишно детенце картинка с торта и свещички за рожден ден, те казват "Детето има рожден ден", "Детето е получило подаръци", но не са в състояние да кажат, че детето се радва. Според учени от Нов български университет, участвали в разработването на тестовете, това е свързано с все по-честото забавляване на децата чрез таблети и мобилни телефони, което отключва липсата на емпатия и децата все по-трудно съпреживяват емоции.

За бъдещите първолаци на теста вече има екстри, те трябва да могат за различат ляво от дясно, да броят до десет и да разпознават цифрички, посочва проф. Мария Трифонова от БАН, която е един от разработчиците на теста.
"И сега използваме подобни тестове, за да разпределим децата по равно в различните паралелки за първи клас", разказва Асен Александров, директор на 51-во училище. По този начин някои от школата се опитват да направят класове от равно количество деца с по-висока подготовка и от такива, които се нуждаят от допълнителна подкрепа", твърди той. За първи път обаче от догодина тестът ще бъде унифициран за цялата страна.

11 милиона за
интернет в школата

11 милиона лева са нужни за безжичен интернет в училищата, посочи просветният министър Красимир Вълчев. От стенограма на заседанието на кабинета става ясно, че премиерът очаква още следващата седмица писмени разчети колко пари са нужни на образователното ведомство, за да могат още от догодина всички школа да бъдат оборудвани с интернет връзка.

В момента това е факт само за 46 на сто от тях, като повечето са заплатили за мрежата от делегираните си бюджети, а не от държавния. От следващата година обаче всяко школо трябва да има възможност да предлага уроците в онлайн вариант, а някои от тях все още са с черни дъски и тебешири. Вълчев посочи, че чрез оперативната програма за наука и образование се разработват още няколко проекта за дигитализация на училищата. Част от тях са свързани с обучението на учителите да преподават цифрови умения, а друга - с въвеждането на предмета "компютърно моделиране" още в трети клас.

18 000 деца с
увреждания в училище

В последните години броят на децата с увреждания в училище непрекъснато се увеличава и те вече са достигнали 18 000, разказва шефът на дирекция "Приобщаващо образование" в МОН Грета Ганчева.

Около 16 000 от тях ползват помощта на допълнителен ресурсен учител, но родителите на 2000 от тийнейджърите не смятат, че децата им имат нужда от такова съдействие, и са ги записали в нормални училища, посочва тя.
Иначе съгласно новия образователен закон във всеки клас, където има поне три хлапета с нужда от помощ, трябва да бъде назначаван помощник-учител, уточни Ганчева. Не е задължително той непременно да има педагогическа правоспособност, но трябва да е в състояние да обяснява на малките онова, което те се успяват да схванат толкова бързо, колкото останалите си връстници, и да се намесва, ако има конфликт между хлапетата. В много от малките училища директорите не могат да намерят средства от делегирания бюджет за подобни преподаватели. Дори и в столицата все по-често се срещат ситуации, в които родители пускат подписки срещу деца с увреждания, които тормозят техните ученици. Първоначалната идея на закона бе всички деца с увреждания да се адаптират в общообразователната система, а специализираните училища да се закрият.

Първото "мамо"
вече е на английски

Докато просветното министерство се опитва да провери способностите на малките да се ориентират в света още на три години, все повече деца проговарят на три и дори четири, разказва логопедът Олга Георгиева. Отглеждани с "Бейби тв" малчугани пък първо проговарят на английски, обясни тя.

Всъщност според Георгиева това не е реално проговаряне, а просто децата имитират онова, което слушат непрекъснато. В много от случаите дори не разбират какво точно казват, макар че много често първото "мама" идва на английски. Тя, както и нейните колеги, се притесняват, че младите родители все по-често не схващат смисъла на личното общуване с детето и го оставят с телевизора и таблета. Резултатът от това е, че детето не развива онова полукълбо на мозъка, което отговаря за чувствата и личните контакти. Психологът Младен Владимиров съветва с малките да се говори лице в лице, като много внимаваме за артикулацията си, така че детето да придобие правилна представа как се произнася дадена дума. "Не дъвчете дъвка, докато му говорите, и не използвайте умалителни, от които то след време няма да се отучи", препоръчва той.

Нов софтуер за
матурата на слепите

Децата с увредено зрение през следващата година най-вероятно ще получат възможност да се явят на изпита чрез нов софтуер, разказва Грета Ганчева от МОН. Идеята е да бъдат закупени компютърни продукти от най-ново поколение, които да превърнат теста им в звуков файл, без това да налага брайлиране.

Точно при превеждането на брайлова азбука на изпита преди няколко години изтече изпитната тема, което наложи и промени във формата на матурата. В момента учениците в училището за деца с увредено зрение "Луи Брайл" в столицата ползват подобни продукти, но предстои те да бъдат повсеместно въведени и в рамките на всички изпити, така че децата да се чувстват равнопоставени.

Захар и газирани
провокират хиперактивността

Не давайте захар и газирани напитки на деца, които са склонни към прояви на хиперактивност и агресия, съветва Олга Георгиева. Тя препоръчва на родителите да се обърнат към терапевт още в момента, когато дете на около девет-десет месеца не се обръща, когато го викат по име. "Това е първата червена лампичка, която трябва да светне за родителите", подчертава специалистът. Ако малкото дете на годинка и половина не разбира прости инструкции като "Вземи чашата", "Донеси играчката", това също трябва да бъде повод за притеснение. Колкото по-рано едно дете бъде доведено за преглед при специалист, толкова по-големи са шансовете то да проговори навреме и да започне първи клас без проблеми. Публична тайна е, че в момента в съвсем малко столични школа има ресурсни учители и директорите се опитват по всякакъв начин да се освободят от деца с увреждания, като ги прехвърлят на свои колеги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай