Първа диплома след IХ клас

Сега учениците завършвали основно неграмотни

Първа диплома след IХ клас | StandartNews.com

София. Диплома за основно образование да се взима след девети клас. Това е един от вариантите за законови промени, обсъждани в просветното министерство. Министър Анелия Клисарова потвърди, че има такова предложение, но то е само едно от многото.

Със сигурност обаче ще има промени в досегашните проектозакони, които от осем години не успяват да влязат в сила. Те предвиждаха учениците да завършват основно образование след седми клас. В момента това става след осми. Клисарова поясни, че повечето учители й се жалвали, че ако се завършва след седми клас, те няма да успеят дори да ограмотят децата. Много от тях пък няма да продължат по-нагоре в гимназиалния етап. Затова идеята е образованието да се завършва по-късно, така че учениците да бъдат задържани максимално дълго в училище, обясниха депутати.

Предложението за завършване в девети клас е внесено от синдиката на българските учители, начело с Янка Такева. Тя поясни, че ако то се приеме, математическите и езикови гимназии могат да бъдат преименувани в лицеи, за да запазят ранния си прием. Ако училище се завърши в девети клас, гимназията ще остане три години и няма да се разделя на два етапа, както предвиждаха досегашните проектозакони.

Клисарова съобщи още, че ще бъдат отпуснати 46 млн. лв. за ремонти на училищата през лятото. Те ще дойдат от бюджета, а други 172 млн. евро за ремонт трябва да постъпят от Европа до 2020-а година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай