18:35 ч.

22.02.18

2 мин.

0

0

0

Одобриха новите критерии за прием на първолаци в София

от редактор |

Одобриха новите критерии за прием на първолаци в София

Столичният общински съвет одобри новите критерии за записване на първолаци в София.


Ако дете живее повече от три години в даден софийски район, то има най-големи шансове да бъде записано в първи клас в предпочитано училище в този район, гласи една от точките.


С предимство за записване на децата в дадено училище ще са също така семействата, живели от една до три години на адрес, попадащ в обозначената територия. По-малко точки ще има и за адрес в прилежащия район, променен през последната година.


С предимство ще са и децата, които имат по-големи братя или сестри в желаното училище. Повече от три години уседналост в района, обявен като прилежащ към предпочитаното училище, ще носят най-много точки за прием в първи клас.


"Точки ще има и за тези, които живеят от по-малко време в съответния район", обясни ресорният заместник-кмет Тодор Чобанов, цитиран от Дарик. - Когато хора, наемащи жилище, се местят в големите райони на София - "Люлин", "Младост", обичайно е от единия блок в съседния и в този смисъл, за да не бъдат ощетени, е разписан този текст, който позволява да се счита, че има уседналост, когато тези премествания са били в зоната на училището", каза Чобанов.


Облекчение при записването ще има и за семействата с повече от едно дете. А близнаците ще се класират заедно и над утвърдения брой ученици в паралелка, ако поне един от тях е приет.


Очаква се близо 1000 да останат незаетите места за първи клас в столичните училища наесен. От следващата година местната власт очаква да се въведе и онлайн система, подобна на тази за детските градини.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент