Гей двойка се правела на прокурори за 70 000 лв. (ОБЗОР)

Гей двойка се правела на прокурори за 70 000 лв. (ОБЗОР) | StandartNews.com

Подозират, че действащ полицай е третият от бандата

Бившият банков счетоводител Петко Маринов и негов близък изнудвали сирийски бизнесмен

Скандалният бивш главен счетоводител на "Инвестбанк" Петко Маринов и негов близък са двамата бандити, които се се правели на прокурори. Двамата бяха задържани във вторник около 13 часа пред мол "София", след като трябваше да вземат последния трети транш от 15 000 от общо 70 бона подкуп. Белезниците щракнали около ръцете им, след като Маринов и аверът му влезли в лъскавия "Мерцедес" S-класа на известен сирийски бизнесмен.

При арестуването Петко дал отпор и с ритник счупил капачката на един полицай от специализираното звено "Кобра" към СДВР.

Измамниците получиха официално обвинения днес от прокуратурата. Двамата остават в ареста за 72 часа.

Маринов и приятелят му рекетирали предприемача Ибрахим Бахзад, който е сирийски кюрд, твърди сайта nbox.bg. Известният като Доктора в митническите среди бизнесмен е крупен вносител на турско и китайско карго в страната.

Източници от ДАНС твърдят, че мошениците внимателно проучили информацията, че двама близки на бизнесмена са обвинени за убийство. Те научили кои са прокурорите по делото,

дори успели да изфабрикуват документи

уж от наказателното производство, които били отпечатани на бланки на Софийска градска прокуратура. Сред тях били например постановленията за привличане на двамата, близки на кюрдския бизнесмен, като обвиняеми по делото, твърдят източници на "Стандарт".

Бахзад вече бил виждал тези документи и затова първоначално Маринов и авера му спечелили доверието.

"В крайна сметка обаче Ибрахим се усъмнил. Доктора е много опитен и трудно може да бъде излъган от каквито и да е псевдомагистрати", коментираха днес запознати с разследването. Последното нещо, което накарало заможният кюрд да бъде внимателен, били гейските маниери на двамата и прекалено лъскавите им костюми.

Бахзад е един от малкото, които през 2002 г. се опълчва на монопола на Константин Димитров-Самоковеца по митниците и отказва да му плаща, за да минават камионите му с китайска стока. На 19 юли

хора на Самоковеца застрелват брат му Локман Ибрахим

Неизвестните и досега убийци прострелват мъжа в главата пред очите на майка му и баща му.

Преди разстрела пък бандити нападат група от т. нар. "водачки", които пътуват до Турция с пари.

Бизнесдамите са ограбени на бар "Хепи" до Пловдив, прощават се с 80 000 долара.

24 часа преди да бъде задържан от полицаите, Петко Маринов е бил на заседанието за източване на близо 10 млн. лв. от "Инвестбанк" в понеделник. Другите двама обвиняеми за кражбата са бившият изпълнителен директор на трезора Владимир Владимиров и секретарката Анриета Джерекарова.

Голяма част от изчезналите пари са от сметките на фирми, контролирани от убития през 2014 година варненски бизнесмен Борислав Манджуков - "Бо - Ян 1" и "Месокомбинат Варна" АД.

Маринов и Владимиров накарали IT-експерта Владимир Манов да им предостави пълен достъп до счетоводната система, което му позволява да извършва ръчно всякакви операции в цялата банка и клоновете й.

Двамата сключили договор за депозит между банката и "Месокомбинат Варна" АД, но документът бил фалшив. Той не бил генериран от информационната система на "Инвестбанк", а бил напечатан на принтер извън банката.
Впоследствие

двамата вдигали запори на фирмите на Манджуков

а когато постъпили пари по сметката на дружествата, ги изтеглили и присвоили.

Петър Маринов стана известен, че "тича по другия бряг" след като се сгоди за фолкпевеца Азис през 2010 г. Двамата се запознали на светско парти.

В момента МВР издирва трети съучастник на двамата измамници. Подозира се, че това е истински полицай, който е подал първоначалната информация за мишената на измамата. Той имал детайлна информация за разследването срещу двамата роднини на сирийския бизнесмен и най-вероятно е дал идеята за рекета над кюрда, смятат разследващите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай