Путин и Тръмп си премериха и колите - ето какви чудовища ги возят

Путин и Тръмп си премериха и колите - ето какви чудовища ги возят | StandartNews.com

Срещата между президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин в Хелзинки бе пряк двубой за надмощие между двете големи момчета в световната политика, затова и много от коментарите след нея са кой кого засенчил и кой си тръгнал като шампион.

В Хелзинки Тръмп и Путин си измериха и колите, като руският президент показа на света новата лимузина "Аурус Сенат" едва за втори път след последното си встъпване в длъжност. Както подобава за руснаци, повечето характеристики на колата на Путин са обвити в секретност, докато за американския президентски "Кадилак", наричан галено "Звяра", се знае малко повече.

Той разполага с камери за нощно виждане, оръдия за изстрелване на газови гранати, напълно бронирана вътрешна капсула, способна да издържи на химическа атака, както и достатъчно количество кръв за евентуално спешно преливане за президента.

Сателитният телефон има директна връзка с вицепрезидента и с Пентагона, а резервоарът за горивото е уплътнен със специална пяна, която го предпазва от избухване дори при пряко попадение със снаряд.

Бойната броня на "Звяра" е поне 10 см дебела - сплав от стомана, алуминий, титан и керамика. Стоманени плочи в шасито пазят колата от бомбени взривове, гумите са подсилени с кевлар, а пръстени от стомана придвижват "Звяра" дори когато гумите са напълно унищожени.

Стъклата му са от 5 слоя стъкло и поликарбонат, достатъчни да издържат на попадения от бронебойни куршуми. Шофьорът е единственият, който може да отваря един от прозорците, и то само до 6-7 сантиметра. Водачът е преминал специална подготовка, способен да измъкне колата при всякакви условия, както и да направи екстремен 180-градусов завой.

Руският "Аурус Сенат" е съвместна вече 6-годишна разработка от проекта "Кортеж" за над 300 млн. долара на московския Централен научно-изследователски институт за автомобили и немските автомобилни фирми "Порше" и "Бош".

По данни от руската преса лимузината има мощност от 592 конски сили, задвижва се от турбо 4,4-литров V8 двигател, разработен от "Порше". Колата на Путин е дълга малко над 7 м, с което превъзхожда "Звяра" на Тръмп, но е по-лека с нейните 6,5 тона.

Бронята и шасито й със сигурност издържат на бомбени попадения, като според автомобилния експерт Вячеслав Суботин в нея има "бронирана капсула срещу изстрели и мини".

Вътрешната й комуникационна система е свързана с руските сателити, тя позволява на "Аурус" да бъде на линия при всякакви обстоятелства.

"Защитната система също е топ, устоява дори на химическа атака", добави Суботин. "Колата може да затвори прозорците си и да остане дълго време под вода, като подводница. Лимузината има оригинални предавки - автоматични и хибридни, с генератор, който може да работи и като електрически двигател".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай