НАТО отряза Русия

НАТО отряза Русия | StandartNews.com

Брюксел. НАТО прекратява всякакво гражданско и военно сътрудничество с Русия, решиха външните министри на страните – членки на Алианса. В становището им присъединяването на Крим е определено като „нелегално".

Генералният секретар Андерс Фог Расмусен обяви, че анексията на Крим е най-сериозната заплаха за европейската сигурност за последните десетилетия.

„Посланието на НАТО е ясно: Алиансът стои зад съюзниците, стои зад Украйна и стои зад разработената през последните десетилетия международната правна система", каза Расмусен.

Затова е прекратена комуникацията с руската страна в различните съвместни комисии. Ще продължи единствено диалогът в рамките на Съвета НАТО – Руси, но на ниво посланици. Целта е „да продължи обмяната на гледни точки". Отношенията могат да бъдат преразгледани едва на следващото заседание през юни.

Обмисля се и създаването на постоянни военни бази в балтийските страни, за защита на страните – членки от Източна Европа.

В последните дни Москва стационира десетки хиляди войници по границата с Украйна, което предизвика безпокойство както в Киев, така и в западните страни. В НАТО има притеснения, че следващата цел на Русия ще бъдат Молдова и Приднестровието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай