Отстрелване на олигарси в Русия

Отстрелване на олигарси в Русия | StandartNews.com

На 6 април САЩ въведоха санкции срещу 24 руснаци, сред които и мнозина олигарси. Засегнати от антируските мерки се оказаха общо 38 юридически и физически лица. Веднага след въвеждането на санкциите акциите на редица руски компании започнаха стремително да се обезценяват. Още в деня на обявяването на мерките, руският Олигарх Олег Дерипаска, който бе един от най-засегнатите, загуби 957 милиона долара. Контролираните от него компании "Русал" и En+ поевтиняха с 20 процента на Московската борса. На 9 април "Русал" предупреди, че

има опасност да изпадне в неплатежеспособност

В съобщението на компанията се казваше, че санкциите ще окажат силно негативно въздействие на бизнеса и перспективите за развитие на "Русал". Веднага след това акциите на компанията на борсата в Хонконг се сринаха с 41 процента. Последваха сривове и на другите световни борси. Така до 19 април, т.е. за 13 дни, ценните книжа на компанията поевтиняха три пъти.

Остро актуален стана въпросът какво ще предприеме руското правителство, за да помогне на "Русал" и на другите пострадали от американските санции руски компании.

Какво би могло да последва в тази посока подсказа шефът на Федералната антимонополна служба на Русия /ФАС/ Игор Артемьов. Той заяви, че не изключва въможността пакетът от акции на Олег Дерипаска в "Русал" да бъде национализиран с цел да се защити компанията от санкциите. Възможно е също пакетът с ценни книжа да бъде продаден на други акционери в алуминиевата компания или на чуждестранни инвеститори.

Ако ценните книжа на Дерипаска бъдат изкупени от държавата, то формално санкциите, които носят загуба на експорта на алуминий, би трябвало да бъдат отменени. Разбираемо е обаче, че държавата може да владее акции на компанията за кратък период, затова там след време ще се появят други хора, обясни Артемьов. Същевременно той добави, че ако се извърши национализация, Дерипаска ще получи справедлива цена за неговия пакет от акции.

Ако се състои някакъв вид национализация, то тя ще бъде условна, а схемата може да бъде различна, обясни шефът на ФАС. Може държавата да не вземе контролния пакет, а да предложи част от него на други акционери, държащи акции на "Русал", отбеляза Артемьов.

САЩ подсказват как да се спаси компанията

Американските власти показаха ясен, но труден път на руския алуминиев гигант "Русал" за измъкване от списъка със санкциите: прекъсване на връзките с най-големия му акционер - Олег Дерипаска, съобщава Monеy.BG. "Русал" усети тежестта на санкциите на САЩ, защото се е забъркал с Олег Дерипаска, но САЩ не се целят в трудолюбивите хора, които зависят от "Русал" и неговите дъщерни дружества", изтъкна американският министър на финансите Стивън Мнучин.

Вашингтон удължи с 5 месеца срока, в който американските и чуждестранните граждани и фирми да приключат бизнес отношенията си с компанията. Крайната дата е 23 октомври т.г. Пазарите реагираха веднага и акциите на руския гигант скочиха с над 43% след новината за възможно облекчаване на санкциите. Компанията възстанови 2 млрд. долара от пазарната си стойност. Новините обаче повлияха негативно на цената на алуминия, която спадна с повече от 13%, сривайки се до 8-годишно дъно. САЩ обещаха да облекчат ограниченията, ако Дерипаска се откаже от контрола върху "Русал".

Руският олигарх контролира 48% от индустриалния гигант, а продажбата няма да е никак лесна, тъй като самият той е санкциониран.

Но дори Дерипаска да продаде дела си, все още остава несигурност за бъдещето на компанията.

"Рисковете при справянето с руския алуминий са толкова големи, че хората ще ги държат на разстояние, докато нямат достатъчно яснота", смята Джон Мадърсол, анализатор на търговията с метали в IHS във Вашингтон. Ръководствата на компании от всички индустрии по цял свят подхождат предпазливо, тъй като не искат да си навличат главоболия, посочи експертът.

Изявлението на Мнучин показва, че истинската цел на тежките санкции са Олег Дерипаска и съюзниците на президента Владимир Путин, но те не целят да причинят по-големи икономически щети. Целта на политиката за санкции е да се премахне, доколкото е възможно, санкционираното лице от финансовия сектор.

Според твърдения в медиите, въпреки, че Дерипаска и други руски олигарси са загубили,

Русия е спечелила от срива на акциите

на руски компании. Посочва се огромната сума от поне 100 милиарда долара. Западни медии съобщиха, че докато олигарси като Дерипаска са банкрутирали, руската държава е изкупувала евтино сринатите акции.

В "Русал" има и западно участие, придобито по време на реформите на Борис Елцин в Русия през 90-те години на миналия век. С различни политики президентът Владимир Путин е успял да върне на Русия голяма част от акциите на чуждестранните инвеститори. Но все още под формата на "акционерен капитал", западни компании имат собственост в руски компании, напомнят експерти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай