Туск до последно против за шеф на ЕС

Туск до последно против за шеф на ЕС | StandartNews.com

Сънародниците му предричаха, че ще откаже, искал да е премиер и не знаел чужди езици

Кой ще наследи белгиеца Херман ван Ромпой на поста председател на Европейския съвет и британката Катрин Аштън на позицията върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността? Това се събраха да решат в събота следобед държавните и правителствени лидери на 28-те страни членки в Брюксел. През първата или втората седмица на септември избраният за председател на Еврокомисията бивш люксембургски премиер Жан-Клод Юнкер ще оповести и разпределението на портфейлите в своя екип.

Съревнованието за постове в ЕС ще приключи едва през октомври, когато Европейският парламент вече ще е провел изслушванията на кандидат-комисарите и ще гласува състава на комисията. Официално мандатът й трябва да започне от 1 ноември.

Полският премиер Доналд Туск или датската министър-председателка Хеле Торнинг-Шмит ще е новият председател на Европейския съвет, бяха предположенията до последно на авторитетния британски в. "Файненшъл таймс". В понеделник "Гардиън" съобщи, че британският премиер Дейвид Камерън смята да подкрепи номинацията на Туск, тъй като разчита на него да поведе реформите в ЕС в желаната от Обединеното кралство посока - към връщане на суверенитет от Брюксел обратно към държавите членки. Според изданието "Юрактив" обаче в Полша много анализатори са на мнение, че Туск няма да приеме поста, тъй като смята, че той предлага твърде малко правомощия. Туск се надявал да получи трети мандат начело на полското правителство на изборите догодина, посочва сайтът, цитиран от БТА и "Дарик".
Ден по-рано се появи информация, че лидерите на ЕС убеждавали Туск да приеме поста, а той, според Варшава, гледал на това "много сериозно".

Френският в. "Трибюн" обаче вчера изтъкна, че срещу Туск може да се използва освен всичко друго и аргументът, че не владее добре нито един чужд език, писа вчера френският вестник "Трибюн". Изданието допълни, че към това се прибавя и условието личността начело на Европейския съвет да е способна да предлага и постига компромиси между разнопосочните интереси на страните членки - нещо, което според "Трибюн" не е сред силните страни на поляка.
Зад неговата кандидатура обаче се очакваше да застанат източноевропейските страни, както и Франция, тъй като позициите на полския премиер за свободното движение в ЕС съвпадат с нейните. По въпроса за председателя на Европейския съвет Германия вероятно ще остане пасивна, така че ключът за номинацията ще се окаже в ръцете на Великобритания, прогнозира вестникът. Вчера ЕНП подкрепи Туск за поста.

При толкова сложно разпределение на залозите не би било изненадващо, ако лидерите на ЕС потърсят компромиси и в лицето на не толкова широко рекламирани кандидати. За председателската позиция в Европейския съвет например за такъв се сочи бившият премиер на Латвия Валдис Домбровскис, коментираха вчера европейски издания.

ПЕС обърна гръб на Кристалина

Европейските социалисти решиха да подкрепят италианския външен министър Федерика Могерини за нов шеф на европейската дипломация, обяви вчера Германия. Съгласихме се да подкрепим кандидатурата на нашата италианска колежка Федерика Могерини за върховен представител на ЕС", каза вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел пред репортери след среща на лявоцентристките лидери в Париж преди заседанието на Европейския съвет, предаде АФП. Така до късно вчера изглеждаше предрешено, че 41-годишната италианка ще наследи на поста британката Катрин Аштън. АФП припомня, че през юли срещу нея скочиха страни от Източна Европа с аргумента, че няма голям външнополитически опит, както и, че е прекалено мека към Русия. Но впоследствие Италия приела по-твърда позиция спрямо Кремъл и оттогава Могерини изглеждала достойна за поста, отбелязва агенцията. Като нейни предимства за поста в европейските медии пред седмицата се изтъкваха полът й, принадлежността й към социалдемократическото политическо семейство и перфектното владеене на английски и френски. До последно нейна достойна конкуренция бе еврокомисарят от България за хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева.

Реверанс на Меркел и сложна плетеница от интереси

Германският канцлер Ангела Меркел ще отстъпи пред италианския премиер Матео Ренци за номинацията на Могерини, тъй като се нуждае от неговата подкрепа за икономически реформи в ЕС. Това прогнозира преди Съвета в Брюксел изданието "Юрактив". И допълни, че издигането на социалдемократ начело на външната политика на ЕС ще бъде освен това реверанс на Меркел към коалиционните й партньори в Германия, които трябваше да се примирят с избора на консерватора Юнкер начело на ЕК, въпреки че се надяваха техният кандидат Шулц да получи тази позиция.
Френският в. "Монд" предричаше, че избирането на Могерини "ще е тъжен ден за Европа". Франция нямало да я подкрепи, докато не получи гаранции за това, че нейният кандидат Пиер Московиси ще получи един от ключовите икономически ресори в екипа на Юнкер.

Апетити към икономиката обаче има и Полша, където кандидатурата на външния министър Радослав Шикорски за поста върховен представител на ЕС според "Юрактив" се е възприемало като политическа маневра за постигане на друга цел. Според електронното издание Варшава е била склонна да подкрепи българката Георгиева в замяна на икономически ресор за действителния кандидат за еврокомисар, който ще издигне впоследствие. Твърди се, че това ще бъде Данута Хюбнер, която отговаряше за регионалната политика в първата комисия на Жозе Барозу, а през последните пет години беше евродепутат. Против кандидатурата на Могерини изглежда щеше да застане и Великобритания. Тази седмица Би Би Си публикува обзорен материал и цитира мнението на анализатора от центъра "Оупън Юръп" Павел Свидлицки, според когото италианската кандидатура е прекалено спорна, докато българката би била подходяща да оглави европейската външна политика включително и заради това, че по този начин една от важните позиции би била дадена на източноевропеец. От Лондон преди месец се чуха и първите гласове за това, че именно Кристалина Георгиева трябва да бъде приемник на Аштън, припомня "Дарик".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай