Ципрас пак разиграва Европа (ОБЗОР)

Ципрас пак разиграва Европа (ОБЗОР) | StandartNews.com

Въпреки че поиска нова спасителна програма от Европа, Атина отново предизвика кредиторите си. Премиерът Алексис Ципрас не само не отмени референдума, както се надяваха наблюдателите, но и призова гърците да гласуват с "не" в неделя. Тогава те трябва да кажат дали приемат условията на кредиторите за спасително споразумение.

Премиерът потвърди, че референдум ще има и призова да се гласува с "не"

Пореден епизод на гръцка драма поднесе  Атина. След като пропусна ключово плащане към МВФ, правителството на Алексис Ципрас даде сигнал, че търси компромис с международните кредитори. "Файненшъл таймс" съобщи за писмо на Ципрас до Тройката, в която той казва, че приема условията им с някои промени. Малко след това обаче премиерът направи поредното обръщение към нацията с предизвикателен тон, в което обяви, че свиканият за 5 юли референдум ще се състои и призова гърците да гласуват на него с "не" на условията на кредиторите. Ден по-рано той поиска от тях трета спасителна програма за двегодишен период и на стойност 29

млрд. евро. Новата идея на Атина трябваше да се обсъжда снощи от финансовите министри на еврозоната. В същото време се очакваше и решение на ЕЦБ относно ликвидната помощ за гръцките банки, които са затворени от понеделник.
В тв обръщението си  Ципрас увери, че ако гърците гласуват с "не", това ще бъде решаваща крачка за по-добро споразумение с ЕК, ЕЦБ и МВФ, предаде АФП. Премиерът повтори, че ще продължи преговорите с Тройката след допитването. "Не" не означава скъсване с Европа, а завръщане към Европа на ценностите. "Не" означава силен натиск за продължаване на преговорите", каза Ципрас. Той увери, че са лъжа твърденията, че има таен план да изкара страната от ЕС, ако гърците гласуват с "не". По думите му твърдението, че гласуване с "не" ще доведе до изхвърляне на Гърция от еврозоната, е лъжа. Опитите да ни задушат чрез потискане на банковата ни система не е приемлив, обяви още премиерът. Ако има позитивни сигнали от срещата на еврогрупата в сряда вечер, гръцкото правителство ще реагира веднага, стана ясно от думите му. "Присъдата на гръцкия народ е по-силна от волята на правителството", каза още премиерът. Той обеща, че на следващия ден след вота гръцкото правителство ще е на масата на преговорите, за да осигури по-добри условия за споразумение.

Преди да отправи тази предизвикателна реч, Ципрас предложи нови отстъпки на кредиторите, приемайки повече от условията, които те му предлагаха в края на миналата седмица, преди той да прекрати преговорите. Премиерът все пак настоява за някои промени, става ясно от негово писмо до лидерите на Тройката, цитирано от "Файненшъл таймс". В него Ципрас настоява да се запази специалната отстъпка от 30% по-нисък ДДС за островите. Относно парливия въпрос за пенсиите, премиерът иска премахването на специалната добавка "солидарност", която се плаща към пенсиите на най-бедните пенсионери, да се случи през декември 2019 г. Това е много по-късно от настояването на кредиторите. Ципрас има и условия за съкращаване на бюджета на армията. Кредиторите настояват за орязването на 400 милиона евро от разходите за отбрана. Гръцкият премиер иска това намаляване на бюджета да бъде направено през 2017 г., вместо още от тази година.
Отстъпчивостта на Ципрас обаче бе приета скептично от наблюдателите, които я определиха като закъсняла. Евролидерите също дадоха знак, че търпението им се изчерпва. Германският канцлер Ангела Меркел обяви твърдо, че няма да се търси компромис с Гърция на всякаква цена, отбелязвайки, че каквото и да се случи, "бъдещето на Европа не е заложено", предаде АФП. "Ние можем да очакваме спокойно този референдум, защото Европа е силна", допълни германският канцлер, уточнявайки, че добрият европеец не се стреми да постигна компромис на всяка цена. Тя обяви, че няма да има преговори за нова спасителна програма за Гърция преди провеждането на вота в неделя. Пред Бундестага тя отново повтори, че вратата за преговори с Гърция остава отворена, въпреки че Атина не е изпълнила своите задължения и е изтекла втората спасителна програма. На този фон германският финансов министър Волфганг Шойбле коментира, че писмото на Ципрас не служи за основа за сериозна дискусия. На различно от мнението на Берлин бе френският президент Франсоа Оланд, който призова за незабавно споразумение с Атина. Днес тя пропусна плащането си към МВФ, който сега трябва да реши дали да я обяви във фалит. Освен това Гърция настоява фондът да не е част от третата спасителна програма, за която настоява.

30 000 в Атина си искат еврото

Над 30 000 души, по данни на атинската полиция, се събраха в центъра на гръцката столица, за да подкрепят "да"-то на референдума на 5 юли. Участниците в демонстрацията се обявиха в подкрепа на бюджетните мерки и на реформите, поискани от Гърция от кредиторите, предаде АФП. Протестиращите, повечето от които враждебно настроени към правителството на радикалната левица СИРИЗА, бяха на площада пред парламента по призива на инициативно движение, наречено "Ние оставаме в Европа". Според някои информации някои шефове на фирми са принудили служителите си да отидат на демонстрацията. В същото време първите проучвания след насрочването на вота показват, че мнозинството гърци биха гласували с "не" на референдума.

Според социологическо проучване, проведено в периода 28-30 юни, 54% са казали, че няма да одобрят искането на ЕС, МВФ и ЕЦБ. Всеки трети (33%) е казал, че ще подкрепи плана. Анкетата е публикувана във вестник "Ефимерида тон Синтактон". Разбивката на резултатите обаче показва разминаване в данните преди и след затварянето на банките, решено късно в неделя. Групата "Не" в понеделник е намаляла от 57% на 46%, а групата "Да" се е увеличила от 30% на 37%. Най-твърди противници на кредиторите остават привържениците на СИРИЗА (77%), на неофашистката "Златна зора" (80%) и на комунистите от ККЕ (57%).

Вотът не отговарял на стандартите

Насроченият за неделя референдум в Гърция не отговаря на международните стандарти. Това обяви генералният секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд, цитиран от АП. Според него международните стандарти изискват референдум да се проведе поне две седмици след като е обявен, за да има достатъчно време за обсъждане. Той добави, че е необходимо въпросът на референдума да е зададен ясно, а гласуването да бъде следено от международни наблюдатели. Гласуването е "свикано толкова набързо, че това само по себе си е голям проблем", заяви Ягланд. "Проблем е и фактът, че въпросът, който се поставя пред хората, не е много ясен", добавя той.

Пенсионери на бой за 120 евро

Взимат парите по азбучен ред, на някои дават по-малки суми

Огромни опашки се извиха  в Атина и други големи гръцки градове, след като около 1000 банкови клона отвориха, за да изплатят на пенсионерите по 120 евро. Банките отвориха точно в 8 часа сутринта, след като стана ясно, че много възрастни хора нямат дебитни карти и трябва да получат парите си на ръка, защото не могат да теглят от банкоматите. Още от ранните часове пред клоновете на банките се струпаха много пенсионери, съобщиха местните медии. На някои места напрежението се покачи, наложи се управителите на филиалите да успокояват чакащите. Стана ясно също така, че клиентите се обслужват по азбучен ред, което не бе обявено предварително. Така много от хората разбраха, че трябва да се върнат пред банките в четвъртък или петък, за да получат парите си. Този факт и часовете висене пред трезорите изнерви мнозина. В интернет се появи видео, на което се вижда как възрастни хора стигат до бой в Атина. Други кадри пък показват как екипи на спешна помощ помагат на припаднали възрастни хора.

Някои пенсионери разбраха също така, че парите им още не били депозирани, съобщи АП. "Много е лошо. Страхувам се, че скоро ще стане още по-зле. Нямам никаква представа защо се стигна до тук", сподели 68-годишният Попи Ставракаки. Следобед пък близо 300 гневни пенсионери се отправиха на протест към централната банка, след като получиха само по 60 евро сутринта.

Британец събра 500 хил. за дълга

29-годишният британец, който стартира онлайн кампания за събиране на парични средства в помощ на Гърция, напредва активно в набирането. Том Фийний от Лондон призова в сайта всеки европеец да отдели по някое евро, което би дал за фета сирене или маслини, или стойността на "една гръцка салата". Идеята отначало прозвучала налудничаво, но само за два дни Том е успял да събере над 500 000 евро. Целта на младежа е да събере цялата сума, нужна на Гърция, за да избегне фалит - 1,6 млрд. евро. Към момента пари за Гърция са дали близо 33 000 души. "Всичко около Гърция взе да става скучно. Европейските министри позират и помпат мускули с това могат или не да помогнат на гърците. Защо не решим проблема ние, хората", пише Том в сайта Indiegogo. С даряването на различни суми всеки може да получи подарък - картичка с лика на Алексис Ципрас, бутилка узо, фета сирене или почивка за двама в Атина.

29-годишният британец, който стартира онлайн кампания за събиране на парични средства в помощ на Гърция, напредва активно в набирането. Том Фийний от Лондон призова в сайта всеки европеец да отдели по някое евро, което би дал за фета сирене или маслини, или стойността на "една гръцка салата". Идеята отначало прозвучала налудничаво, но само за два дни Том е успял да събере над 500 000 евро. Целта на младежа е да събере цялата сума, нужна на Гърция, за да избегне фалит - 1,6 млрд. евро. Към момента пари за Гърция са дали близо 33 000 души. "Всичко около Гърция взе да става скучно. Европейските министри позират и помпат мускули с това могат или не да помогнат на гърците. Защо не решим проблема ние, хората", пише Том в сайта Indiegogo. С даряването на различни суми всеки може да получи подарък - картичка с лика на Алексис Ципрас, бутилка узо, фета сирене или почивка за двама в Атина.

Може да излезе от еврозоната на 20 юли

Както и се очакваше, Гърция не плати 1,6 млрд. на МВФ, което трябваше да стане до 1 часа през нощта на 1 юли. По този начин страната е в просрочие и не може да получава повече помощи от Фонда, докато не възстанови сумата. В последната минута Атина е отправила молба за отсрочка за плащане на транша, като според някои източници искането е било отхвърлено. В ситуация като тази не платецът обявява сам фалит, а кредиторът трябва да го обяви в такъв. Възможно е обаче МВФ да реши да даде 30-дневен гратисен период на Гърция. Тя е първата развита държава, която не успява да се издължи на Фонда. Така изпадналата в криза държава се приземи в компанията на бедни членки на институцията, които са в просрочие, като Ирак, Судан, Зимбабве, Хаити, Сомалия, Босна и Афганистан. Следващото плащане, което Гърция трябва да извърши, е на стойност 3,5 милиарда евро по държавни облигации, дължими на 20 юли. Ако това не се случи, ЕЦБ най-вероятно ще прекрати извънредната ликвидна помощ за гръцките банки, което ще бъде последвано от почти незабавен срив на банковата система.

Борсите се оживиха и поеха нагоре

Европейските индекси поеха нагоре, обнадеждени, че може да бъде постигната сделка между Гърция и кредиторите.
Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 нарасна с 1,65 на сто до 387,62 пункта. Американските индекси също се покачиха с по 1% след завръщането на инвеститорските надежди за споразумение. Фючърсите получиха тласък на фона на възможността да видим споразумение за Гърция, което да я задържи в еврозоната", каза пред CNBC Джеймс Майер, главен инвестиционен директор в Tower Bridge Advisors.

Папата призова за молитви за гърците

Папа Франциск призова хората да се молят за Гърция и нейният народ, които са изложени на остра човешка и социална криза, съобщи "Катимерини". Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди определи ситуацията около Гърция като "тревожна". Той заяви, че достойнството на гърците трябва да бъде уважавано, каквото и решение да бъде взето. "Светият отец би искал да увери гърците, че е до тях, особено със семействата, които страдат от тази сложна и остро усещаща се човешка и социална криза", се казва в изявлението на Ломбарди. По думите му папата призовава вярващите да се обединят в молитва за доброто на обичния гръцкия народ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай