Зимни игри, но без сняг

Зимни игри, но без сняг | StandartNews.com

МОК така и не обясни защо избра Пекин

Джеймс Гербрант
Би Би Си

Устойчивост, наследственост и прозрачност. Тези три неща според МОК гарантираха победата на китайската столица над Алмати. Пекин влезе в историята, след като записа успешна кандидатура и ще стане първият град, организирал летни и зимни олимпийски игри. Правозащитните групи описаха решението като шамар в лицето. Но има друг повод за безпокойство, далеч по прозаичен: липсата на сняг! Тогава защо бе избран Пекин? Ще може ли да бъде успешен домакин на зимни олимпийски и параолимпийски игри?

Чисти ръце

Пекин бе аутсайдер при издигането на кандидатурите. Поради две причини. Климатът е далеч от алпийския, а игрите през 2018 г. отново са в Азия - Пьончанг, Южна Корея. Поредицата от европейски градове, които дадоха заявки, се оттеглиха. Сред тях бяха Краков, Осло и Стокхолм. Те се позоваха, че не са успели да намерят обществена подкрепа и са загрижени как ще се справят с огромните разходи. Така останаха два претендента - Пекин и Алмати. Вторият имаше доста козове - казахстанците се гордеят със своите снежни зими, както и с много пари от петролните си резерви. Но докато те никога не са организирали спортно събитие от голям мащаб, Пекин има чисти ръце в това отношение - Олимпиадата през 2008 г. Това бе достатъчно на китайската столица да мине линията и от 44 гласа да събере 40.

Ски в пустинята

Пекин не е планински град. Затова ските, сноубордът и всички плъзгащи се събития ще се състоят в Янчинг, който се намира на 88,5 км от столицата и само на 160 км от началото на пустинята Гоби. Тези далечни места виждат много малко сняг. Джандзякоу се радват средно на 20 см, а Янчинг на мизерните 5 см. Това бе отбелязано и в оценката на кандидатурата, която е направена от МОК: "Поради липсата на автентичен сняг външният вид на мястото няма как да бъде автентичен". Така за разлика от снежния Алмати, който съвсем недискретно разтръби основния и нахален лозунг на кампанията си - "Да го запазим истинско", Пекин ще помпа тонове изкуствен сняг. Налице е и друг прецедент в Зимните игри. Тези в Сочи бяха в един от най-топлите райони на Русия. Затова бе създаден сняг, който да покрие 1000 футболни игрища. Но има доста опасения около този процес. В Сочи оръдията използваха толкова вода, че можеха да изпразнят олимпийски басейн на всеки час.
Сега също ще бъде ползвана хладка вода от язовири и близки езера.

Дребни проблеми

Организаторите успокоиха съмненията в устойчивостта на игрите, като обявиха, че ще ползват доста съоръжения от 2008 г. като "Птичето гнездо" (б.р. стадиона), както и Водния куб. Има планове за изграждането на високоскоростна железница до Джандзякоу, която ще съкрати пътуването между двата града до 50 км. Но има и други проблеми в Китай. Срещу тях се обявиха от Международната организация за правата на човека.

Тъжен ден

МОК похвали кандидатурата на Пекин, но други не са толкова ентусиазирани от този избор. "Ню Йорк Таймс" обяви, че са породени сериозни проблеми и добави: "Това е тъжен ден, защото Международният олимпийски комитет не може да обясни избора си дори и с нещо толкова просто като снега". И докато лозунгът на Алмати бе "Да го запазим истинско", то този на Китай трябваше да бъде - "Нека го променим". Явно именно това е целта на МОК. "Економист" изтъкна и липсата на традиции на Китай в ските. "Този спорт все още е в начален стадий в страната. Скиорите, пълзящи по изкуствения сняг от склоновете на Джандзякоу, са начинаещи", казва изданието и казва още: "Китай не само че ще трябва да прави изкуствен сняг, но и да създаде победители с медали".

Златната британка в скелето на Лизи Ярнолд коментира избора като специалист: "Пекин е сравнително топло място. Зимните спортове не са същите на изкуствен сняг. Това влияе на скоростта и трябва да се вземе под внимание при изграждане на обектите".

В същото време Алмати реагира великодушно. "Китай е изиграл значителна роля в развитието на спорта в Азия", заяви зам.-шефът на организационния комитет Андрей Крюков. "Ние знаем, че те ще достави страхотни игри", допълни той. Другите обаче не са толкова убедени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай