Жегите напълниха Пирин с планинари

Жегите напълниха Пирин с планинари | StandartNews.com

Големите горещини доведоха още този месец до бум на планинари в Пирин над Банско. Жегите са причина да има наплив на любители на планината и преходите в гората. По принцип това е факт от средата на месец юли, но тази година още след 20 юни се отчита ръст на туристите. Всички те са тук заради планинския пешеходен туризъм и планинското катерене. Най-много са българите, но идват и чужденци, за да отдъхват в Пирин планина, доста македонци има, казва планинският спасител Методи Баненски. Хижите в подножието на върховете са пълни с народ. Някои предпочитат по-лекия преход от едноименната хижа към връх Вихрен, като стигат за два и половина до три часа.

По-опитните пък тръгват от "Яворов" и се качват над пет часа до най-високото място на Пирин. Това място винаги е било като магнит за планинари и туристи. Защото всеки, който обича природата, иска да се качи на надморска височина от 2914 метра и да погледне отвисоко цялата красота на величествената гора. Банскалии и разложани твърдят, че още от турско време катеренето е било като мисия за местните и за техните гости. Оприличавали го дори на хаджилък - като пътуването на миряните до светите места и до Божи гроб. "Ако не минеш през ръба Кончето, все едно не си бил в Пирин - то е емблемата на планината. Предизвикателство и страхотна тръпка е да избереш този път до върха. Тази година има бум на туристи, много от тях посещават и езерата", казват хижарите.

Планинарите да следват регламентираните летни пътеки към Вихрен, да не излизат от тях, тъй като има опасни и рискови участъци, съветва Методи Баненски. Най-страшни са останалите снежни полета край Кончето и в улеите в района, където все още има сняг. Едно подхлъзване може да е фатално. Важно е всеки да следи прогнозата. Защото върхът няма да избяга. Очакват ли се валежи или силни ветрове, никакво тръгване.

Планината не бива да се подценява. Туристите винаги да са с максимално заредени мобилни телефони, с добра екипировка, със съответните обувки. Препоръчително е да се ползва най-лекият достъп от едноименната хижа. Има дни, в които по шосето до нея има над 500 коли на мераклии. През Казаните преходът е по-труден, скалисто и стръмно е. При валежи е много опасно, особено при слизане.
"Опитните планинари обичат маршрута през Кончето. Но да не се замръква по пътя. Защото има ли мъгла, всеки може да се изгуби. Някои са се озовавали чак над Кресна. В момента има страшно много хора", казва планинският спасител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай