Земеделци готвят протести

Кабинетът не изпълнява обещанията си, скочиха те

Земеделци готвят протести | StandartNews.com

Разград. Нито една от четирите договорености между правителството на ГЕРБ и зърнопроизводителите не е изпълнена. Това обяви председателят на сдружението на зърнопроизводителите от Лудогорието Мариела Йорданова. Кабинетът "Борисов" обеща и подписа споразумение за намаляване ставките на горивата, които се ползват за земеделско производство. Пое задължение да осигури национални доплащания по 10 лева на обработваем декар земя, които фермерите трябва да получат през 2013 и 2014 година, но в тези пари не бяха предвидени в бюджет 2012, нито фигурират в тазгодишните разчети. Кабинетът се съгласи, но в последствие не задели средства и за компенсиране на производителите при природни бедствия. Тези откази бяха обяснени с трудности, породени от финансовата криза. Има обаче обещания, които ,макар да не струват пари, също остават на книга. Такъв е все още неприетият закон за браншовите организации, чието гласуване ще изхвърли зад борда послушните на властта организации и ще легитимира истинските представители на фермерското съсловие. Това обясни на пресконференция в Разград Мариела Йорданова.
Зърнопроизвоителите са недоволни и че правителството планира да въведе задължението зърното да се търгува без ДДС. Ние купуваме стоки, в чиято стойност влиза този данък, а ще продаваме без да си получаваме 20-процентната ставка от държавата. Това ще ни отнеме финансов ресурс и ще ни принуди да теглим кредити, които ще оскъпят продукцията ни. Големите фермери ще започнат да купуват необходимото им от други страни членки на Евросъюза, за да си спестят ДДС, а малките ще фалират или ще минат в сивия сектор. Ще стагнира и търговията с техника, торове и семена в България, предупреждават от асоциацията.
Зърнопроизводителите очакват спорните теми да се решат в спешен диалог с правителството. Ако гласът им отново не бъде чут, браншовиците обмислят възможността за нови протести. Земеделието не е приоритет за правителството на ГЕРБ. Политиката, която то следва, поставя на изпитание конкурентноспособността на аграрния отрасъл в България, категорични са фермерите от Лудогорието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай