Свещеник копае лозе, за да върже двата края

Свещеник копае лозе, за да върже двата края | StandartNews.com

Свещеник е сред най-добрите лозари и винари в село Илинденци. Отец Георги Сарадинов от години не държи здраво само библията, но и мотиката. Божият служител разчита на допълнителни доходи от седемте декара лозови масиви, за които се грижи. Щом приключи службите в църквата, отива на лозето. Не се срамува от земеделската работа.

„Няма срамна работа. Хем съм близо до бог, хем съм близо до земята. Не крия, че от продажбата на грозде и на вино успявам да вържа двата края и да живея нормално", твърди отец Георги. Преди време заплатата му била малко по-висока, защото бил архиерейски наместник. Сега вече е редови свещеник и взема малко над 300 лева.

„Това е нищо. Вземам я, плащам тока и другите разходи, след което не остава нито лев. Препитанието ми е в мотиката и лозовите масиви, а призванието ми е в храма", твърди свещеникът. Затова никога не е разчитал само на една заплата. С труда си на полето изкарва пари, а и си майстори прекрасно вино.

„Виното е кръвта на Исус Христос. Служа смирено и всеотдайно в нашата православна църква", уверява свещеникът. Често го търсят, за да дава ценни уроци по направа на течния еликсир. Както помага на миряните в църквата, така и на мераклиите да си произведат хубаво вино. „Преди всичко съм свещеник, после съм лозар и винар", убеден е 68-годишният поп.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай