Погребаха урната с праха на Антон Попов

Погребаха урната с праха на Антон Попов | StandartNews.com

Урната с праха на Антон Попов, който е бил най-близкият съратник на Иван Михайлов, бе погребана на метри от гроба на лидера на ВМРО Тодор Александров. Войводите организираха церемонията в понеделник, урната бе транспортирана от Рим, където в началото на април почина на 88-годишна възраст дясната ръка на Ванче Михайлов.

Високо в Пирин планина над село Сугарево, до църквата "Св.Илия", бе погребан прахът на Антон Попов. Около 100 души отдадоха последна почест на един от последните герои от историята на ВМРО. За погребението специално бе дошъл заместник-председателят на Народното Събрание и лидер на партията Красимир Каракачанов. Прочувствено слово за живота и дейността на Попов произнесе депутата от Патриотичния Фронт Атанас Стоянов.

"Събрали сме се на това свещено място за Организацията, за да изпратим един истински стожер на българщината, един предан войник на ВМРО и честен български журналист, който не пожали целия си живот в служба на Отечеството! Днес Антон Попов ще намери покой тук, на тази свята земя в Пирин планина, където почиват Тодор Александров, Симеон Евтимов, Панзо Зафиров и Ване Параспуров", каза Стоянов. Сред опечалените бяха съпругата на Попов - Вида Боева-Попова, синът Найден Попов, както и хора от Република Македония и България. Опелото бе отслужено от отците Никола Златийски от Сандански и Веселин Арнаудов от София.

Антон Попов е роден на 5 август 1928 г. в село Горна Брезница, община Кресна. Началното си образование завършва в родното си село, гимназиално – в Свети Врач, сега град Сандански. През 1953 г. с група младежи минава държавната границата и попада в Югославия, като етап от преминаването му на Запад. През есента на 1953 г., Антон Попов става студент в Медицинския факултет в Скопие. Репресивната машина на Тито през 1955 г. го задържа в концлагера Герово за около десет месеца. Все пак, благодарение на кампания на ООН, успява да стигне в Капуа, Италия.

Пратеният от Иван Михайлов - Асен Аврамов, забелязва будния младеж от Македония в емигрантския лагер. В началото на 1956 г. Михайлов се среща с Попов в Рим и разговаря с него. Две години по-късно отива със задача да засили дейността на Македонските патриотични организации (МПО) в САЩ. Десет години е главен редактор на в. "Македонска трибуна" и четири години секретар на ЦК на МПО. След това лидерът на македонското освободително движение преценява, че ще е по-добре той да се завърне в Италия, където бързо се включва в инициативите на Иван Михайлов. Тогава завършва Политически науки в университета в Рим. След 1982 г. вече живее при Иван Михайлов заедно със семейството си. Паралелно с борбата за защита на българщината в Македония работи като редактор в българската секция на Радио Ватикана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай