Китай се кичи с наши мартеници

Китай се кичи с наши мартеници | StandartNews.com

Велико Търново. С еднометрови мартеници ще осъмнат на първи март побратимените с Велико Търново градове в Китай, Русия, Норвегия и Франция. Пижо и Пенда ще бъдат изпратени от старата столица със колети. Инициативата е по повод кандидатурата на великотърновския регион за Европейска столица на културата. 20 града в 18 държави ще получат мартеници, с които ще закичат техни знакови места.

"Не случайно се спряхме на мартеницата. Тя обединява българите от много векове. Това е символът от нашия бит и култура, който се връзва и със слогана на кандидатурата на регион Велико Търново - "Душата на България - духът на Европа". Мартеницата е душата на България", поясни Нелина Църова, директор на дирекция "Култура и туризъм" в Община Велико Търново.

В пратките с мартениците има и обяснение за символа на мартеницата и едно писмо за инициативата на Велико Търново за Европейска столица на културата.

240 килограма прежда е била нужна за направата на мартениците, те са изработени със съдействието на Общински детски комплекс и всички десет общини. 

Във Велико Търново мартениците ще са на първа порта на Царевец, Владишки мост, всички културни институции в града, паркове, учебните заведения, двата университета, детски градини. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай