Италиански архитекти помагат на Търново

Италиански архитекти помагат на Търново | StandartNews.com

Италиански архитекти ще помагат на Велико Търново да върне блясъка на старите сгради. Обмен на творци, съвместни проекти в областта на архитектурата, градоустройството, опазването на културно-историческото наследство и участия в културни събития ще се реализират между старата ни столица и Матера, Италия.

Това бе уточнено след срещи между кмета на старата столица Даниел Панов и експерти от града, спечелил титлата Европейска столица за 2019 г. в Италия. Във Велико Търново гостуваха архитект Матиа Антонио Ачито и д-р Алберто Джордано, които имат желание да помогнат в реставрирането на старите сгради.

Пред гостите от Италия Даниел Панов представи идеите за новия градски център на Велико Търново, който ще се оформи върху терена на Старото военно училище. Кметът обясни, че заданието вече е изготвено, като предстои обявяването на международен конкурс.

Управата на Велико Търново планира да се създаде археологически парк в подножието на Царевец, който да обедини храмовете "Св. Четиридесет мъченици", "Св. Св. Петър и Павел" и "Св. Иван Рилски" в общ комплекс с прилежаща градска среда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай