Пука ли се балонът за етническия мир

Пука ли се балонът за етническия мир | StandartNews.com

Докато политици и фондации си играеха с гетата, нещата опряха до барикади

Рухва окончателно още една илюзия, упорито поддържана от всички родни политици през изминалия четвърт век нашенска демокрация. Тази за прословутия български етнически модел, превърнал страната ни едва ли не в някаква щастлива Аркадия или Остров на блажените сред пламтящия от конфликти свят. Оказа се, че той може да бъде взривен по съвсем, ама съвсем евтин и елементарен начин - мощна чалга от циганска кола. Така гръмна Гърмен, така сега полицейски кордони се опитват да предотвратят подобен сблъсък в столичния квартал Орландовци. Не че вече не беше се случвало и другаде в София - и в "Красна поляна", и в "Захарна фабрика".

"Не си играйте с етническия мир!", предупреди наскоро родните политици премиерът Бойко Борисов. Въпросът е дали нещо може да спре търкалящата се лавина на етническата вражда, особено когато местните избори чукат на вратата.
Защо България днес стигна до барикадите? От едната страна на които са въпросните роми, твърдящи, че са малтретирани и дискриминирани. От другата - са местни българи, жалващи се от цигански тормоз. Още по-гласовите от тях обаче са дошлите им на помощ - досущ както "Радецки" на Шипка - рокери, футболни агитки и истински расисти, които категорично

искат да правят циганите на сапун

Преди 1989 г. подобно нещо не можеше да се случи, защото режимът с пълна сила прилагаше политиката на тоягата и моркова. От една страна, ромите получаваха образование, макар и елементарно. Имаха и работа, макар и тежка, мръсна и неквалифицирана. А от друга страна, във въпросното Орландовци се кълняха, че говорят истината с думите: "Ако те лъжа, да ми умре кварталният!"

Всичко това остана в миналото. Циганите първи бяха захвърлени в джунглата на пазарната икономика. А в нея поради липсата на по-сериозно образование нямаха никакви шансове за повече или по-малко нормално съществуване. Остана им кражбата, просията, проституцията, раждането на деца - включително и за продан. Безсилни да им осигурят що-годе достоен поминък, политиците от всички бои си затваряха очите пред все по нарастващата ромска престъпност, да не говорим за безплатното ползване на ток, вода и градски транспорт. За да се стигне днес дотам, че държавата просто да изтърве всякакъв контрол над гетата. В които властват циганските барони - уви, далеч не оперетни! - и в които вече с нежелание влизат дори полицейските патрулки. Всичко това - в името на платения ромски вот, който все по-често започна да се оказва решаващ, особено в местните избори.

Именно това чувство за безнаказаност доведе и до днешната ситуация, която е на път да излезе от контрол. Защото

беззаконието ражда беззаконие

и българите са вече готови на саморазправа.
От ситуацията сега ще се опитат да извлекат дивиденти мнозина - от националистическите формации, които от край време предлагат "радикални" решения на ромския проблем, до всички неправителствени организации с либерална насоченост и задгранично финансиране.

Всъщност май вече е късно за програми, проекти, декади и ромски включвания. Единствено вече с цел овладяване на ситуацията се включват все повече полиция и жандармерия. Може да си пускат, като в "Апокалипсис сега", Вагнер. Ако не друго, поне да заглуши циганската чалга.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай