22:35 ч.

01.11.17

2 мин.

0

0

0
Лесният тероризъм на вълците-единаци

Ще наблюдаваме затягане на системата за легално влизане в Америка


Нападението в Ню Йорк безспорно е изненада, защото е първата на практика терористична атака в града от 11 септември 2001 г. Макар много хора, които са специалисти по контратероризъм, да казваха, че рано или късно това ще се случи, за Ню Йорк това също беше голяма изненада, че 16 години по-късно отново има терористична атака и то толкова близо до мястото, където бяха двете кули на Световния търговски център.


Тази атака прилича на нападенията с коли, извършвани в Европа. Изглежда, като че ли това е новата смъртоносна тактика на глобалния тероризъм. Отново специалисти по тероризъм и наблюдатели на сферата на сигурността в европейски контекст казват, че е много по-лесно да предизвикаш терористичен акт без голяма подготовка, без бомби, без оръжия, които трудно се намират, без излишни комуникации с някакво организиращо ядро, които могат да бъдат проследени и прихванати. Много е лесно


един-единствен човек да се качи на камион под наем


и да се вреже в тълпа пешеходци, велосипедисти, празнуващи, посещаващи концерт и т.н. И това е и трудността на този тип тероризъм – че той много трудно може да бъде предвиден.


Сега се твърди, че нападателят е узбекски имигранти, който вероятно е "вълк-единак". В повечето случаи през последните години става дума именно за такива вълци-единаци. Това са хора, които не са свързани пряко с организацията „Ислямска държава". Те обаче идейно си приписват принадлежност, чувстват се свързани с мисията на ИД и са готови да жертват живота си в подобен безумен терористичен акт. Ако приемем теорията за „вълците-единаци" и това, че те не са свързани с организацията на ИД като такава, то пораженията на терористичната група в Сирия и Ирак дългосрочно са важни, защото те ще уронят имиджа й и престижа й пред такива потенциални вълци-единаци.


Въпреки това идеите на ИД, които безспорно са в разрез с разбиранията на западните общества,


ще продължат да бъдат привлекателни


и за жалост тези идеи могат да продължат да съществуват и след окончателното унищожаване на „Ислямска държава".


Случилото се в Ню Йорк разгорещява политическия спор в САЩ за имиграцията и сигурността. Президентът Доналд Тръмп разбира, че този удар в сърцето на Америка, в Ню Йорк, е удар и по неговата популярност. Веднага видяхме, че той отново извади на преден план темата за миграцията. В Туитър атакува системата на лотарията за зелените карти, през която и вероятният атентатор е влязъл в САЩ през 2010 г.


Така че ще видим едно затягане на системата за легално влизане в Америка, особено от страни, в които има мюсюлманско население.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент