Водещи израелски софтуерни компании избраха България

Водещи израелски софтуерни компании избраха България | StandartNews.com

Доверието между двете страни насърчава бизнеса, казва посланик Димитър Михайлов

Израел и България имат традиционно добри отношения, градени последователно през годините в дух на сътрудничество. В няколко последователни дни "Стандарт" ще представи Израел през погледа на посланици, министри и чрез материали за различни аспекти от политиката и икономиката на страната. Днес ви предлагаме гледните точки на българския посланик в Израел Димитър Михайлов и на израелския му колега в София Шаул Камиса Раз.

Михайлов е наш посланик в Израел от 2013 г. Служил е последователно в Либия, Кувейт, САЩ, а в периода 2011-2012 г. е последният български ръководител на дипломатическа мисия в Сирия. Завършил е арабска филология в Дамаския университет. 

- Как бихте описали отношенията с Израел с пет изречения за нашите читатели?
- Първо, тесни и основани на общи ценности. Второ, отличават се с взаимно доверие на политическо ниво и на равнище човешки отношения. Трето, основани на искрено приятелство - със спасяването на българките евреи като виден пример за солидарност и търпимост. Четвърто, споделяне на обща визия за демократично и стабилно бъдеще на нашите два съседни региона. Пето, стратегически в много области на икономиката, науката, както и свързани със сигурността измерения.
-Израел определя себе си по много начини и постоянно се предефинира. Коя е новата перспектива, която Израел ще представи пред света?
- Израел живее в турбулентен океан от динамични, радикални и понякога тектонични промени. В международната област Израел е изправен пред многобройни предизвикателства, свързани с мирния процес в Близкия изток, ефектите от така наречената "Арабска пролет" и отражението на тези и други важни въпроси в системата на ООН и различните структури на Обединените нации. В регионален план съществува постоянна заплаха да бъде атакуван и въвлечен в локални конфликти от не държавни регионални актьори с нарастващи радикални тенденции (Ислямска държава е само един подходящ пример). Във вътрешен план Израел работи усилено за опазването на демократичния и и социално справедлив характер на държавата сред проблематично и предизвикващо грижи обкръжение.

Декларацията за независимост от 1948 г. определя новосъздадения Израел като "основан на свободата, справедливостта и мира, каквото е било виждането на пророците на Израел" и като държава, основана на "пълно равенство по отношение на социалните и политическите права на всичките си граждани, независимо от тяхната религия, раса или пол". От друга страна, Израел е показал на света чудото на "стартираща нация" с всичките си иновации и технически постижения, както е обяснено от Дан Сенор и Сол Сингер в техните забележителни книги. Израел е уникална държава с история, датираща от преди 3000 години и визия за бъдещето, насочена още по-напред.
-Изминаха 25 години от подновяването на дипломатическите отношения между България и Израел. Как определяте тази годишнина и какво крие бъдещето, относно сътрудничеството между двата народа?
-Това е четвърт век, който се характеризира с постепенно и внимателно развитие на нашите двустранни политически, икономически, културни и човешки отношения. Наближаващата трета сесия на Двустранната междуправителствена комисия, която се планира да бъде тази година в София, ясно показва нивото и интензивността на двустранните ни отношения. България и Израел предприемат общи стъпки в много области, като медицината, селското стопанство, управлението, водните ресурси, различните области на високите технологии, аутсорсинга, сигурността и отбраната, външните работи и много други области.
-Кои са основните инвестиционни сфери за израелския бизнес в България и колко работни места генерират те?
-Данните на БНБ показват, че израелските инвестиции в България за периода 1996-2013 г. достигат общо 251,1 милиона евро. През 2013 г. инвестициите бяха 9,8 милиона евро. През периода от януари до септември 2014 г. БНБ регистрира 2,3 милиона евро негативен инвестиционен паричен поток. През този период един проект с израелски инвеститори бе сертифициран по Закона за насърчаване на инвестициите - Мол София - Център за търговия и развлечения. Общо инвестицията възлиза на 106 милиона лева. Разкрити бяха 1000 работни места.

Регистрираните от БТИК компании с израелски капитал достигнаха общо 91. 37 от тях са на 100 процента израелски, 43 са смесени. Най-привлекателни за израелските инвеститори сектори са недвижимото имущество, поправката и поддържането на моторни превозни средства и строителството. На тези тези три сектора се пада 70 % от общия инвестиран в България израелски капитал.

През последните години България привлече интереса на ICT компании в Израел. В резултат на това три от петте водещи израелски софтуерни компании вече действат в България. Наблюдава се растящ интерес за участие в реконструкцията и рехабилитацията в българската водна инфраструктура. През 2014 г. бе задействана производствена линия за индустриално пакетиране, а тази година очакваме в Пловдив да се открие завод за производство на геосинтетични строителни материали. Трябва да се отбележи, че много от действащите в България израелски фирми са регистрирани като български компании, а инвестициите им са отбелязани като инвестиции на български структури. Нещо повече, някои от големите израелски компании като "Африка Израел инвестмънтс", "Електра инвестмънтс" и "Шломо груп" извършват инвестиционната си дейност в България чрез дъщерните си фирми, повечето от които са в Холандия и Австрия. Основното обаче е, че
израелските инвестиции и икономически дейности в България превишава регистрираните преки капиталовложения и дейности.
-Има ли български компании, представени на израелския пазар? Кои са сферите, в които биха могли да се развиват български компании в Израел?
-Израел е страна с ориентирана към високите технологии пазарна икономика. Високо развитите индустриални сектори са хай-тех /авиация, ICT, компютърен дизайн, медицинска и оптична електроника, фармацевтика, електроника/, производство на храни, химическа промишленост, производство на текстил и обувки, електроинженерни апаратури, производство на строителни материали. През последните години Израел стана магнит за чуждестранни инвестиции, привлечени главно от хай-тек индустриите чрез създаване на R&D центрове и дъщерни фирми. Сред тези чуждестранни инвеститори са водещи международни компании като Intel, Microsoft, Motorola, Google, Applied Materials, HP, Deutsche Telekom, Samsung и др. Според данните в Израел няма регистрирана българска директна инвестиция. Български компании действат в Израел главно като подизпълнители в строителни и инфраструктурни проекти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай