В пробита система пари не се наливат

В пробита система пари не се наливат | StandartNews.com

Отстъпим ли за осигуровките, опозицията ще се хване и за данъците
Ако запушим пробойните и пак има дефицит, ще преговаряме за скок, казва Евгений Иванов

Преди ден кабинетът предложи проект за пенсионна реформа с над 30 промени. Очаквано, най-сериозен дебат предизвикаха предложенията за ръст на осигуровките и на възрастта за пенсиониране. Какви са забележките на бизнес и синдикати по проекта? "Стандарт" потърси Евгений Иванов, изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, и Асиа Гонева, изпълнителен секретар на КНСБ.

* Подкрепихме ГЕРБ, защото обеща да не вдига налози
* Социалните плащания трябва да се извадят от НОИ

- Г-н Иванов, как ще коментирате представените от вицепремиера Ивайло Калфин промени в осигурителното законодателство, които правителството ще предложи на Народното събрание? Предполагам бизнесът е недоволен да научи, че намерението да се увеличат с 4.5% осигуровките за пенсия и за безработица се подкрепя от премиера Бойко Борисов и от финансовия министър Владислав Горанов?

- Не бих искал да го коментирам като увеличение на осигурителните вноски, защото това е само предложение на правителството. Тепърва ще се дискутира в съвета за тристранно сътрудничество, в надзора на НОИ и в парламента. И ние не смятаме да се предаваме. По цялото трасе ще изразяваме много активно нашата отрицателна позиция. Тя не е отрицателна, защото сме твърдоглави и имаме много високо его, а просто защото на този етап смятаме, че подобно увеличение не е необходимо. Настояваме първо да се предприемат мерки по запушване на всички пробойни в системата. И тогава, след като ги запушим, да видим дали ще има дефицит.

Освен това се опасяваме, че ако веднъж бъде направен пробив с повишаване на осигурителната тежест, аз съм убеден, че опозицията ще започне да се опитва да вдига данъците, а също и здравните осигуровки и т.н.

Правителството получи нашата подкрепа и за това, че ГЕРБ преди изборите обещаха да не увеличават данъците и осигуровките. Сега това е отказ от предизборните им обещания.

- Да, ГЕРБ обеща, че няма да има увеличение на данъци и осигуровки, но се сформира коалиционно правителство, което води до компромиси в предизборните обещания...

- Да, и затова ще се стараем да убедим тази част от т.нар. коалиция, че вдигане на осигуровки не е необходимо. Ако обаче въпреки предприемането на други мерки се окаже, че дефицитът в Държавното обществено осигуряване не намалява и, не дай Боже, се увеличава, то тогава ще седнем на масата и ще се договаряме с колко може да се увеличат осигуровките.

- Очаквате ли Реформаторският блок да защити искането на бизнеса да не се вдигат осигуровките?

- Реформаторският блок по дефиниция са десни и очакваме да защитят нашата позиция. Не смятам и че в АБВ всички са на еднородно мнение за това дали е необходимо те да се вдигат. Никой до момента не може да ни убеди, че това се налага. Просто, защото при сегашната система, колкото и да наливаме в нея, ако ще и с 10% да вдигнем осигуровките, пак ще бъдем в същото положение. Системата е пробита.

- Големите пробойни за известни - инвалидните пенсии и ранното пенсиониране.

- Точно така. Има и други. НОИ не е социално ведомство и всички плащания, които прави и имат характер на социални помощи, трябва да излязат от осигурителния институт и да се поемат от системата на социалното подпомагане.

- Оптимист ли сте, че ще се реши проблемът с ранното пенсиониране на военни и полицаи, като се въведе възраст и за тях?

- С военните беше решен въпросът и през 2013 г. имаше възраст за пенсиониране, но на следваща година беше отменена. Причината донякъде беше това, че за полицаите не беше въведена възраст и военните с право си казаха: "Защо за едните няма, а за нас има?". Смятаме, че заетите в силовите ведомства трябва да престояват повече време в системата и да излизат по-късно от нея. И за това да се въведе минимална възраст, примерно 52 или 53 г., която е и ефективната възраст, при която се пенсионират в момента заетите в силовите ведомства.

- Защо смятате, че трябва да се премахне втората категория труд за индустриалните работници?

- Защото е излишна. Тя дава прекалено много привилегии, без да има голяма разлика между условията на труд при тази втора категория и масовата трета категория. В същото време натоварва прекалено много системата. Според КРИБ трябва да има две категории труд - една за по-тежките условия и втора - за всички останали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай