При лавина от бежанци рискът от епидемии расте

При лавина от бежанци рискът от епидемии расте | StandartNews.com

Уважаеми политици, как се допусна тази ситуация в XXI век?! , пита Христо Григоров

Христо Григоров вече четвърти мандат е председател на Българския Червен кръст. Пред "Стандарт" той коментира ситуацията с бежанците у нас. Както за рисковете от зарази и епидемии, така и за възможния изход от кризата в глобален мащаб.

Най-доброто решение е да се направят ивици на сигурност във воюващите страни

Ако си стиснат ръцете, политиците могат да спрат това безумие, смята той

- В Сирия и Ирак битката е да оцелееш, кой ти мисли за имунизации
- Не може в XXI век да се разрушават вековни исторически ценности, да се режат публично глави
- Тези чужденци, които в момента са у нас, са напълно контролируеми от здравна гледна точка

- Г-н Григоров, напоследък покрай всички страхове около бежанците много се говори, че те могат да пренесат различни заразни заболявания в Европа. Доколко съществува подобна опасност?

- Разбира се, че е напълно реална възможността в страната ни с бежанците да влязат болести, които не са специфични за нашите географски райони. Регионите, в които живеят тези хора, се различават по много фактори от нашите - както климатично, така и генетично. Видовете заболявания също са съвсем различни. Не трябва да се забравя, че в Европа се води една изключително сериозна политика за имунизации на децата. Но в страните, от които тези хора бягат, в момента кой да се грижи за тяхното здраве, кой да ги ваксинира? Там няма контрол върху самата обстановка, та камо ли върху здравето. Хората гледат да си спасят живота.

Но трябва да е ясно, че бежанците са следствие, а не причина! Ако не се изкорени причината, напливът ще продължава. В момента след Ялта и след Хелзинки се извършва ново преразпределение на света. Борбата е за енергийни ресурси, за икономическа власт, за подялба и владение на нови пазари. За голямо съжаление това става по един много зверски и нецивилизован начин, който е срамен за XXI век!

- България не плаща ли висока цена за бежанската криза?

- Да, цената, която платихме и продължаваме да плащаме, е изключително висока. Българинът не живее особено добре и когато даваме сериозни помощи на бежанците, в него се събужда една завист. Защо за тях има, а за нас няма! Пенсионерите ми се оплакват, че едва свързват двата края. И като че ли отправят упрек защо помагаме на бежанците, а не на тях. Много хора са ми казвали, че се чувстват бежанци в собствената си държава. Вече се наблюдава изкуствено създаване на ксенофобски настроения, въпреки че българинът не е ксенофоб. Дълбоко в душата си имаме много добродетели, като съпричастност, милосърдие, готовност да подаде ръка. Но тези добродетели не са безгранични.

- Предвид лошите санитарни условия, в които живеят бежанците по пътя си в Европа, възможно ли е да пламне епидемия от хепатит, дизентерия или друг вид зараза?

- Напълно логично е да пламнат епидемии. За да се предпазим, трябва бежанците бързо да бъдат настанявани в съответните центрове, където има санитарни възли и по-сносни битови условия. А след това да се направи всичко възможно за бързата им интеграция в обществото. По този начин социалните структури на съответните държави ще могат да контролират здравословното състояние на имигрантите. Но в този ежедневен поток от 4-5 хиляди човека е напълно логично между тях да има носители на заразни болести и други изненади. Хаотичното разпръскване на този поток крие опасности. Затова филтрите при влизане са изключително важни. Но те могат да са качествени само при нормален поток, а при тази лавина от бежанци е много трудно. Нямаме гаранция.

- Все пак може ли да говорим за конкретна заплаха за България от определени вирусни и инфекциозни заболявания? Има ли вече такива случаи?

- Да обвиняваме бежанците, че са преносители на някакви специфични вирусни и инфекциозни заболявания е неправилно. Та ние тук малко ли болести си имаме, особено през преходните сезони. И бронхопневмонии, и грипове върлуват, дайте сега да обвиняваме за всичко бежанците. Ето, в момента внучето ми е с 40 градуса температура. Нещо, което се случва на всяко едно дете. Този обем от чужденци, който е в момента в България, е напълно контролируем от гледна точна на здравеопазването. Държавата може да го контролира. Но пак повтарям - този поток, не повече.

- Наскоро имаше огнище на детски паралич в Сирия. Стотици са се разболели от холера в Ирак. Каква е гаранцията, че бежанците няма да пренесат заразата към България?

- Няма никаква гаранция. В нашата страна се води една много правилна здравна политика от години - децата се ваксинират редовно от полиомиелит. Опасността за България конкретно от пренасяне на детски паралич е минимална. Същото важи и за другите европейски държави. Холерата и чумата в Европа отдавна е ликвидирана. Но този поток от прииждащи хора е неконтролируем. Възможно е някой да пренесе заразата.

- Имигрантите от Централна Африка биха ли могли да са носители на сериозни заболявания от рода на ебола, СПИН, малария и жълта треска?

- Засега в България такива случаи няма. Но никой не може да гарантира от тези 200 - 300 хиляди, които нахлуха в Европа , че някъде няма да има някой носител или заразен. Отново повтарям - това е пътят на неизвестността и на риска. Да си припомним кадрите от преди дни. Като мине една тълпа от 5000 човека, какво остава след тях - поле от мръсотия, боклук, фекалии. Това естествено е едно потенциално огнище за редица заболявания.

- Каква е ролята на Червения кръст в профилактиката и оказването на необходимата помощ?

- Международният Червен кръст и БЧК работят много усилено в подпомагането и овладяването на бежанската криза от гледна точка на хуманитарната помощ. Преди 2 години държавата и институциите не бяха подготвени за бежанската вълна, а БЧК отвори своите 5 склада в страната за бедствени ситуации. Тогава помогнахме на секундата на 1500 човека с всичко. В момента имаме готовност за 12 000 души. Работим активно в различни насоки с една-единствена цел - да помагаме на хората в беда, на нуждаещите се, на тези, които търсят мира. Миналата седмица имахме среща на високо ниво с президента на Турския Червен полумесец. Открихме фестивала на червенокръстките филми във Варна под патронажа на вицепрезидента г-жа Маргарита Попова. По време на разговорите ни стигнахме единодушно до становището, че ивиците за сигурност са крайно необходими за урегулирането на бежанския поток и сме готови да окажем необходимата помощ.

- Виждате ли изход от кризата с бежанците?

- Да, като се отстрани причината. Трябва да се спрат военните действия. Само тогава ще спре бежанският поток. Държа да повторя - умните политици, които решават съдбините на света, трябва да седнат и да си стиснат ръцете. Ако искаха, те можеха да решат този въпрос за 48 часа. Явно някой има различни интереси, които не дават възможност за консолидиране за една обща политика. Вярвам обаче, че много скоро районът на Близкия изток ще бъде умиротворен. Не може в XXI век да се разрушават вековни исторически ценности, да се режат публично глави.

Европа в момента е между чука и наковалнята. Защо тези бежанци не се натоварят на шлепове и не тръгнат към Саудитска Арабия, към Залива, например. Защо всички се юрнаха към Европа!?

В момента се лансира едно нова идея, която мисля, че не е лоша. А именно: тези хора да не бъдат принуждавани да напускат надалеч родните си места, а да бъдат създадени т.нар. ивици на сигурност и в точно в тях да бъдат направени съответните бежански центрове. Това ще струва и на Европа, и на света, много по-евтино. Така тези хора ще си останат в регионите, близо до собствените си домове. И помощта ще им се оказва там от европейските и световните хуманитарни организации. Ако тази идея се реализира, тогава дори ще бъде премахната и опасността от болести и епидемии. Поради простата причина, че примерно сирийците ще си останат в район, където имунната им система е приспособена към климатичните и битови условия.
А що се касае до бежанците, които вече са у нас, ние трябва да им подадем ръка. Но това не може да бъде безкрайно. Тези хора трябва да се върнат по родните места и да заживеят един нормален живот. Това ще отнеме голям ресурс, но по-добре да дадем парите за възстановяване на техните жилища, отколкото да даваме пари за тяхното лечение, за тяхната интеграция и за неизвестността, което ще е десетки пъти по-скъпо. Вярвам, че трагедията, която съпътства нашата цивилизация, ще се овладее. Разумът и хуманността трябва да надделеят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай