Не може да има два аршина за горивата

Не може да има два аршина за горивата | StandartNews.com

Проектозаконът е насочен само срещу сивата икономика, борбата е за 1 млрд. лв., които да влязат в хазната, казва Емил Димитров - Ревизоро

Дребни търговци и дистрибутори на горива протестираха вчера срещу
законопроекта за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Според тях той предвижда търговците на горива да се регистрират и да декларират голям уставен капитал, както и да блокират огромни суми като банкови гаранции, за да продължат да работят. Това ще доведе до повишаване на цените на горивата на дребно и до масови фалити на малките търговци, твърдят те. И настояват изискванията към тях да са различни от тези към големите вериги, защото иначе новите правила ще ги изхвърлят от пазара. Имат ли основания за притеснения и протести малките търговци на горива коментира пред "Стандарт" Емил Димитров - Ревизоро, председател на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата и вносител на проектозакона в парламента.

- Господин Димитров, как ще коментирате протестите на малките превозвачи и търговци на горива, които са против законопроекта за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход ? Според тях той е дискриминационен и ще доведе до фалита на повече от 300 фирми.
- Целта на закона е да засили контрола върху пазара на горива. Нима е лошо да се затегнат правилата за търговия с петролни продукти, като се въведе регистрационен режим за фирмите с изисквания за банкови гаранции, солиден капитал и други ?
Аз от години обяснявам, че у нас има много бензиностанции, които не са регистрирани никъде, които са нелегални, а някои са даже в камиони и фургони. Собствениците, които се крият зад гърба на земеделци и горски работници, твърдяха, че няма нерегистрирани сред тях и че аз говоря неверни неща. Сега пък твърдят, че новият закон ги ограничавал. Защо? Ако са легални, те и по сегашните закони би трябвало да са регистрирани, да се знае колко резервоара имат, да са с нивомерни системи и да не манипулират данните към НАП. Целта на новия закон е да се регистрират всички търговци на горива, за да бъдат проверявани. Той дава право на всички, които сега търгуват с горива, да продължават да търгуват, стига да се регистрират. И имат 6 месеца да го направят.
Не може в България да има два стандарта за инвеститорите! Трябва да има равни условия за всички. Чуждестранните инвеститори в петролния бранш у нас са английски, австрийски, румънски и други. Говоря за "Шел", "Ромпетрол", "Еко", Лукойл", ОМВ, "Газпром", които са регистрирани по нормален начин. Те са направили около 5-6 милиарда евро инвестиции в България. Те са регистирани, а всяко тяхно нарушение се санкционира. В същото време едни други, български инвеститори, не искат да се регистрират, искат да правят стачки. Това са около 15% от бизнеса. Появиха се три нови сдружения, които искат да представляват малките търговци на горива и да диктуват условията на всички останали.
- Бизнесът твърди, че в проектозакона се залагат непосилни изисквания, което ще доведат до фалити на дребните търговци на горива?
– Не знам кой реши, че за един камион на село искаме 3 млн. лева капитал! Това не е вярно! Никой не изисква непосилни неща от търговците!
Конкретно от превозвачите на горива ние единствено искаме да имат шофьорска книжка, застраховка и да отговарят на конвенцията ADR за превоз на опасни товари. През 1995 г. България е подписала европейската спогодба за международен превоз на опасни товари по шосе ADR и всички превозвачи в България - и малки, и големи, работят по едни и същи условия.
Условията за регистрация на бензиностанции са 20 хил. лв. уставен капитал, добро образование, 3 години стаж и банкова гаранция – по 20 хил. лв. на обект. Това е за дребните търговци. За едрите се искат 3 млн. лева уставен капитал, 5 години стаж и 500 хил. лв. банкова гаранция. Изискванията за стаж и банкови гаранции целят да не се прехвърля бизнесът на малограмотни и малоимотни граждани, които не могат и да бъдат глобени след това. Що се отнася до регистрацията, тя ще струва 3 лв. на нерегистрираните - колкото да си ламинират удостоверението от министерството и да си го закачат в обекта. Какъв проблем е за човек, който има бензиностанция за 2 млн. лв., да докаже, че има 20 хил. лв. собственост от нея?
Те дават интервюта пред бензиностанции, в които има по 5-6 колонки с по 5-6 пистолета за различни горива. Една колонка струва 60 хил. лв. Ами тогава доказваш, че 1/3 от тази колонка е твоя собственост - и си редовен! Така че тук не става въпрос да се унищожат малките търговци или за разделение, а който иска да работи в България - да се регистрира.
На тях и за 200 лв. да им поставиш условие, пак не щат да се регистрират, защото не искат да бъдат контролирани. Исак да работят безконтролно, както са го правили 20 години.
Така че единственото изискване към бензиностанциите е да декларират обезпечение от банка на стойност 20 хил. лв., което на практика ще им струва 300 лева.
Никой не им иска 3 млн. лв. уставен капитал, както те твърдят. Само търговците на едро, които съхраняват големи количества горива, трябва да имат обезпечение от 3 млн. лв. Но те имат огромни задължения към държавата, например - да поддържат 60-дневни запаси от горива със своите пари и др. А търговците на дребно може да имат бензиностанции с колкото колонки си искат - може само една, може и 10.
Така че те умишлено дразнят премиера с тези протести и създават шум преди края на европредседателството. За да не се излагаме пред чужденците, ние правим всякакви отстъпки.
После това ще бъде забравено. Но всички лъжи, които се изнесоха, всички камиони, които се разкарват с надписи, а половината от тях нямат регистрация в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", нека бъдат така добри да престанат. Които не искат да работят легално, проблемът си е техен. Изискванията, които поставя проектозаконът, са срещу сивата икономика и беше внесен по инициатива на премиера.
- Според малките търговци на горива законът налага ограничения на бизнеса им.
- Напротив, никакви ограничения в бизнеса не въвежда законът – нито количествени, нито географски. Никой на никого не диктува дали да има 1 колонка или 10, нито дали да отвори 2, 10 или 100 бензиностанции. Никой никому не казва: продавайте толкова тона на гориво на ден. Всичко това са лъжи, които се тиражират, за да могат депутати и лидери на партии да кажат: тук едни хора са притеснени, хайде да ги оставим да си търгуват безпроблемно.
Но нали същите тези хора, които сега не искат да се регистрират, до вчера твърдяха, че изобщо не съществуват? Откъде сега изскочиха?
А нашата борба, която ние водим със законопроекта за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, е борба за 1 милиард лева, които да влязат в хазната.
Говорим за един милиард! Толкова губи годишно държавата от незаконен внос на горива. Виновните за това се крият, а като наближи Нова година, почват да си късат ризите: дайте за децата, дайте за социално слабите! Затова аз питам: какво ще им стане, като се впишат в регистър и станат легални търговци на горива? Нищо, освен, че ще ги контролират. Това следва от закона, нищо друго. Но те ще продължат с лъжите. Този законопроект е дело на 7 министерства и на 14 институции, а не е петролната и газова асоциация на Валентин Златев, както се твърди. Но никой не смее да го внесе вече 6 години!
- Ще бъдат ли гласувани промените в Закона за горивата, внесени между първо и второ четене?
- Народното събрание е колективен орган, от него зависи. Срещах се с всички браншове и много от нещата съм възприел. Възприето е всичко, което земеделците искаха, транспортните фирми, за управлението на отпадъци и др. А всички, които искат да работят без да бъдат вписани никъде, си е техен проблем.
Да вземем за пример пивоварите. Няма по-летигимен сектор от тях. Всеки от бирената индустрия воюва за пазарен дял. Огромна конкуренция, с чужди инвеститори. Но всички имат измервателни уреди, свързани с НАП. И понеже на този сектор всичко му е наред, не го забелязват. Така, както е в бирената индустрия, трябва да е и в другите сектори, свързани с акцизните стоки. Някой обаче се опитва да създаде два аршина.
- Вие имате богат опит в Агенция "Митници", а борбата с контрабандата изглежда като мисия на живота Ви и свръхзадача. Корнелия Нинова каза, че Борисов трябва да вземе пари за майките на деца с увреждания от контрабандата.
- Не може държавата да бъде мащеха към майките и нуждаещите се, а към контрабандистите - майка. Политическата воля и законодателната инициатива е извън ръцете на премиера и главния прокурор. Но премиерът като партиен лидер създаде работна група и изслушва всички мнения по закона за горивата. 20 години има съпротива срещу закона за горивата и много правителства са бягали от него.
- Знае е се кой е платил кампанията за протеста, че камионите ще се съберат в Казичене?
- Това е Манекенът и неговите покровители. Въпросният господин обаче не е публична фигура.

Бисер Липов
(Използвани са въпроси и на други медии)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай