Не гласувайте!

Вашето "ДА" означава стабилност на икономиката

Не гласувайте! | StandartNews.com

Георги Касчиев, старши изследовател в Института за изследване на риска към Университета за природни ресурси и приложни науки във Виена, бивш председател на КИАЕМЦ

 

- Г-н Касчиев, според Вас дали хората се ориентират какво точно означава въпросът, на който ще отговарят на предстоящия референдум?

- От всичките ми контакти с мои познати и близки оставам с твърдото убеждение, че така, както е формулиран въпросът, на никого не му е ясно какво точно го питат и как трябва да отговори. Едни ме питат - какво означава "нова ядрена електроцентрала" - АЕЦ "Белене" или и нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"? Други се чудят какво реално ще произтече от един или друг отговор на референдума - край на развитието на ядрената енергетика в България или само прекратяване на всички спекулации около проекта "Белене"? Затова според мене вече е крайно време тези, които инициираха референдума, да вземат да обяснят какво точно значи "нова ядрена електроцентрала", какво ще стане, ако резултатът е "Да", и какво - ако отговорът е "Не". Да обяснят чисто юридически дори какво ще стане, ако референдумът се окаже невалиден, както ще се случи според моето скромно мнение - т.е. ако не събере необходимият брой гласове. И аз съм убеден в това, тъй като почти всички хора, с които контактувам, а те не са никак малко, изобщо не виждат смисъл да гласуват. Като причината за това според самите тях е, че дори и да се ориентират какво точно означава въпросът, те лично за себе си смятат, не нямат необходимата информираност и знания, за да преценят правилно и най-вече отговорно пред бъдещите поколения дали трябва да се строи нова ядрена централа у нас или не.

- И все пак какво ще се случи на 27 януари?

- Ясно е, че референдумът няма да събере необходимия брой гласове. Следователно проблемът ще трябва да влезе отново в парламента за вземане на ново решение. А това ме кара да се съмнявам, че може би поначало замисълът на референдума е бил точно такъв - въпросът да се върне обратно за разглеждане в парламента. Много е вероятно решаването му да се отложи за следващото Народно събрание, в което социалистите може да имат превес или пък с подкрепата на други партии да се насочат към вземане на решение за продължаване строителството на АЕЦ "Белене". В резултат - ще се откраднат нови стотици милиони, но вече уж с благословията на хората.

- И все пак, за да ориентираме хората, какво ще им кажете - кое ще е по-добре за България - да гласуват с "Да" или с "Не" на референдума?

- Личният ми апел към хората в България е: Не ходете да гласувате! В противен случай ще се включите в една мръсна политическа игра насочена към по-нататъшно ограбване на народа с този доказано корупционен проект.

- Визирате само АЕЦ "Белене", нали?

- Да, разбира се. Естествено - под нова ядрена електроцентрала няма как да се разбира нов блок в "Козлодуй", тъй като там ще е разширение на съществуваща ядрена централа. Нова ядрена централа означава само едно - нова ядрена площадка в Белене. Така, както бяха спрени малките реактори в АЕЦ "Козлодуй", нормално би било да се изгради на същата ядрена площадка нов реактор, който да използва същата инфраструктура. Стига, разбира се, българската енергетика да докаже, че има нужда от нов реактор. А това е нещото, което все още никой досега не е доказал категорично пред обществото. Защото не е логично да се влагат милиарди, без да се докаже какво ще е социално-икономическото значение на изграждането на един нов блок в "Козлодуй", нали? Затова, според мене, най-добре е да се бойкотира тази подигравка с хората, наречена първи национален демократичен референдум.

- Не е ли по-добре все пак да се отиде и да се гласува с Не"?

- Аз мисля, че БСП и ядреното лоби ще активират всички свои привърженици, ще впрегнат всички сили да отидат да гласуват, може би

 

дори и ще купят и необходимите гласове

 

за да достигнат необходимия брой гласоподаватели, така че въпросът отново да влезе за решаване в парламента. Затова колкото по-малко хора отидат да гласуват на референдума - толкова по-добре.

Ако бяхме нормална страна, с нормален достъп до информация, като Австрия например, щяхме да се опитаме да информираме хората, за да бъдат те лично убедени да отидат и да гласуват сами срещу една такава огромна авантюра, каквато е от начало докрай АЕЦ "Белене". Но тъй като у нас това не е възможно, особено за такъв кратък период, какъвто е този един месец информационна кампания преди самото гласуване, по-добре гражданите да бойкотират референдума.  

- Все пак от гледна точка на потребителите кое решение би било по-добро - изграждане на нов реактор на площадката на "Козлодуй" или на новата ядрена централа "Белене"?

- Този въпрос е много по-широк. Най-добре за потребителите и за индустрията би било да развиваме енергетика, която ще доведе до намаляване на разхищението на енергия. Знаете, че сме първенци по разхищаването на електроенергия в Европа, че от години само говорим за енергийна ефективност, а нищо не правим по въпроса. Така че много по-добре е да намалим разхищаването на електроенергия, отколкото да произвеждаме все повече и все повече да я похабяваме. Или пък да я продаваме на комшиите, защото така от произведената у нас енергия реално печелят най-вече търговците на енергия, а не производителите й! А и ако анализираме реално пазара, ще се убедим, че

 

износът също не е гарантиран

 

След като през 2010 г. отчетохме рекорден износ, той започна да намалява с обяснението, че съседните страни вече нямат нужда от толкова много електроенергия. Следователно ние и сега не можем да осигурим външен пазар за електроенергията, произвеждана от вече съществуващите мощности, като ги натоварим пълноценно, за да бъдат те по-ефективни. Обяснете ми каква е логиката, след като сега не можем да изнесем всичко, което сме произвели, да изградим още два 1000-мегаватови мастодонта в "Белене" или "Козлодуй"? А иначе отдавна е доказано, че ако България наистина има нужда от изграждането на нова голяма базова мощност, естествено по-евтино и по-надеждно ще е тя да се построи на площадката на "Козлодуй". Там е налична една огромна инфраструктура, чиято стойност е над 1 млрд. лева, а може би и доста повече. Като се започне от бреговата помпена станция, каналите, учебния център, цеха за преработка на радиоактивни отпадъци, двете хранилища за отработило ядрено гориво, ремонтно-механичния цех, мазутно-масленото стопанство, дизел-генераторните станции, далекопроводите, персонала, който се е устроил да живее и работи там, и т.н. Това трябва да е ясно на всеки нормален, разумно мислещ човек. Това може да е непонятно единствено за някой комисионер, вкопчен в проекта "Белене"

На всички трябва да е ясно, че АЕЦ "Белене" открай докрай е проект на БСП. А тези приказки - да се прави индустриализация чрез нова ядрена централа - Господи, все едно, че слушам лозунги от 70-те и 80-те години на миналия век! Всички видяхме, че тази индустриализация доведе социализма до разруха, а народа - до просешка тояга. Затова повтарям моя апел - не ходете да гласувате на референдума. Това е!

Вашето "ДА" означава стабилност на икономиката

Янко Янев, директор на Института по управление на ядрените знания във Виена, консултант на Международната агенция по атомна енергия, бивш ръководител на програмата за управление на ядрените знания и програмен координатор на департамента по ядрена енергетика на МААЕ

 - Г-н Янев, какво означава въпросът, на който ще отговаряме на референдума и особено думите "чрез нова ядрена електроцентрала"?

- А има ли друг начин да развиваме ядрена енергетика освен чрез изграждането на нова ядрена централа? Аз не знам такъв!

- От въпроса все пак не става ясно дали под нова ядрена централа се разбира само "Белене" или и изграждане на нов блок в "Козлодуй"?

- Този спор е безпредметен.

- Защо?

- Защото може да се строи само нещо, което може да се строи. В момента VII блок на площадката на "Козлодуй" не може да се строи - няма проект, няма площадка, няма дори избрано и подготвено място. Ще минат поне 10 години, докато стане всичко това, докато се изкопае льосът, докато се набие площадка, докато се изгради новата инфраструктура.

- Но нали там си има инфраструктура?

- Има, но няма как новият реактор да се изгради върху някой от спрените блокове, нали? А когато се избере площадка на половин или на един километър от тях - всичко трябва да се преправя. Да се изградят нови канали, защото дори и да не се строи VII блок, нови канали ще трябва да се направят дори и само за V и VI блок, тъй като старите са тотално подкожушени. Утре, ако се спука някой, няма да има с какво да охлаждаме и двата сегашни реактора. Така че всичките приказки, че в "Козлодуй" имало готова инфраструктура, са силно преувеличени. Да, има, но каква? Преди да се започне изливането на бетона, трябва площадката да се докара до състоянието на "Белене" - да се изградят канали, подложка, котлован и пр.

- Това са технологични тънкости, които 99,9% от хората, които ще гласуват на референдума, няма как да научат, а и да има - не ги разбират.

- А моят дядо преди 40 години дали е знаел каква ще е ползата от АЕЦ, когато са решили и започнали да строят I блок на "Козлодуй"?

- Него изобщо никой не го е питал!

- Но дори и да го беше попитал, щеше да им каже: "Абе, защо ме занимавате с глупости! Каквато е ползата, такава - тя ще се види." А ползата се видя! След 40 години цената на тока от "Козлодуй" най-ниска ли е? Най-ниска. Е, ако направим и "Белене" - и от нея след 40 години цената на тока пак ще е най-ниска!

- Много условно казано! Когато се калкулират и разходите за всичко останало, не се знае реалната цена на тока от "Козлодуй" колко ще излезе един ден!

- Какви разходи?

- Например извеждането на блоковете от експлоатация, дългосрочното съхраняване на радиоактивните отпадъци и пр.

- Тези разходи са калкулирани - по 1,6 цента...

- Да, отчисленията към двата фонда - за извеждане от експлоатация и за радиоактивни отпадъци, се правят, но къде са парите?

- Този въпрос го задайте на вицепремиера Симеон Дянков! Защото още по времето на Иван Костов, когато се създадоха тези два фонда, категорично заявих, че отчислените средства трябва да бъдат в отделни сметки извън бюджета. Като трябваше да изберем банка, която да ги управлява, за да растат средствата в тях. Но Костов скочи - о, как, пари извън бюджета, няма такова нещо - и не се съгласи. Та

 

питайте политиците къде са парите

 

от двата фонда. Още преди време събраните в тях средства бяха над 2 млрд., но къде са - и аз питам. А управляващите, независимо кои са и как са оцветени, трябва да са наясно, че всеки ядрен реактор е като пенсионен фонд. Колкото по-дълго работи той, толкова повече средства ще се отчисляват във фондовете за извеждане от експлоатация и за радиоактивни отпадъци. А за какво дългосрочно съхранение на отработилото гориво ме питате? На този етап то остава в Русия.

- На този - да, но на следващ? Въпросът изобщо не е решен генерално.

- Нашето искане е то да остава в Русия. Тя е единствената държава, която предлага - не само на нас, а на всички страни, в които АЕЦ работят с нейно ядрено гориво, да си го взема обратно срещу определена цена, разбира се. Само Китай и Индия искат горивото да остава у тях, тъй като те са големи ядрени държави и сами искат и могат да преработват отработилото гориво.

- И все пак кое е по-добре да строим - "Белене" или "Козлодуй"?

- Ама за какъв "Козлодуй" ме питате?! Там ще можем да започнем да строим VII блок след 10-12 години най-рано. А и защо да натоварваме площадката на "Козлодуй" - тя и без това е претоварена - там има 4 спрени реактора, има и два работещи, които ще произвеждат електроенергия още 7-8 години по сегашния лиценз. След това срокът на експлоатация на V и VI блок ще трябва да се удължи, дай, Боже, с още 20 години. За да стане това обаче, задължително ще трябва да се сменят парогенераторите. Със сигурност ще трябва да се смени парогенераторът на V блок, на VI - още не мога да кажа, тъй като там беше сменена технологията на заваряване на тръбичките. А смяната на парогенератора означава да се среже контейнмънтът (б.а. - от англ. containment - част от пасивната система за защита на реактора), което на практика означава реакторът да е поне 2 години вън от експлоатация. И на мене ми е много смешно, когато някои започнат да говорят с абсолютна сигурност, че ще удължат срока на двата реактора. Може, но след сериозно напъване! Защото - запомнете какво ви казвам - до 6-7 години международното ядрено законодателство със сигурност ще се промени, тъй като вече стана абсолютно ясно, че подходът по отношение на ядрената безопасност е недостатъчен и неефективен. И причината за това е, че той се основава на добрата воля и на международното доверие. Докато в сферата на неразпространението на ядреното оръжие една държава прави своя национален доклад, но информацията в него се подлага на проверка. Ти можеш да твърдиш, че имаш толкова и толкова ядрено оръжие, но аз ще дойда да проверя и ще го проверя до последния грам. Същото ще стане и в областта на ядрената енергетика - най-късно до 10 години ще се премине към международна верификация на ядрените съоръжения

 

Така че със сигурност у нас ще дойде международна комисия от експерти, която няма да слуша какво говори шефът на АЕЦ "Козлодуй", а на място ще провери надлежно ли е удължен срокът на експлоатация на V и VI блок. Крайно време е да видим и обратната страна на медала. Защото сега се бием в гърдите - о, ние сме най-добрите! И в какво сме най-добрите? Ами че японците не даваха дума да се издума, че някой е по-добър от тях! Но всички видяхме до какво доведе това! В ядрената област не бива да има и миг самодоволство! Културата на безопасност изисква ежедневно целенасочено да се работи за повишаването й.

- Какво ще препоръчате на хората - как да гласуват на референдума?

- С "Да", разбира се, ако България има намерение да продължи да разчита на ядрената енергетика в бъдеще. А това, дали става дума за "Белене" или за "Козлодуй" - според мене зад този спор се крият други неща. Хората трябва да гласуват с "Да", тъй като това означава да ангажират дългосрочно с една национална кауза поне няколко правителства. Защото не може днешното правителство да каже - да, ще строим АЕЦ, а следващото да рече - няма да строя и ще го спра този проект! Защото, ако вкара мнозинство в парламента, то може да отмени дори и закона! Нормално ли ще е това и какъв сигнал ще даде за инвеститорите по света?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай