Изоставаме в рекламата ни като спа дестинация

Изоставаме в рекламата ни като спа дестинация | StandartNews.com

У нас е двойно по-евтино от Германия за лечение и рехабилитация

Шансът ни е в богатите минерални води, добрата база и качественото обслужване, казва Сийка Кацарова

Сийка Кацарова e заместник-председател на Българския съюз по балнеология и спа туризъм и член на Борда на Европейската спа асоциация /ЕСПА/. Какви са перспективите пред родния туризъм, отговаря тя за "Стандарт" преди провеждането на спа конгрес в Сандански, чието откриване е днес.

За здраве и красота човек винаги отделя средства

Министерствата на туризма и здравеопазването трябва да обединят усилия за налагане на сектора

60% от ползващите балнео и уелнес процедури са българи

- Г-жо Кацарова, провеждате за втори път подобен световен спа конгрес в България. Стана ли страната ни по-разпознаваема спа дестинация и какви са очакванията ви от срещите в края на май?

- Благодарение на любезното домакинство и финансова подкрепа на Община Сандански и подкрепата на Министерство на туризма в лицето на министъра на туризма Николина Ангелкова, която е патрон на събитието, ще бъде проведен вторият Конгрес на Българския съюз по балнеология и спа туризъм. Мотото на това издание е "Туризъм и здраве". Очакваме от чуждестранните гости да се запознаят с българския балнео и спа продукт. Родните кметове и бизнесът да си сверят часовника за това какъв продукт предлагаме и как го представяме. Целим и още едно много важно нещо - държавните институции в лицето на ресорните ведомства - министерството на туризма и министерството на здравеопазването, да обърнат внимание на значимостта на този бранш. И най-вече на перспективата да привличаме туристи през цялата година. А сред тях да има и здравноосигурени европейци, които да се рехабилитират в прекрасните ни балнеоложки курорти. Акцент в програмата е поставен на трансграничното движение на пациенти в част рехабилитация.

- Във втория форум ще вземат участие не само спа експерти, но и кметове на доказали се дестинации като Карлови Вари. Какво можем да научим от тях?

- Този форум събира кметове, експерти и представители на европейски спа общини /Карлови Вари, Баден Баден, Бано ди Романиа, Поморие, Кюстендил, Хисар, София и др./. Целта е да се обмени информация за програми, по които общините могат да си партнират - планиране, иновации, маркетинг, пазари. Особено любопитно ще бъде за нас да узнаем от извора как чешкият курорт Карлови Вари, който е дестинация над 50% зависима от руските туристи и здравноосигурителни фондове, се справя с кризата на руския пазар.

- Каква са плюсовете и минусите ни в спа индустрията в сравнение с останалите европейски и световни специализирани дестинации?

- Основният плюс на България е богатството на минерален ресурс - води, климат. Както и изключително добрата и модерна материална база. Казвам го абсолютно убедено - нашите спа и балнео-спа хотели като качество на продукта /база, програми, обслужване/ се нареждат сред водещите спа дестинации като Германия, Чехия и Унгария. По отношение на инфраструктура в общините има много какво да се работи. Като започнем от вида на каптажите, от които извира минералната вода, и минем през зони на трафик в спа курортите ни. Това, в което изключително много изоставаме, е начинът на представяне на балнео-спа продукта на европейския пазар. Има много да се работи по визия на презентация на страната, правилните канали за реклама. Нужна е концентрирана рекламна кампания с представяне на българския балнео-спа продукт, защото wellness има в цял свят. Ние трябва да наблегнем на факта, че у нас има възможности за ефект 2 в 1 - превенция и рехабилитация, поради привилегията всичките ни балнео-спа хотели да ползват минерална вода.

- Как България може да привлече не само туристи, но и европейски пациенти, чието лечение се плаща от здравните каси в Европа?

- Чрез прилагане на директивата за трансгранично движение на пациенти. И тук говорим за вкарване на пари в страната, защото, условно, за 300 евро един германски гражданин може да получи рехабилитация /процедури/ в Германия за максимум за 5 дни, а в България тези пари ще са му достатъчни за 10 дни процедури. Чрез рехабилитацията ще може да се отвори вратата за развитие на медицинския туризъм. Защото не смятам, че хората масово ще тръгнат да си правят операции в Германия, Австрия. У нас имаме чудесни лекари - специалисти, нови болници, а цените са в пъти по-ниски от тези в Германия и Австрия. Тук е необходима държавна политика за налагане на рехабилитацията наред с още няколко медицински направления, които ще се изкарат напред и ще се работи по популяризирането им. Унгария има популярността на най-добрата европейска дестинация за зъболечение относно съотношение цена - качество. Това е държавна политика. Германия има същия имидж, що се отнася до ортопедия. От цял свят хората сменят стави там. Швейцария е известна с пластична хирургия. БУБСПА си партнира за Клъстера по медицински туризъм именно по убеждаване и разработване на визията за развитие на медицинския туризъм в България.

- Нужни ли са законови промени, които да помогнат на здравния, медицинския и спа туризъм?

- Да. В Закона за туризма предстои приемане на наредбите за спецификите на спа, медикъл спа, таласо и уелнес центрове и съответните хотели. Належаща е и единна политика между двете министерства - на туризма и здравеопазването, както и политическо решение да се заложи на развитие на медикъл спа туризма и на медицинския туризъм.

- Какво ще научат гостите на конгреса в Сандански? Кои са най-интересните теми и лектори?

- Лектори са кметът на Карлови Вари г-н Кулханек, собственикът на най-големия немски туроператор, специализиран в предлагането на здравни почивки Fit Reisen - г-жа Клаудия Вагнер. Убедена съм, че те ще запознаят участниците с много интересни теми и новости в сектора.

- Какъв е делът на спа туризма у нас, какъв е профилът на гостите и какъв е потенциалът ни?

- 10% е делът на спа туризма, според нашата информация. 60% от клиентите са българи, 10% идват от Израел, още 15% от балканските страни, като Македония, Гърция, Турция и Румъния. За миналата година 10 процента от всички спа туристи са руснаци. Потенциалът е огромен, защото за здраве и красота човек винаги отделя средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай