Чуете ли за 50% печалба, бъдете нащрек

Чуете ли за 50% печалба, бъдете нащрек | StandartNews.com

 

Нова наредба задължава посредниците да уведомяват клиентите за рискове, казват Марио Гаврилов и Калин Клисаров

 

През 2014 г. Комисията на финансов надзор отне лиценза на инвестиционния посредник "Глобъл Маркетс" заради агресивен маркетинг. Малко по-късно стана ясно, че дружеството продължава да съществува, но под друго име - "Интерактив къмпани". Дружеството, което също е с отнет лиценз, е собственост на сръбското "Хефти", което пък е на българина Мирослав Петков, а управител е бившия посредник е Цветан Борисов. КФН обаче отне правата му и назначи квестори да управляват дружеството. През април 2018 г. на този пост е назначен Калин Клисаров. Как се развива сагата с "Интерактив къмпани", получиха си клиентите му парите си и как да различим и да се предпазим от измамните предложения за инвестиции, с които ни атакуват по телефона, по мейла или през Facebook - пред "Стандарт" обясняват квесторът на "Интерактив къмпани" Калин Клисаров и Марио Гаврилов, директор "Връзки с обществеността и протокол" в КФН.

- Господин Клисаров, Вие сте квестор на "Интерактив къмпани". Каква е ситуацията там, взеха ли си хората парите след отнемането на лиценза на инвестиционния посредник?
- Клисаров: От 7 април 2018 г. съм квестор на "Интерактив къмпани" ЕООД с предишно наименование "Глобъл маркетс" ООД. През юли 2014 г. Комисията за финансов надзор отнема лиценза на "Интерактив къмпани" като инвестиционен посредник. След тази дата има назначени други квестори, като моята задача, откогато заех тази позиция, е на първо място да установя активите на дружеството и на второ място - да се разплатя с клиентите на "Интерактив", които са имали отношения с дружеството преди датата на отнемане на лиценза. Към момента има над петдесет неудовлетворени клиенти на дружеството. Доказателствата, които клиентите са представили за удовлетворяване на техните претенции обаче са доста непълни. Липсват определени документи, които доказват основание и размер на техните вземания. Много често се е случвало други физически лица - роднини, близки - да внасят по сметки на клиентите. Има случаи, в които са внасяни средства по сметки на други юридически лица, а не на "Интерактив", които е много трудно да бъдат възстановени.
- "Интерактив" като инвестиционен посредник е посредничил на тези хора, за да играят на борсата ?
- Клисаров: Посредничил основно за покупко-продажба на финансови инструменти. В конкретния случай това, което мога да кажа, е, че гражданите са получавали определени справки с налични у тях ценни книжа, сред които фигурират известни дружества в световен мащаб.
- Ценни книжа, закупувани от известни дружества ?
- Клисаров: Ценни книжа, емитирани от известни дружества и закупувани от клиентите, съгласно справки. Обаче по данни, събрани както от Комисията за финансов надзор /КФН/, така и от предходните квестори, аз нямам основание да считам, че всички тези сделки са изпълнявани.
- Т.е. инвестиционният посредник е уведомявал своите клиенти, че е купувал за тях и продавал ценни книжа, примерно от компании като "Кока-Кола", "Епъл" и др., но в крайна сметка се оказва, че такива сделки не са извършвани ?
- Клисаров: В данните, които е събрала КФН и предходните квестори, за такива сделки няма потвърждение, че са извършвани.
- Какво могат да направят тези клиенти?
- Със съдействието на КФН, по специална сметка са събрани средства, с които биха могли да бъдат удовлетворени клиентите на "Интерактив". Призоваваме клиентите на дружеството да подадат доказателства за основанието и размера на сумите, за които претендират, като доказателство означава нотариално заверени или оригинални документи във връзка с взаимоотношенията им с "Интерактив". Или да използват законовата възможност да потърсят правата си по съдебен ред.
За това имат няколко варианта. Най-евтиният е така нареченият иск за установяване на доказателства. Той е с фиксирана такса. По съдебен ред, чрез иск за обезпечаване на доказателства, клиентите на "Интерактив" биха могли да изискат документи, да бъдат призовани свидетели, включително и висши служители на "Интерактив". Тъй като този казус е по-особен, той не попада в механизмите на защита на инвеститорите от Фонда за компенсиране на инвеститорите - структура, която пази правата на всички, вложили средства във финансови инструменти чрез лицензирани инвестиционни посредници. Но дори във Фонда за компенсиране на инвеститорите, когато гражданите претендират съответните суми, защитени до 40 хиляди лева и до 90 % от сумата, те са длъжни да представят доказателства. В това число договори със съответния инвестиционен посредник, платежни нареждания, ако са приложими, вноски в брой, ако са извършени подобни и т.н. Ако имат депозитарни разписки, копия, оригинали, ако дружеството съответно е регистрационен агент и т.н. Така че при всяко положение, ако има и други инвестиционни посредници с отнет лиценз, при компенсирането им всички клиенти са длъжни да представят доказателствата си. Затова хората много трябва да внимават, когато инвестират и да се отнасят изключително сериозно към документите по сделките си.
- Т.е. тук, доколкото разбирам ситуацията, клиентите малко са се предоверили на този инвестиционен посредник и не са направили нещата така, че да могат да ползват защита.
- Клисаров: Аз не бих искал да характеризирам гражданите. Нашата идея е, ако могат те да си получат парите обратно. Става въпрос за суми, които е безспорно доказано, че са притежавани от тях и съответно са инвестирани. Но може би не бих го нарекъл предоверяване. Добре е хората, които искат да инвестират на фондовите пазари, да се запознаят с възможностите за защита. Да внимават, да изискват копие от договора, общите условия, които са приложими, всички конкретни документи по конкретни сделки, които се извършват. Тъй като става въпрос за техните спестявания.
- Историята с "Интерактив" е доста "интересна". Това е същата компания, известна като "Глобъл маркетс", на която бе отнет лицензът. Толкова лесно ли е просто да смениш името и да продължиш дейността?
- Клисаров: В случая е странно, че името на "Интерактив къмпани" много наподобява име на друга известна фирма - Interactive Brokers, която е международна компания в областта на търговията с финансови инструменти, един от най-големите в световен мащаб онлайн брокери.
Гаврилов: Извън този конктретен казус, не рядко се случва при отнет лиценз, съответните лица да регистрират нова фирма - дали чрез тях, дали чрез подставени лица, дали чрез роднини. И въпреки, че е отнет лицензът, новата фирма продължава. Това е една безкрайна гонитба.
Клисаров: Вие сте виждали прессъобщения на КФН, че много често се случва дружества да ползват добавки, като например "фронт офис" и други подобни, към наименования на известен инвестиционен посредник, който е лицензиран.
Така много хора се подвеждат, защото в списъка с лицензираните инвестиционни посредници, който е на нашия сайт, проверяват съответната фирма Х, виждат името, не доглеждат, че има добавка и казват: да, това е легална компания.
- А как може да се предпазят хората от измами?
- Гаврилов: Отговорността за собствените ни пари е отговорност първо на самите нас, след това на държавни, правоохранителни органи и т.н. Има един много лесен начин. Когато някой се обади по телефона, защото най-често така биват атакувани клиентите, да отвориш сайта на КФН и да провериш дали е лицензирана фирмата, от която се представя. Има още един списък с фирми, за които ние сме установили, че извършват дейност без лиценз. Нека хората проверят дали пък фирмата, от която им се представят, я няма в другия списък - да го нарека съвсем условно - забранителния - на фирми, които упражняват тази дейност без да имат право. Помага също и посещението на място: "Искам да видя офиса ви, искам да се запозная с вас". Личният контакт не е гаранция, но е някакъв вид допълнителна информация. И това, което е най-важното - задължително трябва да имаме подписан договор, задължително този договор трява да сме го огледали много добре, да сме направили съответните справки на сайта на КФН и в Търговския регистър. Много често се случва, дори при подписан договор, хората да са подвеждани и да превеждат пари по други сметки. Трябва да превеждаме пари единствено и само по сметката, която фигурира в договора, който сме подписали. Много случаи имаме, когато става въпрос за нелицензирани инвестиционни посредници, парите въобще да не се инвестират и да не стигат до капиталовия пазар. Те се превъртат през втори, през трети фирми, през офшорни сметки. След това, при желание на клиента, тяхното възстановяване е много трудно. Затова е добре да мислим преди да преведем пари, много внимателно да огледаме договора и да превеждаме пари единствено и само по сметки, които фигурират в този договор.
- А имате ли сигнали, че в София действат кол центрове, които атакуват хора по цял свят с предложения за инвестиции, като обещават грандиозни печалби?
- Гаврилов: На мен лично са ми се обаждали. Да, ясно е, че това се извършва през кол центрове, има подобни не само в България, но и на много други места. Затова хората трябва да са безкрайно внимателни, когато им се обадят по телефона и ги примамват със сигурни печалби. Нека да са на ясно, че на капиталовия пазар има възможности за печалби, но те не са гарантирани, напротив, има и огромни рискове от загуби. И да обърна внимание, че от Нова година действа една нова правна уредба в ЕС - MiFid II, която уеднаквява правилата на всички капиталови пазари. И там са въведени императивни изисквания към инвестиционните посредници подробно да уведомяват инвеститорите на дребно относно рисковете, които съществуват за техните инвестиции при търговия на капиталовия пазар. Т.е. ако ви се обади някой по телефона и не ви предупреди за тези рискове, трябва да знаете, че нещо не е в ред.
- Т.е. ако всичко е само цветя и рози, трябва да ни светне червената лампичка?
- Гаврилов: Най-често ви обясняват, че печалбата ви ще е 40-50%. Освен това от 2 юли бинарните опции са забранени от ESMA за предлагане на инвеститори на дребно, а от 1 август - и договорите за разлика. Това са по-непознати за широката публика финансови инструменти, затова започват да ви омайват с едни сложни термини, да ви обясняват как те разкриват пред вас един нов свят - светът на печалбите, пещерата на Али баба. Просто знайте, че това е забранено да се търгува. И със сигурност става въпрос за нерегламентирани, нередовни търговски практики.
- Тези омайници използват практики като от филма "Вълкът от Уолстрийт" - да не се затваря телефонът, докато отсреща не кажат "ДА".
- Клисаров: Така е, най-вероятно имат скриптове, които помагат за зарибяването на клиентите. Но аз бих добавил към думите на Марио Гаврилов, че, работейки с нелицензирани инвестиционни посредници, клиентът на практика се отказва от регулатора. Регулаторът може да регулира единствено и само лицензираните си поднадзорни лица. Извършвайки дейности с фирми, които са с нерегламентиран начин на работа, ние на практика сами се отказваме от законовата си защита. И трябва много да внимаваме.
- Има ли много сигнали за ужилени хора от подобни практики?
- Гаврилов: От началото на годината са 33 сигнала, подадени при нас. Прави впечатление, че не малка част от тях са от чуждестранни граждани, които са били подведени от телефонни обаждания, а също така и от он лайн сайтове. И една нова тенденция наблюдаваме - зарибяване на хора през Фейсбук, защото това е лесно, евтино, достъпно и т.н. Спрямо миналата година има известно покачване на подадените жалби при нас. Но не можем да правим изводи дали се увеличава това явление или намалява. Понякога хората нямат доказателства за произхода на своите пари, така че въобще не подават жалба. Друг път намират за абсолютно безсмислено да се занимават, защото не вярват в държавата. Така че има и такива, които са станали жертви на подобни неща, но въобще не подават жалби. Подобен род незаконосъобразни действия не е български патент, има го в цяла Европа. Наша ежедневна грижа е и един от най-важните проблеми, с които се занимаваме в ежедневната си работа. Но първо хората трябва да имат грижа за собствените пари, да внимават, да проверяват, да не се предоверяват.
- А от тези подадени жалби с какви суми са изгорели тези хора?
- Гаврилов. Има случаи и за стотици хиляди евро.
Клисаров: Ние сме в един период на изключително ниски лихви по банковите депозити, което означава, че най-вероятно офертите, които получават гражданите по телефона, им се струват атрактивни. Но винаги трябва да внимават, защото високата доходност обикновено е свързана и с по-висок риск при инвестицията.
- Да обобщя ситуацията така: Имаш едни пари, които са почти на нулева лихва, кротуват си в банката, а инфлацията и таксите ги изяждат. Изведнъж ти се обажда някой по телефона и казва: "Инвестираме в "Епъл", печалбите са 50 %". И човек вади парите от банката, от пенсионната сметка и се хвърля с главата надолу.
- Гаврилов: Искаме да обърнем внимание на хората да бъдат бдителни, внимателни и да не се подвеждат лесно, да мислят, логически да разсъждават. Ако аз лично знам някаква тайна за печеленето на пари, защо да я споделям с други хора? Бих инвестирал собствени пари. При тези ниски лихви дори бих изтеглил кредит на лихва, да кажем 6 %, за да спечеля 50 %. И не бих тръгнал да го споделям с масовата публика.
- Това изглежда е заложено в човешката природа. Винаги е имало измамници, защото има хора, готови да бъдат измамени.
- Гаврилов: Затова е хубаво да има предварителни аларми, които да заострят вниманието на хората, че не всичко е толкова лесно.
- А вие можете ли да ги локализирате тези измамници, които са на територията на България и какви мерки се предприемат?
- Гаврилов: Когато смятаме, че има нарушение на закона и че има достатъчно данни за престъпление, предаваме тази информация в полицията и прокуратурата. Те имат право да предприемат действия.

Даниела Казанджиева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай