България е емоция, карайте туристите да се влюбят

България е емоция, карайте  туристите да се влюбят | StandartNews.com

История, минерални води и лов привличат заможните, там няма сезонност

Тракийската изложба в Лувъра е примерът, който трябва да следвате, за да станете популярни, препоръчват Роджър Джонс и Мариано Хервас

THR (Ти Ейч Ер) е водеща в туристическата индустрия компания, международен лидер с 30-годишен опит в анализите, консултинга, създаването и прилагането на регионални и национални стратегии за развитие на туристическата индустрия. Техните анализи и прогнози често са знак за големите инвеститори да започнат сериозни инвестиции в туризма на съответната страна или регион. Разработили са над 1100 проекта за развитие на туристическата индустрия в над 70 страни и множество региони. От техния професионален опит са се ползвали Мексико, Италия, Испания, Египет, Бразилия, Гърция, Хърватия, Мароко, Словения, Румъния, Венецуела, Чили, Колумбия, Белгия, Казахстан и други, както и ЕС, и Световната организация по туризъм към ООН. Роджър Джонс е ДЖОНС: Асоцииран директор и Главен съветник в THR, а Мариано Хервас е главен мениджър. Какви са плюсовете на България като туристическа дестинация и как страната ни да се възползва от тях, отговарят двамата специално за "Стандарт"

- Г-н Джонс, вие идвате в България от 2004 г. насам. В каква насока се промени туризмът в страната ни през тези 10 години?

- Р.Дж.: Всъщност в сферата на туризма страната ви не се промени толкова много, колкото трябваше. До този момент вие можеше да сте направили повече. Разбира се, изградиха се повече места за настаняване, хотели в района на Слънчев бряг и в други курорти. Но не се направи достатъчно, за да се изпълнят със съдържание тези построени сгради. Вие всъщност сякаш развихте повече имотния сектор, отколкото туризма. Всъщност положителните примери за това, което се направи в България за туризма, са новите ви летищни терминали и пътищата. Жалко е обаче, че туризмът ви не отбелязва ръста, за който има предпоставки. България има много възможности, които са направили от туризма един от най-големите сектори в икономиката ви. Може и трябва да имате и много повече приходи. Пример: Имате много минерални извори и сте на водещо място в Европа, но не ги използвате достатъчно, а здравният и медицински туризъм в световен мащаб расте два пъти по-бързо от останалия туризъм и това е скъп туризъм, който се заплаща добре.

- А как можем да решим проблемите, които имаме с морския туризъм?

- Р. Дж.: Може да развивате още и Черноморското крайбрежие, но не чрез допълнително фокусиране върху масовия туризъм, а чрез създаване на специализирани курорти и продукти там. Обърнете се към специализирания туризъм - спа, здравен, детски, културно-исторически, организирайте ивенти, обучения, корпоративни мероприятия. Така ще избягате от късия сезон.
Ние бяхме изключителни късметлии да посетим комплекса "Камчия" и това е едно прекрасно място, според мен без аналог в Европа, замислено, проектирано и изградено като комплекс за почивка и отдих на деца в изключителни природни условия с плаж, граничещ с биорезерват и река. Защо за този изключителен комплекс, изграден с изцяло нови технологии и предлагащ толкова дейности, не само почивка, а и образование, спорт, култура и т.н., се знае толкова малко, да не кажа никак? Комплекс с такива възможности и на такова ниво трябва да се популяризира и интернационализира. Комплексът е добре менажиран и поддържан в перфектно състояние, но не се използва пълният му капацитет, което е жалко, тъй като това е направено като "рай за деца". Може би трябва да се мисли как да използвате по-гъвкаво природните си дадености. Ние самите пътувахме по Камчия и едно такова пътуване по реката може да се превърне в отделен продукт, незабравим спомен, съчетан с морския туризъм, който му придава още една допълнителна причина пак да го посетите. Мога да дам и друг пример - солените езера край Бургас. Те също не се използват достатъчно.
Вижте, България е емоция и вие трябва да накарате туристите да се влюбят в нея. Продавайте им емоция, незабравими моменти, които да си спомнят с умиление и към които искат да се върнат.

- България наистина има много условия за развитие на туризма, но не сме познати като дестинация в света. Как можем да променим това?

- Р. Дж.: За да дадем отговор на този въпрос, вие първо трябва да решите върху кои туристически продукти ще акцентирате и ще ги развивате. Няма как да се рекламирате и да развивате всичко.

- Мариано Хервас: За да станете популярни, ви е нужна освен стратегия, и сериозен бюджет. Вие трябва да се конкурирате не само с Гърция, Турция или Хърватска, а с всички тези пазари едновременно. Те имат огромни бюджети и могат да си позволят да се рекламират и да привлекат гости от над 40 различни държави. Нека да не забравяме, че те имат много по-дълъг морски сезон и повече плажове от вас.

Заради ограничения ви бюджет вие трябва да "стреляте със снайпер"

Трябва внимателно да определите целите ви, кои са пазарите ви, а след това да решите как да ги постигнете. За да сте атрактивна дестинация, трябва да концентрирате усилията си, да разберете какви гости можете да привлечете, за да произведете посланието, което ще доведе точно тези гости, които искате. Това наричаме в маркетинга "стрелба със снайпер". Трябва да имате много добър и ефективен маркетинг. Ако се рекламирате по малко навсякъде, няма да постигнете нищо. Вие трябва да имате много ясна представа кой би дошъл във вашата страна и да насочите рекламата си към него. В този смисъл е много по-вярно и логично да насочите усилията си и ограничения си бюджет към вече традиционни и познати за вас пазари, отколкото да се втурвате да завоювате нови територии. Там процесът е дълъг, изисква много години, специализиран маркетинг и, разбира се, много пари.

- Може би за нас е трудно да определим подходящите за страната ни туристи, защото разполагаме с почти всички продукти - море, планина, спа, култура и т.н.

- Р. Дж.: Но така или иначе, не всички пазари искат всичко това. Например китайските туристи едва ли ще се интересуват от Слънчев бряг и Черно море, защото те търсят в Европа история и шопинг и ги намират най-вече в страни като Франция, Великобритания, Италия, Испания, Австрия - с тях трябва да се конкурирате. А може ли наистина България да се конкурира със световните и европейските лидери в ски туризма като Австрия, Швейцария и пак Франция? Според мен много трудно. И това не е лесно да се чуе, тъй като сте инвестирали много в маркетинг и създаването на условия за ски. Банско е прекрасен курорт, но тук сезонът е кратък, климатът не е стабилен и макар че имате такъв пазар, той не би могъл да е водещият за вас. И ако аз сам трябва да разпределя бюджета ви за туризъм, не бих заложил на този продукт.

- На кои родни продукти бихте заложили вие?

- Р. Дж.: Не бих се отказал от Черноморието, но в съчетание със здравен туризъм, спа. Както и на историята и културата ви, но не трябва да се забравя, че те сами по себе не могат да доведат максимален брой туристи, защото все още сте неразпознаваеми. Тракийската изложба в Лувъра е примерът, който трябва да следвате, но ви трябват години. Защото

не знам дали вие имате такъв разпознаваем символ като пирамидите в Египет

България обаче има съхранена природа и фантастични условия за ловен туризъм. И дори близките ви туристи като гърци и турци обичат да харчат много пари, за да ловуват. Да не говорим за испанци, италианци, германци. И този продукт на всичкото отгоре е целогодишен. Вие вече имате условията, не трябва да инвестирате тепърва. Имате достатъчно условия и за настаняване. Както и за винен и за гурме туризъм. Ние сме се специализирали в развитие на туризма като емоционален продукт и преживяване и това е бъдещето ви. Да вземем предвид отново Камчия. Имат и лодки, и река, но да ви разходят по нея е просто един обикновен круиз. Как той може да се превърне в преживяване? Например през деня специалист гид да обяснява за флората и фауната, да се движи бавно лодката и пътуването да стане интересно. През нощта пък можем да направим на тази или на друга лодка специална вечеря на свещи с няколко хапки, вино, музика. Така продаваме романтика. Незабравимо!

- Мариано Хервас: Да. Именно тези преживявания са запомнящите се от туриста. И се превръщат в преживявания. И те могат да се случат единствено на конкретното място. И хората все повече пътуват, за да изпитат подобни преживявания. Именно тук е потенциалът за развитие на дестинациите. И това се отнася за всички продукти, дори традиционните като спа, море и планина. Защото отиването на море вече не означава просто едно настаняване в хотел, плаж и хубаво време, защото много страни имат море и хубаво време. За да привлечете съвременния турист, трябва да акцентирате върху преживяванията и емоциите. Аз за първи път съм в България, но вече съм чувал за нея. Констатирам със съжаление, че България не е известна с всички възможности и красотата, които има, а главно с това, че предлагате евтин морски туризъм и оттук се правят предположения за качеството.

- Как може да се промени това?

- Роджър Джонс: Задължително трябва да се промени начинът на маркетинг и реклама и да представяте България като място, на което можете да преживеете запомнящи се емоции. Може би е и проблем, че правителствата ви се сменят твърде често и нямат единна визия. Трябва ви консенсус за приоритетите ви в икономиката и приемственост при тяхното отстояване.

Срамота е, че не се използва прекрасната туристическа стратегия, която имате

защото едни документи, оставени само в министерството, не вършат работа. Държавата трябва да създава условията за развитие на туризма и бизнеса, така е навсякъде. Но нищо няма да се случи, ако стратегията, която имате, не бъде продължена и имплементирана чрез екшън план. И специализирани компании като нашата биха могли да ви помогнат за това. Ако всеки беше добър в развитието на туризма, ние щяхме да сме безработни.
- Мариано Хервас: Често ангажирането на външна компания помага и да се видят обективно плюсовете и минусите на дестинацията, което отвътре не става.

- Но има и друга гледна точка, че за външен експерт това е просто работа, а не лична мисия, както може да е за някой местен специалист?

- Роджър Джонс: Не приемам тази позиция. През последните 4-5 г. ние постоянно работим в няколко страни, сред които е Оман. Тази страна не е много популярна и именно това е причината ние да имаме договор там. Но ако тя стане по-атрактивна и посещавана, значи ние сме свършили добра работа. И това е сигурно, ако стратегията, която изготвим, се изпълни правилно. Ние работим и в Казахстан, за която страна също не се сещате когато кажете туризъм, но това вече се променя.

- Мариано Хервас: Както и в Колумбия, която много се развива и отбелязва най-големия ръст в Латинска Америка. И за да се случи това, бе голямо предизвикателство, тъй като страната бе популярна като несигурна дестинация. Както и Бразилия доскоро. Но те продават красота, емоция, чувствителност. И това е успешната формула. Вие като потребител осъзнавате, че това не е сигурна дестинация, но желанието да преживеете емоцията е по-силно. Работихме и в Хърватска, участвахме и в разработването на логото и слогана им. Те нямат пясъчни плажове, но рекламират другите си предимства в туризма и успяват.

- С какво може да се рекламира толкова успешно и България?

- Роджър Джонс: България е позната с плажовете си - евтини и невинаги много приятни като обслужване. И това е факт. За да се отговори на този въпрос, е нужно изпълнението на поне 6-месечен план за анализи и изработването на проект с участието на много експерти. Не е сериозно да отговорим след пет прекарани в страната ви дни. Това би било наивно.

Българите са и доста самокритични и негативни

понякога и ако не внимавате, ще сбъднете сами своите лоши прогнози. Или както казваме на английски - внимавай какво си пожелаваш. Нужни са ви точни срокове за стратегическите ви цели. Трябва да си поставяте задачи и кратки срокове за изпълнението им, а не направо да започнете с огромни цели, насочени към далечното бъдеще, за които нямате осигурен ресурс.

- Скъпо ли струва работата ви?

- Роджър Джонс: Зависи как го погледнете. Естествено, че не е евтино. Но ако прецените, че това би повишило БВП на тази страна, всъщност ние работим много евтино. Да, трябва да бъдат платени пари. Но всеки успех има стойност. И тези пари ще са много ефективно изхарчени. И всички хора, които имат опит в индустрията, биха го разбрали. Но в живота е така, ако не платите за нещо, не го цените.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай