Миграцията като бич Божий и благословия

Миграцията като бич Божий и благословия | StandartNews.com

Миграцията, подобно на тероризма, управлява световните процеси чрез страха, безизходицата и отчаянието. Освен това всяка информация за потънали в Средиземно море емигранти, или за наръгани, сгазени или пребити хора в страните от Западна Европа, се превръща веднага в световна новина и става част от политически изявления, спорове и действия. Всяка една от тези мрачни и нерешими с политически споразумения, дипломатически преговори и полицейски мерки, събития оказват необратим по своите размери и отзвук в държавите и обществата. През годините на интензивното преселение на народите от Близкия Изток и Африка в Европа, темата се оказа ефективен инструмент за въздействие върху гласоподавателите и в драстично политическо преструктуриране в такива държави като Германия, Италия, Австрия и други членки на Европейския съюз. Засилващият своите позиции национализъм и екстремизъм се превърна в базова платформа на партии, които не само увеличават броя на своите членове, но влизат в парламента (Германия), а също така участват в правителства (Австрия,Италия).
През последните две години мощният наплив на чужденци в Европа постепенно намалява. Тези мигранти обаче, които успяха да достигнат до „обетованата земя" (Германия, Франция, Швеция, Англия) само възстановиха обществената ксенофобия със своето нежелание за интеграция. Нещо повече, те разрушават системата и променят етноконфесионалния облик на християнска Европа. Отсъствието на ясна, последователна и единна политика на Брюксел за решаване на миграционния въпрос предопредели разнопосочните позиции и действия на европейските държави. Очертаха се две тенденции, които доведоха до стагнация и устойчива фрагментация в ЕС по този въпрос. Първата тенденция е обвързана с отстояваната от германския канцлер Ангела Меркел позиция за справедливо преразпределение на мигрантите в Евросъюза на квотен принцип. Втората тенденция е ясно очертана от държавите от Вишеградската четворка, които категорично отказват да приемат имигранти и построиха труднопревземаеми стени по своите граници. Расте и броят на европейските държави, чиито правителства споделят, но и прокарват тази политика. През последните седмици това особено ярко се прояви в отказа на Италия и Малта да приемат мигранти от Африка, прекосили Средиземно море с неустойчиви и недобре оборудвани лодки и кораби.
Срещите на евролидерите в Брюксел в края на юни за пореден път показа желание за решаване на миграционния проблем, но отсъствие на ясна програма, да не говорим за т.нар. пътна карта за решаване на проблема. Освен това разногласията се увеличават и съмненията в задкулисни договаряния се засилват. В изказването на австрийския премиер Себастиян Курц има смисъл, но не и конкретна възможност за реализация. Създаването на лагери за бежанци извън ЕС все още остава в сферата на добрите пожелания, но далеч от реализация.
Българският политически елит също се включи активно в дискусиите, но по-важното е, че за първи път от доста време парламентарно представените политически партии постигнатаха консенсус. Премиерът Борисов с облегчение и благодарност прие гласувания документ, според който правителството не може да води преговори за приемането на мигранти без мандат на Народното събрание. Това е добър политически ход, който дава възможност в следващите месеци да се елиминират опити в рамките на ЕС за връщане на мигранти в България.
Не трябва да се правят илюзии, че с политически изявления и решения миграционната криза ще бъде преодоляна. Каналджийството се превърна в невъзможна за контрол чрез законите дейност, чиито финансови потоци трудно могат да бъдат проследени и измерени. Преселението (най-вече нелегалното) на народите се превърна в бич Божий за европейските общества, до които те стигат, но са благословия за тези, които идват. Темата за мигрантите е благословия и за тези, които с нея и чрез нея преструктурират политическото пространство и разрушават бавно, но непреодолимо европейските традиции и идентичност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай