Компромис или дълъг кошмар

Компромис или дълъг кошмар  | StandartNews.com

Гърция извън еврозоната е допустим, но най-песимистичен вариант

Резултатът от референдума в Гърция е впечатляващ и същевременно изненадващ. Първо, защото толкова малко хора отидоха да гласуват. Това означава, че почти 40% от гърците не са наясно какво и как трябва да кажат. Втората изненада е, че толкова много гърци гласуваха с "да", тъй като прогнозите на повечето анализатори и социолози сочеха, че ще преобладава вотът с "не". Оттук нататък следва едно и то еднопосочно нещо - продължаване на разговорите с Евросъюза и Европeйската централна банка с много по-малко влияние на МВФ за постигане на допълнително компромисно споразумение, което веднъж завинаги да реши гръцкия проблем.

И то в обозрима перспектива от 10-15 г., а не 100-150 г.

Още повече че самият ЕС е силно заинтересован да се решат всички тези тлеещи огнища на финансово напрежение, като тук влизат също Испания, Португалия, Франция, Италия и Великобритания. Песимистичен, но допустим вариант е Гърция да напусне еврозоната. Това ще предизвика съществени сътресения в южната ни съседка - производствени, финансови, по линия на разплащанията. Но също така и сътресения в ЕС и в пряко свързаните с Гърция по линия на експорта и импорта страни като България. Този вариант е неблагоприятен и уронва достойнството и престижа на еврото като стабилна валута и на самия ЕС като организация, която е в състояние да решава подобни проблеми. Защото Гърция произвежда едва 1,9% от БВП на Европа. И на ЕС, и на ЕЦБ ще се наложи да налива пари в Гърция, защото винаги този, който дава средства под формата на кредити, е рискувал. По същия начин рискува и този, който взима кредита, да не го върне изцяло и в срок. Затова рисковете донякъде са споделени, като по-големи, разбира се, са за този, който приема парите, но в случая става дума за оцеляването и развитието на една европейска страна. Демокрацията е по-ценна от финансовите пазари. Сред лошите варианти е и ако Гърция се върне към драхмата, защото тази валута със сигурност ще губи мощ и гръцкият експорт ще бъде губещ за известно време в значителна степен. Ако Гърция въведе своя валута, успокояването на драхмата на определено ниво спрямо еврото не може да бъде по-малко от 2-5 г. Един такъв срок за лутания на Гърция и на националното й производство може да се тълкува като един кратък срок за справяне с вътрешните й проблеми. Но това пак няма да реши всичките проблеми на Гърция и на кредиторите й. Възможно е, ако не се стигне до бързо споразумение,

гръцките банки да минат на диетичен режим за известен период

Но това не означава, че те ще бъдат затворени и няма да има плащания, защото експортът и импортът в Гърция минават през банки, както и социалните плащания. Затова не може да се твърди, че Гърция ще обяви банкрут, няма да има плащания месеци наред, а всичко ще бъде само кешови и бартерни разплащания. Някакво решение дори с паралелна валута е възможно в зависимост от хода на преговорите, отколкото нулеви плащания, които са абсурден вариант. Повличане на гръцките банки надолу може да предизвика ефекта на доминото и в други страни. На този етап това не се отнася до България, но е възможно сътресение в други съседни на Гърция страни, ако кризата с гръцките банки продължи по-дълго. Имам предвид държавите с по-хлабави финансови системи и с по-слаб контрол на своите банки, който не е по европейските стандарти. Стремежът на гръцките политици е да се върви към по-висока трудова заетост и изсветляване на данъците. България има около 250 хил. гастарбайтери в южната ни съседка, но оттеглянето и към родината може да се случи само при положение, че минималната заплата падне под 350-400 евро, което засега е абсурдно. Така че няма да има сътресения за българите, които са заети там, или пък бягство на туристи от Гърция. Засега нещата са спокойни, но всичко зависи от старта на преговорите днес и от постигането на споразумение и то бързо - в рамките на 2-3 месеца, което да реши гръцкия проблем в цялост. А след това мислене за следващите държави членки на ЕС с проблеми. Ветровете на промяната задухаха от Гърция и със сигурност ще задухат и в други европейски страни и в централата в Брюксел. Необходима е по-различна политика от водената досега по отношение на финансите и координацията на производството.

Записа Михаела Благоева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай