Какво се крие зад говорилнята за "Южен поток"

Какво се крие зад говорилнята за "Южен поток" | StandartNews.com

Вече почти 9 месеца в България продължават споровете около причините за отмяна на проекта "Южен поток". Обявявайки това решение, президентът на Русия Владимир Путин посъветва българските партньори да търсят компенсация за пропуснати ползи от Европейската комисия, по разпореждане на която българското правителство замрази проекта. "И ако България е лишена от възможността да се държи като суверенна държава, тогава нека поне поиска от ЕК пари за пропуснати ползи, защото само преките доходи от транзита биха внасяли в бюджета на България не по-малко от 400 млн. евро годишно", подчерта президентът на РФ през декември 2014 г. Неотдавнашните изказвания на Владимир Путин за България, от 17 август, станаха нов повод за разговори относно проекта "Южен поток". "Това е факт (членството на България в НАТО). Решението е взето, това е избор на българския народ. Ние се отнасяме към него с уважение и ще работим с България, въпреки всички трудности при реализацията на проектите, в това число и в областта на енергетиката, като например "Южен поток", заяви Путин. Тези изказвания за готовността за продължаване на сътрудничеството предизвикаха нова буря от коментари и обсъждания на отменения проект. Политиците и експертите в България бяха учудени от доста положителния тон на тези изказвания.

"Смекчаването на тона от страна на Русия е добра новина. Не познавам колеги, които биха се отказали от сделки с Русия, всички искат да продължат да работят с нея", каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. "Тръбите за "Южен поток" лежат на пристанището в Бургас и това е красноречиво доказателство. Дали за "Южния" или за "Турския поток", тръбите ще бъдат използвани и България трябва да има изгода", добави той.

По думите на Атанас Тасев - енергиен експерт, спирането на "Южен поток" е станало по желание на Путин. А щом руският президент е създал проблем, той може и да го реши. Посланието на Путин означава, че той е склонен да бъде реализиран някакъв вариант на "Южен поток". Трасето на газопровода през България е най-целесъобразно от финансова и техническа гледна точка. Безспорно, непълният вариант на "Южен поток" - една тръба от четирите с капацитет 15,75 млрд. куб. м газ - е икономически изгодно решение с изход на европейския бряг на Турция, без транзит през Украйна, Молдова, Румъния и България. Но останалите три тръби спокойно биха могли да минат през българската територия. И тогава би могла да се реализира идеята на премиера Бойко Борисов за газов хъб. Няма проблем "Южен поток" да бъде реанимиран. Цялото трасе на територията е сертифицирано - разполага с подробни устройствени планове, оценки на въздействието върху околната среда, сервитутите, по които то минава, са платени".

"България може да започне изграждането на "Южен поток" още утре: нито една друга държава в региона по пътя на газопровода от Русия в Централна Европа не може да се похвали с такава техническа и организационна подготовка за незабавен старт на строителството", заяви Драгомир Стойнев - зам.-председател на БСП и бивш министър на икономиката и енергетиката.

"България не се е отказвала от "Южен поток", а с Русия ние имаме традиционно добри отношения", заяви и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. От самото начало ние говорим, че "Южен поток" е много важен за България проект, който ще доведе до диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ, но той трябва да е в съответствие с европейското законодателство. Премиерът Бойко Борисов няколко пъти е казвал, че прекратяването на проекта за "Южен поток" не е потвърдено чрез официално решение от руската страна. Иска ни се да вярваме на жизнерадостните изказвания на политиците ни за готовността за реализация на "Южен поток". Но професионалистите на пазара не могат да не забележат очевидното противоречие между изказванията и действията. Става дума за това, че, по думите на политиците ни, реализацията на проекта е възможна само в съответствие с европейското законодателство и Третия енергиен пакет. Но действащото енергийно законодателство на самата страна, българският Закон за енергетиката, не отговаря на Третия енергиен пакет. Т. е. дори ако бизнесът е готов да реализира проекта, това е невъзможно от юридическа гледна точка. Опитите за внасяне на изменения преди година бяха умишлено провалени в парламента на второ четене. Създава се впечатление, че политиците ни използват недостатъчната информираност на населението в областта на енергийното законодателство, за да обвинят за всичко Русия. Та нали ако българското правителство наистина е готово да реализира проекта, то би трябвало да започне работата по него с привеждането на енергийното законодателство в съответствие с европейското. Как може да се изисква проектите да са в съответствие с европейското законодателство, ако националното не е в съответствие с него?

Освен това, ако на всички нива на българската власт се правят заявления за необходимостта от този проект и готовността за реализацията му, тогава трябва поне да бъде изменено издаденото преди повече от година разпореждане на премиера до всички министерства за временно спиране на проекта. Тези две стъпки биха могли да се превърнат в реален отговор за Русия, демонстриращ сериозността на намеренията за реализацията на "Южен поток", а не да бъдат поредните популистки изказвания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай