10 технологии преобръщат бъдещето

10 технологии преобръщат бъдещето | StandartNews.com

Холограми ще ни забавляват, а роботите ще работят вместо нас

Скоро ще отключваме вратите с татуировка, а ретината ни ще служи за код

Сензационни открития и невероятни постижения предлага всяка следваща стъпка на съвременните технологии. Последните новини от водещите лаборатории в света, както и от напреднали проектантски фирми са феноменални и близки до фантазията ни. Няма ден, в който да не се сблъскаме с бъдещето лице в лице. "Стандарт" представя 10-те технологии, които ще променят света на бъдещето.

1. Умни очила Google Glass

Това са интелигентни очила, които все още не са достигнали до масовата публика, но това не им пречи вече да са легенда. Има обаче съществена разлика между умните очила на Гугъл и смартфоните ни. И това е в обмена на информация. Чрез очилата тя става много по-бързо, като се предава чрез жестове и гласови команди на потребителя. Очаква се в рамките на няколко години, Google да отстрани всички дефекти и да подобри продукта в достъпна форма за обикновения потребител.

2. Автоматизиране на данни

В днешно време всичко е автоматизирано, но има неща, които ние все още трябва да направим ръчно, като например, да добавим нов контакт в телефонния указател или имейла си. В бъдеще, дори и тези операции ще се правят без наша намеса. Компания RelateIQ работи по автоматична персонализация на контакти на базата на съобщения в електронната поща, SMS и т.н. Ще дойде време, когато, за да добавите нов контакт, ще бъде достатъчно да дадете име на лицето.

3. Преносими технологии

Подходящи за носене технологии, вградени в дрехи или аксесоари, е следващото удобство за човечеството. Накратко, всичко, което човек може да носи върху себе си ще може да бъде с вградени устройства. В бъдеще този вид джаджи ще станат много популярни. Например, учени разработиха слушалки, които измерват пулса, контактни лещи, които могат да следят нивото на кръвната захар и временни татуировки, които са ключът към входната ви врата.

4. Интелигентен дом

Вече има интелигентни уреди като хладилници, които информират, че определен продукт се разваля, или фурна, която може да се управлява чрез смартфон. В бъдеще всички домакински уреди, ще служат за благото на човека с още по-голямо усърдие. Те ще бъдат интегрирани, така че да може да контролирате всичко в дома си само с телефона си. Промяна на температурата в къщата, сменяне на канала на телевизора, програма за вечеря, изключване на пералната машина ще може да става от дивана или пък от работното място.

Ще имате възможността да затоплите вечерята си докато се прибирате вкъщи или пък чакате в задръстване. Вече съществуват интелигентни машини, които обединяват всички устройства в единна система и е само въпрос на време масовия потребител да се сдобие и с такива джаджи.

5. Интерактивни дисплеи

Интерактивните дисплеи ще покажат образа в холограма. Свикнали сме да ги виждаме в научната фантастика, но скоро ще се превърнат в реалност. В допълнение ще има контактни лещи, които ще показват образа директно в зеницата. Това ще бъде пробив не само в развлекателната среда, но и в очната медицина.

6. Мозъчен интерфейс

Неврокомпютърен интерфейс - установената система за обмен на информация между мозъка и електронното устройство (например, компютър). Развитие на мозъчни интерфейси е в разгара си. Сега учените работят върху мозъка и нервните интерфейси са предимно извършени за създаването на различни протезни устройства, за да направят живота по-лесен за частично или напълно парализирани хора.

7. Услуги, достъпни в целия свят

Вече съществуват подобни услуги. Може да сте чували за Uber - компания от Сан Франциско, която създаде мобилно приложение за търсене, повикване и плащане на такси или частен шофьор. Приложението е достъпно за десетки градове по света, включително Москва и Санкт Петербург. С помощта на Uber приложението клиентите си запазват автомобил с шофьор и проследяват движението му в момента, а плащането се извършва чрез данни за кредитни карти. То е достъпно в целия свят. Този вид услуги, които надхвърлят границите на държавите и континентите, ще бъдат от голямо значение в бъдеще. Без значение какъв език човек говори или в коя страна е, винаги ще има възможност да използва едни и същи услуги.

8. Роботите като бодра смяна

През последните години голям напредък бяха постигнати в областта на роботиката. Развитието на робота ще бъде в състояние да промени значително облика на живота на човека, без да го променя. От създаването си преди половин век, роботите са отишли от примитивни към сложни механизми, ефективни устройства, които до голяма степен ще надминат възможностите на човека. В следващите десетилетия все повече и по-сложни роботи стават незаменими помощници и хората ще могат да поемат поддръжката на повечето от нуждите на живота си. Скоро такива прости неща като физическата работа на аптекаря или библиотекаря ще бъдат дадени на роботите.

9. Биогорива и възобновяеми енергийни източници

Ние ще бъдем последното поколение, което смята, че основният източник на енергия е горивото. Очаква се, че най-голям напредък в областта на производство на слънчева и вятърна енергия ще бъде постигнат през следващите десетилетия.
Учените ще изобретят и доусъвършенстват вече създадените електрически превозни средства и слънчеви панели на домовете.

10. Биометрична технология

Биометричната технология е особено популярна през последните години, като навлиза с бърза сила в потребителския сектор. Смартфоните вече използват системата за разпознаване на пръстови отпечатъци, като позволяват на собствениците им да заключват и запазват неприкосновена информацията на своя персонален смартфон, таблет или дори лаптоп. Скоро на пазара се очаква да се появят и такива, които могат да разпознават ретината на окото на собственика си.

Това бяха само 10 интересни вида технологии, които вече навлизат или скоро ще се появят в живота ни. А това трябва да ни накара и да помислим, защото с технологиите не идва единствено комфортът и опростяването на живота ни. С технологиите идва и отговорността за това как ги ползваме.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай