Шепот от отвъдното на Хелоуин

Келтската Нова година вдигала булото пред света на духовете

Шепот от отвъдното на Хелоуин | StandartNews.com

Утре англоезичният свят ще отбележи един от най-мистичните си празници, наричан Хелоуин или Вещерската нова година. Карнавалната страна на тази традиция вече прескочи и в България. Тя има езически корени и според мнозина е доста тривиална. И все пак под повърхността на младежките запои и хитроумни маски се крие все още неразгадана мистерия.

 

Мъртвите излизат

 

От една страна, в празника се преплитат обичаи и ритуали, познати у нас като кукерство. От друга на 31 октомври се отварят дверите на природата, делящи ни от нейните тайни обитатели - вили, самодиви, наричани на Запад феи, тролове и саламандри. Оказва се още, че Хелоуин има много общо с нашата задушница - почитането на мъртвите. Много народи, включително и нашият, открай време са установили, че между октомври и ноември духовете на починали идват на гости на своите близки. В Латинска Америка и испаноезичния свят този период от есента е известен като Ден на мъртвите (Los Dias de los Muertos). Има много свидетелства, че сега починалите се връщат у дома, затова във всяка къща се прави импровизиран олтар. На него се поставят храна, вода и задължителната кърпа. В последния ден на Хелоуин мексиканците пият на своите гробища текила, а група музиканти свири в чест на покойниците. Според техните медиуми душите на роднини и приятели ги навестявали, предрешени като летящи колибри и пеперуди. На техните крила във вторник щели да пристигнат децата покойници, а на 1 ноември се появявали и възрастните.

Любопитна подробност е, че на хиляди километри разстояние същата традиция по това време на годината присъствала и при древните келти. Те обаче се страхували изключително много от този природен процес - отваряне царството на мъртвите.

 

Обсебващите сенки

 

Келтската Нова година - Самхайн, се отбелязва в края на десетия месец. Времето съвпадало с прибирането на последната реколта от полето. Келтски и германски племена вярвали, че тогава започва тъмната част от годината, обиталище на страшни същества. В нощта срещу тяхната Нова година се отваряла и границата между световете и духовете на умрелите навестявали Земята. Дълбоко в западния празник Хелоуин обаче е залегнал изконният страх, че близките идват да ни обсебят. Така си мислели и древните келти. За да се предпазят от сенките, те гасели духовете на огъня - саламандрите в огнищата, за да не привличат излишно внимание. После се опитвали да изглеждат колкото може по-страшно. За да не ги разпознае сянката, те обличали животински кожи и глави досущ като нашите кукери, надявайки се така да изплашат привиденията.

Изследователи обвързват този култ с преданията за приказните създания силфите - духовете на въздуха, саламандрите - духовете на огъня, нимфите и гномите, пазещи водните и земните богатства. Именно през есента те излизат от своите местообиталища, хралупи и пещери. Ловците и домакините често се сблъсквали с тях. Който ги видел, се вцепенявал на мига. 

От време оно по това време на годината и в Ирландия, и в Шотландия чествали празника на мъртвите. Считало се, че в нощта на Вси светии (католическия аналог на Хелоуин) умират хората, които са нарушили дадено табу или поет обет (гейс). Според преданията жреците назначавали определени дарове като противовес на природните стихии и света на духовете. Ако някой нарушавал даден обет, заминавал за оня свят в нощта срещу 1 ноември.

 

Сабат на маговете

 

В средите на маговете денят е известен и като Вещерската нова година - Хелоуин Сабат. Воалът между световете пада и може да се надникне в света на магията, духовете и дори бъдещето. На мистичния празник членовете на магическото движение Уйка правят предсказания и как да се отървем от проблемите, които човек има. Върху каменни олтари се поставят хризантеми и есенни плодове и зеленчуци като круши, нарове и тикви.

Изумен от всички езически тайнства, през IX век папа Григорий IV наредил на 31 октомври да се празнува Вси светии - всички светци. Според екзорсистите така папата спасил езичниците келти и германци от невидимата напаст на бесовете. От друга страна, римският папа осъзнал, че трудно ще се пребори с езическата традиция, и се опитал да я подмени с друга. На 2 ноември пък според католическия календар е Архангеловата задушница. В православния свят тя е идната събота, 3 ноември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай