16:15 ч.

23.05.17

2 мин.

0

0

0

НДК прие за 6 дни пролетния базар на книгата

от редактор |

НДК прие за 6 дни пролетния базар на книгата

В продължение на 6 дни ще потънем в чудния свят на книгите благодарение на пролетния базар на книгата, който бе официално открит в НДК.


В навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, започва най-голямото пролетно книжно изложение у нас – пролетният базар на книгата. И тази година на събитието са представени повече от 100 български книгоиздатели и книготърговци на три етажа в Националния дворец на културата. И тази година българите доказаха, че четат.


Веднага след откриването на събитието посетителите се разпръснаха по всички щандове в търсене на перфектната книга.


В рамките на шестте дни на изложението, на щандовете на издателствата, както и на сцената на културната програма, ще се състоят близо 50 премиери на най-новите книжни заглавия у нас, а също четения и срещи с чуждестранни и български автори, сред които Александър Секулов, Антон Стайков, Бойка Асиова, Божана Апостолова, Владо Даверов, Владимир Попов, Георги Господинов, Димана Йорданова, Емил Андреев, Здравка Евтимова, Ивинела Самуилова, Йордан Велчев, Йорданка Белева, Константин Трендафилов, Милен Русков, Петър Чухов, Тони Николов, др.


Сцената на културната програма е разположена на Мраморното фоайе (над централния вход на НДК). Програмата е съпътствана от изложбата „Под езика" на Дамян Дамянов - мащабен проект, посветен на кирилската азбука. Графичният експеримент на художника стартира онлайн през 2016 г., но във второто си издание излиза извън мрежата и се пренася на хартия. След като изобразява нови 30 идеограми, Дамянов кани 60 представители на българската култура – известни писатели, журналисти, художници, преподаватели и др., да дадат кратко определение или интерпретация на шейсетте думи.


При откриването столичният кмет Йорданка Фандъкова покани всички желаещи да дойдат в НДК и да купят подарък за своите близки, приятели и деца. „София е четящ град. Ежедневно се провеждат редица събития. За 6 дни ще се проведат общо 55 събития, свързани с книгата и четенето. Празникът 24 май ще започне с ретро трамвая, който ще се превърне в читалня. По този начин искаме да стимулираме хората да четат. По традиция Столична община ще подари на общинските библиотеки книги по случай празника", обясни още Фандъкова.


Зам.-министърът на културата Амелия Гешева пожела никога да не губим вдъхновението да четем. Тя подчерта, че Министерство на културата ще направи всичко възможно програмите, които са свързани с българската литература да се множат. „Ще работим активно за сътрудничество между издатели, библиотеки и училища. За 24 май пожелавам на всички много здраве и вдъхновение и не забравяйте, че всички ние сме апостоли и трябва да работим така, че младите хора да не забравят корените си", пожела Гешева.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент